Microsoft Flight Simulator inceleme

Platformlar PC, XBox One
Microsoft Flight Simulator inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Asobo Studio - Microsoft Game Studios
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Simülasyon
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 90
4 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%88
Artılar + Gerçek dünya benzetimi harika olmuş
+ Görsel kalite ve manzaralar enfes
+ Uçak çeşitliliği ve 37.000 havalimanı tatmin edici
+ Canlı hava durumu ve hava trafiği bambaşka bir şey!
Eksiler - Performans stabil değil, yer yer düşebiliyor
- İndirme sırasında hatalar meydana gelebiliyor
Özel İnceleme
Alparslan Gürlek 23.08.2020 - 15:03
Microsoft Flight Simulator incelememizde 2020 yılının en iyi simülasyonunu eğrisiyle doğrusuyla masaya yatırıyoruz. Herkese güvenli uçuşlar.

Microsoft Flight Simulator İnceleme: Simülasyon türündeki oyunlar -oyun demem bile çok doğru değil- herkese hitap eden ya da herkesin oynamak isteyeceği şeyler değil. Ancak bazı simülasyonlar hedef kitlesini genişleterek elinin yetiştiği herkese ulaşmaya çalışır. Microsoft Flight Simulator de böyle bir simülasyon ancak bazı sorunları aşabilmiş değil. Havacılık gibi çok detaylı ve iç içe geçmiş sistemlerden oluşan bir sektörün simülasyonu olmasıyla diğer simülasyonlardan çok daha zor olduğunu da belirtmeliyim. Ancak gerçekten ilgi ve yeterince sabrınız varsa size verdiğinizin birkaç katını geri verdiğini de ekleyeyim. Bu uzun öğrenme sürecinde de ayarlardan açarsanız size her adımda yardımcı oluyor. 

Microsoft Flight Simulator 2020 yeni neslin öncüsü olacak kapasiteye sahip. Büyüleyici bir deneyim olmuş.

Microsoft Flight Simulator İnceleme

Asobo Studio tarafından geliştirilen, yayıncılığını ise Xbox Game Studios'un yaptığı Microsoft Flight Simulator 2020, yılın en gösterişli simülasyonu oldu. Gerek göz alıcı grafikleri, gerek yeni sistemleri gerekse indirme boyutu oyunu sürekli gündemde tuttu. Gerçekten yeni nesil simülasyon oyunlarının yol göstericisi olarak daha kendisinden çok söz ettirecek gibi duruyor. Oyunun altından girip üstünden çıktım ve gördüğüm her şeyi iyisiyle kötüsüyle size aktarmaya çalışacağım.  Buyursunlar efendim.

Simülasyon birçok noktasıyla gerçek anlamda teknolojinin nimetlerinden faydalanıyor. Yeni yapay zekasını ve eski sistemlerin geliştirilmiş sürümlerini içinde barındırıyor. Hayatınızın geri kalanında yapacağınız uçak seyahatleri için olumlu veya olumsuz sizde bir şekilde iz bırakacağını söyleyebilirim. Ancak bunu yapmadan önce minimum sistem gereksinimlerini ve kendi sisteminizi çok dikkatli şekilde karşılaştırın. Devrim niteliğinde yeni teknolojiler bu yeni simülasyonda kullanılmış, çok sağlıklı çalıştığını söyleyemeyiz ancak bunların kullanılması bile gerçekten yeni nesilde oyun ve simülasyonların evrildiği yön hakkında bize fikir sağlıyor.

İndirme, oyun içinde "Content Manager" adı verilen bölümden yapılıyor.

Microsoft Flight Simulator, Steam ve Microsoft Store istemcileri üzerinden indirilirken yalnızca kendi istemci dosyasını indiriyor. Bunun da yaklaşık boyutu 900MB civarında. Bu dosyayı indirdikten sonra açarak oyunun içinden -en yüksek sürümü için- 95GB boyutunda bir indirme yapmanız gerekiyor. İlk günlerde bu indirmeleri yaparken oyun süresi 2 saati geçen oyuncular iadelerinde sıkıntı yaşamıştı. Valve, Steam sürümü için indirme süresini oyun süreniz olarak saymayı bıraktı, bu sayede indirme süresi yüzünden oyunun iadesinde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmiş oldular. Microsoft, eğer doğrudan Microsoft Store üzerinden satın alınmadıysa ürünün iadesiyle ilgilenmiyor bilginiz olsun. Steam üzerinden iade etmek için tek muhatabınız Steam.

Blackshark.ai Dünya'yı ayağınıza getiriyor. Birçok sembolik noktayı gerçeğe uygun yapmışlar.

Bütün bu pürüzleri ve teknik aksaklıkları en başta anlatıp kurtulduysak şimdi asıl meseleye gelebiliriz. Her şeyden önce Microsoft Flight Simulator karşımıza Blackshark.ai işbirliği ile çıkıyor. Blackshark.ai, Bing haritalarından aldığı uydu görüntülerini okuyarak binaları, ormanları, yolları, denizleri ve neredeyse bütün araziyi baştan aşağı sanal dünyaya aktarıyor. Bu da Microsoft Flight Simulator'da uçarken kendi şehrinizin, mahallenizin ve hatta evinizin üzerinden geçebilmenize olanak sağlıyor. Ayrıca birçok doğal güzellik ve sembolik mimari eser de -tamamı olmasa da- detaylıca modellenip eklenmiş. Oyuncular bu güzellikleri çevrimiçi herkes için işaretleyebiliyor. Bu da bir oyuncunun işaretlediği bir doğa harikasının üzerinden geçerken onun orada olduğuna dair bir gösterge belirmesini sağlıyor. Bu sayede uçuşunuzu yaparken bir yandan da ne kadar güzel bir gezegende yaşadığımızı doya doya hissedebiliyorsunuz. Hayatında İstanbul görmemiş biri olarak Ayasofya'nın, Dolmabahçe Sarayı'nın üstünde uçtum ve muhteşem keyif aldım. Dünyanın bire bir ölçülere yakın oranda aktarılması bu oyunun en öne çıkan özelliği diyebilirim. Elbette hala bazı hatalar mevcut, birbirine "yakınınızda uçan bir bina var, dikkatli geçin" diyerek uyarı anonsları yapan pilotlar olabiliyor. Yine de böyle bir sistemin kullanılması oyuncular için eşsiz bir deneyim sağlıyor.

"Medium" ayarlarda Sultanahmet ve Ayasofya

Microsoft Flight Simulator'da aynı zamanda 37.000'den fazla havalimanı ve oyunun sizdeki sürümlerine bağlı olarak 20-30 uçak bulunuyor. Eğer oyunun standart sürümüne sahipseniz 20 farklı türden uçak ile uçabiliyorsunuz. Bu sayılar Deluxe Edition için 25, Premium Deluxe Edition için ise 30'a yükseliyor. Standart sürüm ile gelen uçaklar arasında devasa kargo uçağı Boeing 747-8 Intercontinental de bulunuyor. Eğer kendinize güveniyorsanız kesinlikle muhteşem bir deneyim sunuyor. Hatta düşerken bile. Bizzat bu deneyimi yaşadım ve gerçekten heyecanlıydı. Simülasyonların en eğlenceli ve en güzel yanları da bu olsa gerek. Normal oyunlarda durumu toparlamak için bu kadar efor sarf ettiğimi hatırlamıyorum. Ayrıca bahsettiğim 37.000 havalimanından en meşhur 40 tanesi 3D tasarımcılar tarafından elle modellenmiş ayrıntılı yerler. Gerçekten gidip görmeye değer. Bütün havalimanları ise VATSIM denilen bir sistem ile kontrol ediliyor. Blackshark.ai gibi VATSIM de gerçekten harika işleyen bir sistem. Hava trafiğini kontrol edip gerçek oyuncuları yönlendiren yapay zeka. Sizinle birlikte başka uçakları da ATC üzerinden yönlendiriyor, bunları da yine takip edebiliyorsunuz.

VATSIM ile gerçek zamanlı hava trafiğine ve gerçek uçuşlara dahil olabilirsiniz.

VATSIM, Microsoft Flight Simulator'ın kullandığı bir çeşit yapay zeka hava trafiği kontrol sistemi. Yapay zekaların yapacağı uçuşları, havalimanı trafiğini ve kalkış-iniş işlemlerini kontrol ediyor. ATC ile iletişim kurup uçuşunuzu adım adım gerçekleştirebiliyorsunuz. Tabi uçuş yardımını açtıysanız ve bütün bunları oyunun sizin yerinize yapmasını istiyorsanız otomatik olarak gerçekleşiyor. Diğer türlü ise taksiye çıkarken, havalimanına inerken, hava sahasından ayrılırken ve birçok işlem için ATC ile bir arayüz yardımıyla iletişim kurabiliyorsunuz. Ayrıca VATSIM sizi gerçek zamanlı uçuşlar hakkında da bilgilendiriyor. Bir uçuşa başlarken dilerseniz kalkacağınız ve ineceğiniz havalimanlarını kendiniz seçebiliyor, dilerseniz de gerçek zamanlı belli havalimanlarına ait uçuşlardan birini yapabiliyorsunuz. Mevcut uçuşlardan birini seçtiğinizde yine o uçuşun gerçek saati ile uçuş yapıyorsunuz. Size rotanızı, ortalama seyahat sürenizi ve uçuş planınızı gerçeğe uygun olarak hazırlayıp veriyor.

Hava durumunu, hava trafiğini canlı olarak sunuculardan alabiliyoruz.

Hava koşullarını kendiniz özelleştirebileceğiniz gibi, sunuculardan Dünya'nın her neresinde olursanız olun canlı hava durumu bilgilerini çekebiliyorsunuz. Bunu bizzat İstanbul'da ikamet eden bir arkadaşımla denedim. Yalova'dan İstanbul'a gerçekleştirdiğim bir uçuşta havanın bulutlu olup olmadığını sordum, öğrendim ve gidip doğruladım. Gerçekten çok keyifli ve size dijital bir uçuş yaptığınızı unutturuyor. Ayrıca yine çevrimiçi ortamda o an uçuş yapan bütün oyuncularla karşılaşmanız mümkün. Sizinle aynı hat üzerinde uçan insanlarla konuşabilirsiniz. Herkes kendi ülkesinde uçmayı tercih ettiğinden Türkiye hava sahası o kadar işlek değil. Ancak yine de oralarda uçuş yapan birçok insan ile karşılaştım.

Tutorial bölümü size gerçek anlamda uçuşların temel sistemini öğretiyor.

Uçak uçurmak kolay değil, hem de hiç değil. Eğer daha önce simülasyonlarla fazlaca vakit geçirmediyseniz Microsoft Flight Simulator size ilk etapta imkansız görünebilir. Neyse ki bunun için size uçuşların işleyişini temel olarak anlatan bir eğitim kısmı var. Burada aşama aşama uçağı kontrol etmeyi, kalkışları ve inişleri, traffic pattern denilen olayı size anlatıyor. Ayrıca uçuş yardımlarını açtığınızda da size uçuş boyunca yapay zeka tarafından rehberlik ediliyor. Ben uçuş simülasyonlarında deneyimli olmadığım için ve havacılıkla ilgili fazla bilgi sahibi olmadığım için bunları kullandım. Gerçekten hiçbir şey bilmeseniz bile birkaç uçuştan sonra temel mantık oturmaya başlıyor. Uçuş yardımlarını kademe kademe azaltarak gerçekten havacılıkla ilgili bilgi sahibi olmaya başladığınızı fark edeceksiniz. Ben kendimi sıfırdan başlamış biri olarak saydığımda gerçekten ilk birkaç saat ile şu an sahip olduğum bilgileri bu sisteme borçluyum.

Simülasyonları oyun olarak nitelendirmek yanlış olsa da oyuncuların rahatlıkla Microsoft Flight Simulator "oynayabileceğini" söyleyebilirim. Herhangi bir macera oyunu gibi içerisinde eğlenceli mekanikler taşımıyor ancak bir takım mücadeleler var. Mesela an itibariyle -sonradan değişebilir mi bilmiyorum- benim sistemimde iniş ile ilgili bir "challenge" modu var. Zorlu koşullarda uçağı iniş anlamında diğerlerine göre daha zor olan havalimanlarına indirmeye çalıştığınız bir mod. Bunları tamamlayarak elde edebileceğiniz başarımlar da bulunuyor. Kesinlikle oyunu klavye yerine kontrolcülerle oynamaya bakın, eğer sahipseniz Joystickler gerçekten oyun deneyiminizi üst seviyeye taşıyacaktır.

Temel sistemleri bu şekildeydi ancak Microsoft Flight Simulator'ı öne çıkaran bir diğer özelliği ise görsel kalitesi. Gezegenimiz Dünya üzerinde uçarken gerçekten muhteşem bir deneyim yaşatıyor. Blackshark.ai sayesinde gerçek yeryüzünün gerçek şehirlerinde uçarken eğer iyi bir sisteminiz varsa görüntüler harika bir haz duygusu uyandıracaktır. Ben kalburüstü -eskimekte olduğunu düşündüğüm- bilgisayarımla kaliteyi orta ayarlara çekip küçük düzenlemeler de yaptıktan sonra 30FPS gibi bir performansla oynadım. Simülasyonlarda performans hiçbir zaman önceliklerimiz arasında olmasa da 30FPS bana yetti diyebilirim. Daha önce 15FPS'te biçerdöver kullanıp, 35FPS'te tır sürüp, 40FPS'te aracınızla trafiğin içinde dolaştıysanız sizin için de sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum. Bulutların üzerine çıktığınızda performans biraz daha düşse de gerçekten enfes bir deneyim yaşıyorsunuz.

Sistemimde "Medium" ayarlarda görüntü böyleydi. Çözünürlük ölçeği yüzde 90'da.

Kendi sistemimde orta ayarlarda aldığım görüntü hiç hayal kırıklığı yaşatmadı. Sadece bu yüzden bile Microsoft Flight Simulator yeni nesil simülasyonların ve oyunların örnek alacağı bir yazılım olabilir. Gerek yeni yapay zekasıyla gezegenimizi oyuna aktarması, gerek sizi ve yapay zekaları yönlendiren VATSIM ile harikalar yaratması bu simülasyonu kesinlikle diğerlerinin arasında öne çıkarıyor. Canlı hava durumunu ve hava trafiğini söylemedim bile! Fiyatlandırmanın adil olduğunu söylediğimde bana kızacaksınız ancak Microsoft Store üzerinde standart sürümü 350TL'ye satılıyor. Simülasyonun uluslararası fiyatının 60 dolar olduğunu göz önüne alırsak bizim için yeterince adil bir fiyatlandırma yapılmış diyebiliriz. Elbette 350TL bugün rahatlıkla ödeyebileceğimiz bir fiyat değil ancak kur bazında düşünmek durumundayız.

Uzun lafın kısası, Microsoft Flight Simulator savaş uçakları kullanabildiğiniz bir oyun değil. Bir simülasyonun barındırması gereken her şeyi içinde fazlasıyla barındırıyor. Uçak çeşitliliği şimdilik yerinde olsa da ilerleyen zamanlarda daha fazla yolcu ve kargo uçağına ihtiyaç duyacağına eminim. İçinde yer alan "Marketplace" bölümünde oyuncular kendi içeriklerini satabiliyor. Ayrıca Asobo da ilerleyen zamanlarda buraya ücretli içerikler getirecektir. Oyunun standart sürümü için fiyatın adil olduğunu söylesem de aynı şeyi Deluxe ve Premium Deluxe sürümleri için söyleyemem. Ayrıca sistem gereksinimlerine, üstüne basa basa söylüyorum dikkat edilmesi gereken bir oyun. Hüsran ile sonuçlanmasını istemediğiniz bir Microsoft Flight Simulator deneyimi için lütfen çok dikkat edin. Windows sürümünüzün 2004 olduğuna emin olun. Sürümün yılı değil adı 2004 burası çok önemli. Ayrıca en güncel ekran kartı sürücülerini de yükleyin. Simülasyon güçlü bir sistem istiyor ve bütün bunları yaptığınızda sağlıklı şekilde deneyimleyebileceksiniz.

Oyun ile ilgili söyleyeceklerim bu kadardı, muhtemelen önümüzdeki yılın Haziran ayına kadar Airbus A320 kullanmayı öğrenmiş olurum. Bir başka incelemede tekrar görüşmek ümidiyle. Sevgiyle kalın, güvenli uçuşlar.

Yorumlar 11
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 16:45
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2023 21:10
Merhaba ps 5 destekliyor mu
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.08.2020 15:48
bizim arkadaş 6000 lira küsür harcadı kendine kokpit yaptı geçen gittim oynadım efsane olmuş adam 3 tane monitorü bağlamış joystic kolları filanda koymuş efsane bir deneyim oldu benim için bir kaç tanede mod paketlerden indirmiş daha gerçekçi olmuş uçak içi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.08.2020 01:08
Gerçek Bir airline a320 321 kaptanı olarak oyunu çok yetersiz buldum şöyleki airbus kokpiti gerçekçi değil ecam tam anlamı ile çalışmıyor overhead panel de öyle ayrıca otopilot sorunlu direct verdiğiniz noktaya gitmiyor uçak mcdu da gerçekçi değil belki dlc ile düzelir onun dışında görsellik süper..
------------------------------------
Kaptanım, siz nasıl uçuruyorsunuz o içine şeytan kaçmış uçağı ya! :)
MK Okuru
MK Okuru 25.08.2020 04:09
Gerçek bir kaptan olarak konuşuyor anlıyorum şimdi git yat sabaha uçuş vardır mutlaka uykunu alman lazım.
MK Okuru
MK Okuru 24.08.2020 16:20
mod ile yapa bilrsiniz ECAM tam anlamı ile gerçek şekilde çalışması için a3xx ler için https://github.com/wpine215/msfs-a320neo kısa not: oyunda bazı sistemler telif hakları ve yasalar gereği düzgün değil bazı kısıtlamalar ile çalışıyor. yani mod ile bu kısıtlamalar kadıra bilirsiniz bilginize
MK Okuru
MK Okuru 24.08.2020 14:22
evet gerçek bir airline a320 321 kaptanı... yazım şeklinizden gerçek bir pilot olduğunuz son derece aşikâr bende yıllarca nasa ya emek vermiş 6 ay ISS te kalıp uzun saatler uzay yürüyüşü yapmış emekli bir astronot olarak oyun hakkındaki yorumlarınıza %100 katılıyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.08.2020 17:02
microsoft yeni nesilin nefesini ensemize üflemiş adeta
Kalan Karakter: 300 Gönder
costamesa
costamesa 24.08.2020 16:18
"Bütün havalimanları ise VATSIM denilen bir sistem ile kontrol ediliyor. Blackshark.ai gibi VATSIM de gerçekten harika işleyen bir sistem."

VATSIM'in MSFS ile alakası yok. Zaten uzun yıllardır var olan online uçuş platformu.

https://www.vatsim.net/
Kalan Karakter: 300 Gönder