Microsoft ve Sony etkinliklerinden hangisi daha iyiydi?

Murat Oktay 12.06.2023 - 14:07
Microsoft ve Sony kozlarını Showcase'lerde paylaştılar. Heyecanla beklediğimiz iki etkinliği izledikten sonra da hangisinin daha iyi olduğuna ve başarılı bir sunum geçirdiğine birlikte göz atalım.

Microsoft ve Sony'nin sunumlarını geride bıraktık. Sanırım ikisini karşılaştırabilmek için en güzel zamanda olmalıyız. Her iki sunumu karşılaştırdığımızda bir kazanan bir kaybeden de var elbette. Kazananı tahmin etmişsinizdir: Microsoft. Bu düşünce herkes için aynı olmayabilir ancak yazıyı, oyuncuların paylaşımları ve bizim üzerimizde yarattığı etkiyi göz önüne alarak hazırladım. bu yazıda kimin hangi oyunu duyurduğunu ya da nelerin oynanışını gösterdiğini anlatmayacağım. Zira yazımı her iki etkinliği de izlediğinizi düşünerek hazırlıyorum.

Hangi sunum daha iyiydi?

Sunumlar sırasında Microsoft genel olarak birinci parti yapımları gösterirken Sony tarafı ise yoğunlukla üçüncü taraf içerikleri bizlerin önüne koydu. Kendi ürünleri ise hayranların pek de ilgisini çekecek türden yapımlar değildi. Gerekçelerini aşağıda bulabilirsiniz.

PlayStation Showcase ile başlayalım. Uzun süredir devam eden Sony-Microsoft davalaşmasının ardından, firmanın bu etkinlikte ortaya çıkarmasını beklediğimiz hiçbir oyunu karşımıza koymamış olması hayal kırıklığı yarattı. PlayStation Showcase'de bize sunulan üç adet CGI video vardı, ama bu oyunlardan iksinin daha önce hiç oyunu çıkmamış iki firma (Firewalk ve Haven Studios) tarafından hazırlanıyor olması kafalarımızda soru işareti de bıraktı. Zira ortaya ne koyabilecekleri hakkında en ufak bir fikrimiz bulunmuyor.

Diğer taraftan Sony sunumunda 10 dakikalık Spider-Man 2 için muhteşem bir oynanış videosu da yayınlandı. Zaten etkinliğin de en çok konuşulan içeriği bu oyun oldu. Ancak PlayStation 5 için tek bir oyunun yeterli olmayacağını hepimiz biliyoruz.

XBox Showcase'de ise bize daha çok birinci taraf oyunu sunuldu. Microsoft'un 11 tane 1.parti oyununa yer verdiğini gördük ki bu çok alışılmış bir şey değil. Zaten sunumun beğenilmesinin bir diğer büyük sebebi de Microsoft'un önceki sunumlarda bu başarıya imza atmamış olmasıydı. genelde sıkıcı, çok fazla konuşma olan sunumlar sebebiyle eleştirilen Microsoft'un bu sefer iyi hazırlandığını ve es vermeden gösterebilecekleri oyunları gösterdiklerine tanıklık ettik.

Elbette bunlar arasında hepimizin uzun zamandır beklediği Starfield da bulunuyor. Özellikle birçok oyun severin uzun zamandır beklediği bir oyun olması, Microsoft'un sunumundan neden daha çok keyif aldığımı da gösteriyor. Bunların yanında daha önceki XBox sunum ve Showcase'leri ile karşılaştırdığımızda, firmanın bu etkinliğe çok daha fazla hazırlandığını da görebiliyoruz.

Hellbalde 2, Fable gibi yapımların da olması, etkinliği hepimiz için bir adım öteye taşıdı. Buradaki Microsoft'un en büyük problemi ise bu iki oyun için bir oynanış videosuna yer vermeyişi oldu. Özellikle Fable için artık bir oynanış videosu büyük bir merakla bekleniyordu. Muhtemelen yapım sürecindeki sıkıntılar bu planı bir sonraki sunuma itmiş gözüküyor.

Sony buradaki açığını bağımsız oyun geliştiriciler ile kapamaya çalışsa da oyuncuların her zaman görmek istediği büyük yapımlar olmuştur. Oyuncular, hem ellerindeki cihazın gücünü ortaya koyabilecek hem de rakip olarak gördükleri diğer platformların önüne geçirecek yapımlar ile heyecanlanırlar. Bu çekişmeyi önceki nesillerde Sony başlatmış gibi görünse de, bu nesilde, şimdilik, devam ettirememiş görünüyor.

Bu açıdan Sony sunumunda doyurucu bir başlık (Spider-Man 2 hariç elbette) görme şansınsa sahip olamadık. Elbette beklediğimiz türde yapımların geliştirilmersi çok uzun zaman alıyor. Ancak yılda bir defa gerçekleşen bu tarz büyük etkinlikte Sony'nin bizi heyecanlandıracak daha fazla yapımı önümüze koymasını da beklerdik. Showcase, State of Play etkinliklerinden farklı bir görünüme sahip değildi ne yazık ki.

Tabii bu durumun bir de diğer tarafı var. Sony beklenen yapımları Microsoft ile olan dava sürecinden ötürü "Bakın, biz de öyle konsola özel çok önemli oyunlar bulunmuyor" gibi bir mesaj vermek için de ortaya çıkartmamış olabilir. Gerekçesi ne olursa olsun, sunumlarda ortaya çıkan sonuca bakarak, bu senenin kazananının Microsoft olduğunu söylemek hiç de zor görünmüyor.

Yorumlar 19
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 16:38
Kalan Karakter: 300 Gönder
Mejnun
Mejnun 23.06.2023 05:33
Ubisoft
Kalan Karakter: 300 Gönder
babayaro
babayaro 13.06.2023 00:35
neden sadece bu ikisini karşı karşıya getiripte soruyorsunuz? amaç nedir
MK Okuru
MK Okuru 14.06.2023 13:24
Bütün dünya karşılaştırıyor, kendileri bile birbiriyle davalık, Murat abiye yüklenmeyin.
MK Okuru
MK Okuru 13.06.2023 20:55
Adam haklı site açık bir şekilde "ps5 Vs Xbox" savaşını alevlendiriyor.Yiyin birbirinizi arenası burası. (bu yorum kesin yayınlanmaz).
MK Okuru
MK Okuru 13.06.2023 08:39
?? Asıl sen nesen böyle boş yaum yapıp duruyosun her haberde??
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.06.2023 08:38
Plastation Showcase diyerek sunum yapıp, %90 ı P C ve Xbox oyunu gösteren Sony hava alır ancak.
MK Okuru
MK Okuru 14.06.2023 09:12
Xbox’in da %60 oyle hangisi pc ye gelmiyordu.ps5 e geliyor gösterdiği oyunların cogu. Yani xbox’u beğendim desen iyi de söylediğin şey geçersiz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.06.2023 16:42
Nintendo hepsine tekmil verdiriyor ama işte Göz önünde değil.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.06.2023 13:19
Microsoft bence daha güzel bir sunum yaptı. Ayrıca çok yeni oyun sunumu yapıp aynı anda game pass a geleceğinide açıkladılar. Umarım daha fazla oynanış videosu gösterebilirler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Microsoft ve Sony etkinliklerinden hangisi daha iyiydi?
İlginizi Çekebilir