Konsollara yama çıkartmak 40,000 dolardan başlıyor

Murat Halilbeyoğlu 17.02.2012 - 15:06
Acı ama gerçek
Skyrim'in 1.4 güncellemesi Steam üzerinden yayımlandıktan bir süre sonra Xbox 360 ve PlayStation 3 kullanıcıları bu yamadan faydalanmıştı. Bu sadece Skyrim için geçerli bir durum değil elbette. Bütün multiplatform oyunlar için geçerli olan bu durumun sebebi ne peki?

PS3 ve Xbox için hazırlanan yamanın PC'ye göre çok daha geç çıkmasının başlıca sebebi bu yamaların önce Sony ve Microsoft tarafından lisanslanmak zorunda kalması. Dolayısı ile bu git geller belli bir zaman kaybına neden oluyor lakin bundan büyük bir sorun daha var.

Konsollara yama çıkartmak 40,000 dolardan başlıyor
Double Fine patronu Tim Schafer, modern konsollara yapılan yamaların ortamala maliyetlerinin 40,000 doları bulduğunu belirtti. Evet virgülde bir hata yok bahsettiğimiz rakam yazıyla kırkbin dolar.

Üstelik bunun hali hazırda çıkmış bir ürünü geliştirmek veya onarmak için hazırlanan nispeten küçük bir yazılım olduğunu düşünürseniz bu rakam oldukça fazla. İşte Schafer'ın ağzından yama sorunu:

"Bu sistemler, her ne kadar mükemmel olsalar da, hala kapalı sistemler. Oyununuzu yamalamak veya onu geliştrimek gibi önemli bir iş için bile pek çok engeli aşmanız gerekiyor. Bunlar bizim yapmak istediğimiz şeyler fakat bu sistemlerden dolayı yapamıyoruz. Yani bir yama hazırlamak 40,000 dolara patlıyor, biz bunu karşılayamayız. Steam gibi kendi fiyatımızı belirleme imkanı sağlayan açık sistemler bize gerekli olan şeyler."

Öte yandan DICE yapımcısı Patrick Liu'nun da bu konu hakkında Schafer'la aynı düşünceleri mevcut.

Nitekim yama bir kenara DLC'lerin de oldukça pahalı olduklarını belirten Lui "Sanırım bu yüzden küçük oyunlar DLC çıkartmıyor veya sürekli yama yayınlamıyorlar. Öte yandan tüm oyuncular adına söylemek isterim ki o 40,000 dolarlık yamalar umarım iyi işler için kullanılır."
Yorumlar 15
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 00:05
Kalan Karakter: 300 Gönder
Konsollara yama çıkartmak 40,000 dolardan başlıyor
İlginizi Çekebilir