Mortal Kombat 1 inceleme

Samet Basri Taşlı 19.09.2023 - 16:59
Hikayenin en baştan yazıldığı Mortal Kombat 1 inceleme içeriğimizde ölümcül dövüş alanına yeniden dönüyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 5, Xbox Series X
Mortal Kombat 1
  • Yapımcı - Yayıncı NetherRealm Studios - Warner Bros. Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Dövüş
Merlin Puanı 87
6 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%40
Artılar + Görsel açıdan oldukça iyi
+ Dövüş mekanikleri hala daha müthiş
+ Yeni Kameo sistemi
+ Karakter listesi tatmin edici
+ Invasions modu eğlenceli
+ Ayrıntılı eğitim modu
+ Hikaye modunu izlemesi eğlenceli
+ Van Damme
Eksiler - Hikaye eskisine göre çok zayıf
- Megan Fox seslendirmesi
- Kozmetik özelleştirme çok zayıf
- Grinda teşvik eden sezonluk içerikler
- İlk loading süreleri biraz uzun
- 100GB alan ihtiyacı

Mortal Kombat 1 ile seriyi başa almaya hazır mısınız? Mortal Kombat 11: Aftermath ile zamanın kumlarını eline alan Liu Kang, hızlı bir şekilde evreni başa sarıyor ve serinin uzun süreli takipçilerini şaşırtacak derece farklı bir Earthrealm bizi bekliyor. Yaklaşık 30 yıldır devam eden serinin en yeni oyunu Mortal Kombat 1 bize neler sunuyor, yeni eklenen sistemler oyunu daha iyi hale getirebilmiş mi, şiddet oranı nasıl, hikayeyi hangi stajyer yazmış gibi sorularınızın çoğunun cevabı bu incelemede!

Mortal Kombat 1 inceleme

Mortal Kombat 1 inceleme - 1

Mortal Kombat 1 inceleme

Mortal Kombat 11 hikayesi sonunda Raiden ile birleşen Liu Kang bir Titan haline geliyor ve zamanın kumlarının kontrolünü alarak evreni yeniden şekillendiriyor. Bildiğimiz her şey değişmiş durumd,, Sub-Zero - Scorpion kardeşler Lin Kuei ile birlikte Earthrealm’i koruyor, Shang Tsung köy köy dolaşıp bitki çayını iksir diye satmaya çalışan bir şarlatan, Sindel kızları ile birlikte Outworld’ü yönetiyor ve Johnny Cage ünlü bir film yıldızı. Tamam her şey tam değişmemiş olabilir, sonuçta diyarlar arası dövüş turnuvası da devam ediyor. 

Earthrealm’in Koruyucusu Liu Kang, çiftçilikle uğraşan Raiden ve Kung Lao, yıldızı sönmeye başlamış olan Johnny Cage, klanını eski günlerine döndürmeye çalışan Kenshi gibi dövüşçüleri bir araya toplayıp, bir şampiyon seçiyor. Geleneksel olarak gerçekleştirilen boyutlar arası dövüş turnuvasının Outworld tarafında gerçekleşen yeni dönemi ile başlayan hikaye, bazı tanıdık yüzlerin etkisi ile Liu Kang’in planlamadığı bir yöne doğru devam ediyor.

Mortal Kombat 1 inceleme - 2

Mortal Kombat 1 inceleme

Mortal Kombat 1 hikayesi ilginç başlıyor, evren üzerinde yapılan değişiklikler de hoşuma gitti. Bu değişiklikler karakterlerin yeni arkaplan hikayeleri ile de uyumlu olduğundan, aklınıza gelen soruların mantıklı cevaplarını ilerleyen bölümlerde alıyorsunuz. Yine de hikayenin çok iyi olduğunu düşünmüyorum. 

Hikayeyi baştan yazmak için güzel bir fırsat var ve bunu Marvel filmleri tadında (kötü olanları) basit espriler ve oldu bitti olaylar ile hiç etmişler. Sub-Zero’nun buzundan bir parça kırıp içkisine atan adam gibi küçük ve komik ayrıntılara şikayetim yok ama ana hikayeyi yazarken bir de okusaydınız keşke. Sonlara doğru iyice fan servis tadında giden hikaye, neredeyse hiçbir hikayeyi sonuçlandırmadan sona eriyor. Yine de kabul edeceğim, saçma gözüken rakipler ile gerçekleştirdiğimiz dövüşleriyle son bölümler aşırı eğlenceliydi.

Mortal Kombat 1 inceleme - 3

Mortal Kombat 1 inceleme

“Dövüş oyunu oynuyoruz, hikayenin ne önemi var” diye düşünebilirsiniz, bir açıdan haklısınız ama ben hikayeyi takip etmeyi seviyorum, önceki oyunun kalitesini de düşünüjnce, daha iyisini bekliyordum. Unutmadan, hikaye bölümleri çok uzun değil, ortalama 7 saatte bitirebilirsiniz. Kaldığınız yerden daha sonra devam edebiliyorsunuz ama bölümler düzgün ayrılmadığı için bir videonun ortasında çıkarsanız ya da oyununuz çökerse, kalanı izlemek için yine uzun bir sekansı izlemek zorunda kalıyorsunuz.  

Zaman Dövüşür Dövüş Değişmez

Mortal Kombat 1 hikaye konusunda zayıf olabilir ama en önemli kısım olan oynanış, aynı zamanda en güçlü kısmı. Önceki zaman çizgilerinden tanıdığımız dövüşçüler, yenilenmiş halleri, yeni mekanikler ve bildiğimiz Mortal Kombat keyfi ile kontrolümüze sunuluyor. 

Mortal Kombat serisinin dövüş sistemi zaten oldukça iyiydi, bu oyunda da “bozuk değilse tamir etme” mantığı ile çok büyük değişikliklere gidilmemiş. Yine aynı karakteri alıp oynayış stiline göre bambaşka şekillerde kullanan oyuncular ile karşılaşmak mümkün. Yani daha önce Mortal Kombat 11 oynayan biri yabancılık çekmeyecektir. Tabi Kameo sistemini hesaba katmazsak.

Mortal Kombat 1 inceleme - 4

Mortal Kombat 1 inceleme

Mortal Kombat 1’e eklenen Kameo sistemi, benim ilk defa Marvel vs Capcom oyunlarında gördüğüm ve daha sonra birçok farklı oyunda karşılaştığım bir mekanik. Mortal Kombat bu mekaniği oyuna basitçe ekleyip geçmemiş, seçtiğimiz karakter ve kullanma yöntemimize göre oynanışı farklı açılardan çeşitlendiren bir sürü özellik ile birlikte eklemiş. 

Kameo karakterler genellikle eski zaman çizgisinden gelen karakterler arasından seçilen, çağırıldığında gelip hareketini yapıp giden dövüşçüler. Ama her karakterin kullandığı teknik, yapacağı saldırı ya da özel hareket farklı, her biri kullandığınız karaktere göre farklı anlarda daha etkili olacak güçlere sahip. Üstelik yeterince geliştirirseniz sizin yerinize Fatality kullanma özellikleri de var. 

Kameo karakterleri oynadığınız dövüşçünün komboları arasına dahil edip yüksek hasar veren saldırılar yapabilir, gelen saldırıdan sizin yerinize hasar almasını, hatta rakibin kombolarını durdurmasını da sağlayabilirsiniz. Kameo karakterlerin kullandıkça azalan ve kendiliğinden dolan bir barı var, bunu göz önünde bulundurarak kullanmanız gerekiyor. Kameo karakterler ile dövüşçüleri birleştirip korkunç hasarlar veren kombolar yapmaya şimdiden başladılar, ilerleyen dönemlerde neler çıkacağını tahmin edemiyorum.

Mortal Kombat 1 inceleme - 5

Mortal Kombat 1 inceleme

Street Fighter VI incelememde oyunun en güzel yanlarından birinin, eklenen modern kontrol şeması ile birlikte, yeni oyuncuların da keyif alabileceği bir zorluğa sahip olduğunu söylemiştim. Mortal Kombat bu konuda biraz daha acemi düşmanı. Açıkçası oyunun oynanışının çok zor olduğunu düşünmüyorum, sahip olduğu harika eğitim bölümleri sayesinde bilmeyen biri bile kısa sürede oynamayı öğrenebilir. Ama eline kumandayı alıp tuşlara rastgele basmak isteyenler bu oyundan pek keyif almayabilir. (Yaş durumu malum, bu yüzden yeğenimle deneyemedim)

Oyunun eğitim bölümleri iyi derken ciddiyim, nasıl yürüyeceğinizi göstererek başlayan eğitimler “hadi şu komboyu yapıp Kameo ile birleştir” seviyesine geliyor. Önce eğitim kısımlarını tamamlayıp, ardından yapacağınız practice dövüşleri sayesinde çevrimiçi arenaya adım atıp sopa yemeye hazırsınız!

İşgalciler Öne Çıksın

Standart dövüş modlarının yanında, ana hikayeyi tamamladığınızda açılan Invasion adında yeni bir oyun modu da eklenmiş. Inavasion aslında bir masaüstü oyun gibi, geldiğimiz noktalardaki dövüşleri tamamlayarak çeşitli noktaları aktif hale getirip ödülleri topluyor, karakterlerimizin seviye atlamasını sağlıyoruz. 

Mortal Kombat 1 inceleme - 6

Mortal Kombat 1 inceleme

Invasion modunun dövüşleri standar mücadeleler gibi geçmiyor, burada bir sürü farklı değişken karşımıza çıkıyor. Bir bölümde dövüşürken bir yandan yukarıdan ateş tüküren yarasalara dikkat ediyor, tepenize düşen cesetlerden kaçıyor ya da sadece doğru andaki saldırı ile hasar gören rakipler ile dövüşüyorsunuz. Ya da garip mini oyunlar oynuyorsunuz. Garip diyorum ama yanlış anlaşılmasın, eğlenceli bir mod. 

Yeni Mortal Kombat ile birlikte sezon içerikleri oyuna eklenmiş. Invasion sırasında açabileceğiniz şeylerin yanı sıra, sezonluk para birimi kazanıyor ve bunları da ilgili sezona özel mağazada harcayabiliyorsunuz. Yeni ekipmanlar, skinler ya da renk paletleri gibi. Oyunların beni kısıtlı bir zaman içerisine tıkıp “açtın açtın, açmadın kaçtı” stresine sokmasından hoşlanmıyorum, bu biraz can sıkıcı bir durum. Üstelik rastgele şeyler geliyor, şimdiye kadar ejderha sunağı (mağaza) sadece lüzumsuz zımbırtıları attı bana. Ama şans işi. 

Mortal Kombat 1 inceleme - 7

Mortal Kombat 1 inceleme

Burada bir şeyden daha bahsetmeliyim, oyunda çeşitli ekipmanlar var, kilidi açılabilen şeyler falan diyorum ama özelleştirme çok kısıtlı kalmış ya da ben bir şeyi yanlış yapıyorum. Karakterlerin yalnızca bir eşyasını (silahını) değiştirebiliyoruz, diğerleri kostüm altında kalıyor ve değiştirilemiyor. Hikayede bir sürü farklı özelleştirme gördük, son seviyelerdeki kadar büyük bir özellik istemesem bile (ki güzel olurdu) özelleştirmenin biraz daha geniş olmasını isterdim. 

Oyunu tek başımıza, online bağlantı zorunluluğu olmadan da oynayabiliyoruz ama burada dikkatimi çeken bir şey oldu. Geçtiğimiz günlerde Tower modunu oynarken oyunun sunucuları bir bakım için kapatıldı ve ben ilerlemem kaydedilmeden kuleden atıldım. Tek başıma oynadığım, yapay zekaya karşı oynadığım oyun modu “bağlantı koptu” diye, o vakte kadar dövdüğüm kişileri yok sayarak beni attı. Sinirimi çok bozduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Mortal Kombat 1 inceleme - 8

Mortal Kombat 1 inceleme

Kalite ve Performans

Bu yazıda Mortal Kombat 11’in PC sürümünü inceliyoruz, bu yüzden PC performansı konusunda da biraz bilgi vermem iyi olur. Oyunu oynamak için minimum Intel Core i5-6600 | AMD Ryzen 3 3100 - Ryzen 5 2600 işlemci, 8GB RAM, Nvidia GeForce GTX 980 - AMD Radeon RX 470 - Intel Arc A750 ekran kartı ve 100GB (Evet yüz) boş alana sahip olmanız gerekiyor. SSD zorunlu değil ama önerilir. Tavsiye edilen ise Intel Core i5-8400 | AMD Ryzen 5 3600X işlemci ve Nvidia GeForce GTX 1080 Ti - AMD Radeon RX 5700 XT - Intel Arc™ A770 ekran kartına sahip bir bilgisayar. 

Ben Ryzen 7 2700x işlemci, 32 GB RAM, Nvidia GeForce RTX 4070 sahibi bilgisayarımda, 4K çözünürlük - 60fps ile yüksek oranda sorunsuz bir performans elde ettim. Oyunu SSD sürücüye yüklememe rağmen hem karakter seçim ekranında hem de dövüş başlarında Mortal Kombat 11’e göre uzun yükleme süreleri (10 - 15 saniye)  olduğu dikkatimi çekti. Dövüşler gayet akıcı, neredeyse hiç fps düşmesi yaşamadım, sadece bir kez ara sahne sırasında oyun tamamen göçtü, tekrar eden bir problem değildi. Hikaye modunda yüklemelerin ara sahne sırasında yapıldığını da bu sayede öğrendim, yükleme tamamlanmadığı için sahnenin uzun bir kısmını tekrar izlemek zorunda kaldım.

Mortal Kombat 1 inceleme - 9

Mortal Kombat 1 inceleme

Online tarafta çok fazla dövüşçü ile mücadele edemedim çünkü Premium alanlara açıktı ve dereceli tarafta dövüşler bağlantıyı ölçebileceğim kadar uzun sürmüyordu. Yine de elim alıştıktan sonra yaptığım dövüşlere göre konuşursam, online kısmı da gayet iyi gözüküyor. Rakip sayısı çoğalınca farklı bölgelere göre nasıl bir performans sağladığını görmek gerek.

Oyun görsel anlamda çok iyi gözüküyor, hem ara sahneler hem de oyun içi görüntüler müthiş. Bölüm tasarımları, arka plandaki ayrıntılar her zamanki gibi harika yapılmış. Karakter modellemelerini gayet beğendim. Ara sahneler iyi dedim ama hikaye sonlarında seçtiğim karaktere göre çok fazla değişiklik olmaması çok canımı sıktı, aynı animasyonu farklı karakterle görüyoruz. 

Mortal Kombat 1 inceleme - 10

Mortal Kombat 1 inceleme

Oyunun müzikleri gayet iyi, dövüşlerin havasına girmemizi sağlıyor, roundlar ilerleyip mücadele ciddileştikçe daha gaz hale geliyorlar. Seslendirme konusunda yine güzel bir iş çıkarılmış, neredeyse bütün karakterleri beğendim. Burada internet ile sözleşmiş gibi olacağım sanırsam ama Megan Fox tarafından seslendirilen Nitara en büyük istisna. Ona vereceğiniz parayı hikayeye akıtsanız daha iyiydi, zaten Nitara’nın savaş seslerini seslendiren başkası var. Johnny Cage’in alternatif kostümünü seslendiren Van Damme bile güzel olmuşken, tek kötü seslendirmenin bu olması da gereğinden fazla dikkat çekmesine sebep oluyor. 

Sonuç

Mortal Kombat 1 genel olarak baktığımda çok iyi bir dövüş oyunu olmuş ama bazı küçük sıkıntıları var. Hikaye açısından biraz fazla Marvel ilham alınmış ve yazarlar hikayenin ana hatlarını kurup kalanı stajyere yazdırmış havası var. Offline modlarda oynarken bile bağlantı giderse oyundan atılma beni rahatsız eden bir sorun oldu. Özelleştirme konusunda, özellikle potansiyelini gördüğümüz için, hayal kırıklığına uğradım. İlerleyen zamanlarda daha fazla şey bekliyorum bu kısımlardan. Sezon ile kısıtlanmış içerikler için grind yapmak da can sıkıcı hale gelebiliyor, oyun içi para satın alın der gibi biraz ama zorlamıyor. Shang Tsung gibi muhteşem canlandırılmış bir karakter ile Nitara nasıl aynı oyunda ve sahnede olabiliyor onu da aklım almıyor. 

Mortal Kombat 1 inceleme - 11

Mortal Kombat 1 inceleme

Saydığım eksiler oyunun tek kişilik modlarını ya da özelleştirme gibi yan özelliklerini düşünürsek karşımıza çıkan şeyler. Hikaye eğlenceli, özellikle tüm amacınız “bunlar birbirini dövsün de nasıl döverse dövsün” ise sıkılmadan akıp gidiyor. Oyunun asıl önemli kısmı olan dövüşler ise eskisinden çok daha güzel, belki de serinin en iyisi diyebilirim. Kameo sistemi, zaten çeşitliliği geniş olan oyuna, çok daha fazla ihtimal eklemiş. PC sürümü ise, yükleme sürelerine takılmazsam, gayet iyi çalışıyor. İleride gelecek DLC karakterleri arasında Homelander ve Omniman’de bulunuyor, daha ne olsun?!

Mortal Kombat 1 PC sürümü Steam üzerinden 1.199TL fiyat etiketi ile satışa sunulmuş durumda. Konsolda oynamak isteyenler için PlayStation 5 sürümü 1.399TL etiket ile PlayStation Store üzerinden satılırken, Xbox Series X/S sürümü de aynı fiyattan Xbox Store üzerinden satılıyor. 

Uzun süre vakit geçirebileceğiniz bir dövüş oyunu olduğunu düşünürsek, fiyatları çok da kötü değil. Mortal Kombat 1 içerik ve gelişim olarak Street Fighter VI seviyesinde bir iş olmamış ama kesinlikle iyi bir oyun. Seriyi sevenler için kaçırılmaması gereken bir oyun. Bir de belirtmeden geçmeyeyim, şimdilik oyunda çapraz-platform desteği bulunmuyor. İlerleyen zamanlarda oyuna ekleneceği söylenen bu özellik, oyunun ilk çıktığı dönemlerde farklı platformlarda birlikte oynamak isteyen oyuncular için üzücü bir durum. 

Yorumlar 27
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 17:37
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.09.2023 17:52
MK11'i ben daha çok sevdim nedense. Hem grafikleri daha güzel geliyor, karakterler daha bir badass diye hem de ne bilim kameo yerine stiller daha iyi varyasyon yaratıyordu sanki. Hem de MK hissi daha yüksekti, daha bir dark atmosfer vardı. Tabii bu benim zevkim. Ayrıca ben de yazılımcıyım hehe.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.09.2023 11:20
Şu alan ihtiyacı muhabbetine de eksi verilmez yahu. AAA olupta 100 gb civarı yer istemeyen oyun yok denecek kadar az.zaten kalmazda yakında.eksi not verirken dikkate alınmalı bence

-------------------------------

Arkadaşlar, bunu çok yazdık ama tekrar belirtelim. Artılar eksiler kısmının puan ile direkt alakası yok. öyle olsa 8+ ve 6- ile oyunun 50 falan alması lazımdı. O kısım sadece oyunla ilgili ufak notlar olarak görülebilir.
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2023 21:27
08:44 Bunun neresi tuhaf yazılım uzmanına yorum yasağı mı var?
MK Okuru
MK Okuru 23.09.2023 08:44
22.02 he sen yazılım uzmanısın aynen.. Ve mk okuru olarak yorum yapıyorsun :))
MK Okuru
MK Okuru 20.09.2023 22:02
Bu sadece HDD'de kapladığı alanla da alakalı değil. İndirmesi de uzun sürüyor. Son zamanlarda gereksiz alan ihtiyaçları doğmaya başladı. Ben yazılım uzmanıyım ve de bu oyunu rahatlıkla 20-30 GB bir alana sığdırabilirlerdi, tabi isteseler ve emek harcasalar idi. Ama zaman bir an önce yasla devri.
MK Okuru
MK Okuru 20.09.2023 14:16
Ufak notlar yani kişisel notlar, bizim gibi oyuncunun notları. Çünkü 2-4 TB depolama alanı olanlar 100 GB da ne ki diyebilir ama bende de o kadar alan yok. Ancak bir oyunu silerek alan açabilirim. Puanın tercihlerle ilgisi yok, genel inceleme kurallarına bağlı, grafik, mekanik, oynanış vs. içeriyor?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.09.2023 23:24
Steam'de oyuncu sayısı aylar önce çıkan Street Fighter 6 ile aynı, bu kadar mı modası geçti bu serinin?
MK Okuru
MK Okuru 24.09.2023 15:34
biri +18 iken diğeri çocukların bile oynayacağı seviyede. R+ iş yapıyorsan kitlen bellidir.
MK Okuru
MK Okuru 23.09.2023 08:47
05.16 çünkü SF serisi her kesime hitap eden bir seri, tabi modası geçmez ve oyuncu sayısı fazla. Ama MK serisi herkese hitap etmiyor. Oyun aşırı kan ve vahşet içeren bir oyun. O yüzden de modaı geçti demeyelim de, herkese uygun bir oyun değil.
MK Okuru
MK Okuru 21.09.2023 05:16
Street Fighter modası nasıl geçmedi asıl ona şaşırmalısın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.09.2023 21:56
Megan Fox olunca yapımcılar bir defa daha kontrol etmek istememişler sanki. Ronda Rousey bile yanında iyi kalıyor. En azından Rousey oyuncu olmasa bile seslendirme için çabalamıştı, bu bazı yerlerde çabalamış bazı yerlerde sıkılıp bırakmış gibi.
MK Okuru
MK Okuru 23.09.2023 08:39
Koskoca oyunda toplasan 3-5 sahnede iki kelime konuşan Megan Fox' a mı takıldınız? Yani varya eleştirecek bir yer bulamayıp, kadına saldırmakta ne bileyim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.09.2023 21:42
mortal kombat hikaye açısından tartışılır ama oynanma mekaniğindeki değişiklik injustice 2 nin kopyala yapıştırı ben o yüzden beğenmedim. injustice 3 yapacakken oyun bu şekilde tutmaz deyip mortal yaparsak isimden oyunu satarız mantığı kullanılmış gibi geldi bana...mk 11 yine en iyisi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Mortal Kombat 1
İlginizi Çekebilir