1/2

Lilly Looking Through

Rafet Kaan Moral 27.11.2013 - 15:30
Dünyayı şişe dibinden görmek
Platformlar PC
Lilly Looking Through
  • Yapımcı - Yayıncı Geeta Games - Geeta Games
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca,Macera,Platform
Merlin Puanı 80
8 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%60
Artılar -Atmosfer ve mekanlar, Farklı kontrol sistemi, Arka plan grafikleri ve müzikler
Eksiler -Oyun süresinin çok kısa oluşu, garipsenebilecek karakter tasarımları
Başarılı bir Kickstarter projesi olan ve yapımcılığını Geeta Games’in üstlendiği Lilly Looking Through, sonunda görücüye çıktı. Kısa ve yenilikçi bir durum söz konusu olmasa da kendine has havası ve fantastik dünyası ile daha ilk bakışta insanı cezbeden bir yapım.

İki kardeş, büyülü dünya
Lilly Looking Through’un uzunca anlatabileceğim, komplike, dallanarak ilerleyen bir senaryosu yok. Hatta olay çok basit. Oyuna adını da veren Lilly ve küçük kardeşi Row ağaçlık bir alanda oynarken rüzgârın savurduğu, kırmızı renkteki bir kumaş parçası Row’u sarmalar ve yine rüzgâr sayesinde uçup gider. Lilly’de bulduğu büyülü gözlük ile kardeşinin peşine düşer ve on küçük bölüm boyunca Row’a ulaşmaya çalışır.

Lilly Looking Through
Yapım senaryodan ziyade daha çok içeriğe odaklanmış durumda. Lilly için alışageldiğimiz tıkla ilerle türünden biraz farklı bir durum söz konusu. Öyle ki oyunda Lilly’yi sağ sola koşturmuyoruz. Aksine Lilly sabit ve daha çok çevre ile etkileşime geçiyoruz. Örneğin Lilly bir meydanda durduğunda meydanın her köşesine Lilly’yi yollamaktan ziyade sadece gidebildiği yerlere tıklayabiliyoruz.

Bu durumu “Lilly şuraya git, şuraya tırman” diyerek de kısaca özetleyebiliriz. Bir diğer özelliği de envanterinin olmaması. Envanter oyunda yok ama yine de nesnelerle etkileşime geçiyoruz ama biraz farklı bir yöntemle. Diyelim yerde bir meşale var, meşaleye tıkladığımızda Lilly gidip onu almıyor. Oyunun imleci o meşaleye dönüşüyor ve gerekli aksiyonu bizzat biz gerçekleştiriyoruz.

Örneğin meşaleyi aldık ve yakında bir ateş var, meşaleyi ateşe tuttuğumuzda, yani meşale şeklindeki imleci ateşe götürdüğümüzde meşale alev almaya başlıyor. Envanter taşması, nesne avcılığı gibi durumlar bu yapımda söz konusu değil.

Lilly Looking Through
İçinden bakmak
Oyun boyunca Lilly’nin ve bizlerin en büyük yardımcısı büyülü gözlükler. Biraz ilerledikten sonra Lilly’nin kafasına geçireceği gözlükleri Lilly taktığı zaman (Looking Through) çevresi bambaşka bir hal alıyor. Örneğin normalde taş bir zeminde ve önünüzdeki köprü kırıkken gözlükleri taktığınızda taş zeminin yerinde kocaman yeşil bir ağaç ve sağlam bir köprü ile karşılaşmanız mümkün. Yani her mekan aslında iki mekan. Bu arada, oyunda on adet bölüm bulunmakta ve bir bölümü aşağı yukarı on dakikada geçebilmek mümkün. Oyunda kişisel kayıt sistemi de yok ve bölümler geçildikçe, daha doğrusu farklı bir ekrana geçildikçe oyun kendi kendisini kayıt ediyor.

Kontroller ve Bulmacalar

Kontrollere yukarıda değindim. Karakter yönetmekten ziyade çevre ile etkileşme girerek ilerliyoruz. Bunun dışında farenin sol tuşunu basılı tuttuğunuzda ekranı sağa veya sola kaydırabiliyorsunuz. Çift tıkladığınızda da yakınlaşma ve uzaklaşma özelliği mevcut. Ekranın alt kısmında da küçük bir menü bulunuyor. Menünün solunda kalan tuşlar ayarlar ile ilgiliyken sağ tarafta kameranın Lilly’ye odaklanmasını sağlayan Lilly tuşu ve soru işareti şeklinde hotspot tuşu bulunmakta. Tam ortada da Lilly’nin gözlüğünü takıp çıkarmaya yarayan tuş bulunmakta. Son olarak oyunun imlecine de değinmek istiyorum. İmleç şekilleri (el işareti olsun, yön işareti olsun) maalesef olmamış çünkü tamamına yakını birebir Windows imleçleri ve ekranda hoş durmuyor.