NFT kapitalizmi ile tanışın: Fakirleri NPC yapalım!

Murathan Özlü 7.09.2022 - 17:43
NFT ve Metaverse'ün gidişatı daha ne kadar kötüye gidebilir derken, ortaya NFT kapitalizmi olarak ifade edilebilecek fikirler çıkmaya başladı

Kapitalizmden, zenginin yoksulun emeğini sömürmesinden Metaverse ve NFT "dünyasında" da kaçış olmayacak gibi. NFT kapitalizmi fikrine hoş geldiniz!. Minecraft tabanlı NFT oyunu Critterz oyuncuları, üçüncü dünya ülkelerinden -Filipinler gibi- çocukları ikna edip, oyunda onlara bina etmeleri karşılığında para veriyorlar, günde  8 saat çalışmayla, pardon oynama karşılığında hem de.

NFT kapitalizmi kimseyi rahatsız etmiyor gibi görünüyor

Big Chief adındaki Critterz oyuncusu, Minecraft'ta kendisine bina inşa etmeleri için Filipinli çocuklara ödeme yaptığını söylüyor.:
" Benim yerime oynayan bir sürü çocuk var, zor şartlar altında çalışan bir ülkede fazladan para kazanabilmek için oynuyorlar." ifadelerini kullanan oyuncu, satın aldığı NFT'lerin giderlerini karşılamak için çocukların günde 8 saat oyunu oynamalarını istiyor.

NFT kapitalizmi
Big Chief, uyguladığı bu stratejinin "sömürü" olarak ifade edilmesinden de rahatsızmış. Ona göre çocuklar bu sayede ailelerine ek gelir sağlamanın yolunu buldular. Ancak bu fikri ileri götürenler de var. 
Blockchain oyun danışman şirketi Wolves DAO'da çalışan Mikhai Kossar, üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarının, zengin insanların NFT dünyalarını renklendirmeleri için oyunlara "arka plan karakteri" olacak eklenebileceklerini düşünmüş. Yanlış okumadınız, bir de kendisi söylesin:
" Gelişmekte olan ülkelerdeki ucuz iş gücünü düşününce, Filipinlerdeki insanları gerçek hayat NPC'leri olarak oyunlarınıza ekleyebilirsiniz. Dünyayı doldururlar, arka planda rastgele aktivitelerde -balık tutmak gibi- bulunabilirler."
Okuduğunuz her şey, bütün bu fikirler gerçek. NFT'ci arkadaşlar bu akımın başında "özgür ve sınırsız dünyayı" savunurken şimdi fikirleri biraz değişmiş gibi görünüyor.

Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 01:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2022 12:18
İyide yayın platformlarında oyun oynayıp para kazananlarda aynı kapıya çıkıyor ozaman.Üstelik onlarda kendileri gönüllü oluyor ozaman :)
Emepinin karşılığını alıyorsa neden kölelik olsunki.Sizlerde burda çalışmanızın karşılığını alıyorsunuz sonuçta.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.09.2022 19:25
sömürü değilki herkez kendi isteğiyle çalışıyor paraya ihtiyacı olan adamda yararlanıyor iş gücüne ihtiyacı olan adamda yararlanıyor. sömürü tek taraflı olur. gerçekten sömürülen fakir ülkelere sesini çıkaramayan ılık g.tlü sjwler üzerine atlamış adamın. adama kolay gelsin valla laf anlatmak zor.
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2022 10:39
Sömürü diyenler bu işten para kazanan çocuklara sorsun bakalım sömürü müymüş? Çocukların bu sjw arkadaşlara çok güzel! cevaplar vereceğine eminim:)))
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2022 10:36
Matrix gümbür gümbür geliyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2022 09:36
Şaçma sapan sistemleri devam ettirebilmek için saçma sapan icatlar çıkarıyorlar. Metaverse gibi yapıların tutmayacağı garanti. Şimdilik idare etsinler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2022 00:09
Bizde de var bolca NPC, reisin NPC'leri. Birkaç replik öğretilmiş (çıkar telefonunu, ehonomi çok eyi, yol yabdı, lozan vs) ne zaman denk gelsen bu replikleri söylüyorlar. Olur da denk gelirseniz hiç tartışmayınız, zira kazanamazsınız, yaw he he (next next/skip) diyerek diyaloğu atlayınız alkdjsaolds
Ghost86
Ghost86 8.09.2022 09:31
Hahahah bu kadar doğru yerinde bir benzetme olamazdı :D Hakikaten öyle, 20 senedir burnunun ucundakini göremeyen sürekli aynı şeyleri tekrarlayan Npc değildir de nedir? :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
NFT kapitalizmi ile tanışın: Fakirleri NPC yapalım!
İlginizi Çekebilir