1/3

Oynanması gereken macera oyunları #3 (Makale)

Rafet Kaan Moral 18.08.2014 - 11:27
Kafamda sürekli çınlayan bu ses de ne? Schnibble?
Oynanması Gereken Macera Oyunları’nın üçüncü bölümünde benim için bir klasik sayılan Woodruff and the Schnibble of Azimuth’u ele alacağız. 1994 yılında çıkan oyunun yapımcısı 2004 yılında kapanan Fransız Coktel Vision ve yayıncısı da macera oyunları dünyasında önemli bir yere sahip olan Sierra’dır.

Oynanması gereken macera oyunları #3 (Makale)
Garip ama bağımlılık yapan içeriğinden yanı sıra Woodruff’u benim için özel yapan özelliklerinden birisi de ilk oynadığım macera oyunlarından birisi olması. Yanlış hatırlamıyorsam 1996 yılında Almanya’da aylık bir derginin verdiği Sierra CD’leri sayesinde tanışmıştım Woodruff’la. Çizgi film tadındaki grafikleri, trajikomik hikâyesi ve karakterleri ile oyunu çok sevmeme rağmen zorlu bulmacaları yüzünden o zamanlar bitirme fırsatını yakalayamamıştım. Tüm bu zorluklara rağmen oyunu tekrar tekrar oynamış ve internet ile beraber tam çözümler de boy göstermeye başlayınca nihayet takıldığım yerleri görüp, içten bir “haa” çekerek bitirivermiştim. Şu an bu satırları yazarken bile Woodruff’un sesi ve oyunun garip müzikleri hala kulaklarımda çınlamaktadır.

Oynanması gereken macera oyunları #3 (Makale)
Az önce yazdığım gibi Woodruff and the Schnibble of Azimuth trajikomik bir içeriğe sahip. Yani oyunda bolca mizahi unsur var ama aslında birçoğu dramatik öğelere dayanıyor. Anlayacağınız gülüyoruz ağlanacak halimize :)

Her şey yaşanan son nükleer savaş ile başlıyor. Bu savaş yüzünden dünya yaşanamaz bir hal almıştır ve hayatta kalan insanlar yaşanabilen tek yer olan dünyanın merkezine sığınmıştır. Yeryüzündeki radyasyonun geçmesini beklemek yüzyıllar sürmüştür ancak nihayetinde yeryüzüne çıkma günü gelmiştir. Dünya artık çok farklıdır çünkü hemen her yer ormana dönüşmüştür. Bunun yanında insanı andıran ama uzun burunları, kulakları ve kuyrukları ile yeni bir ırk olan Bozook'lar da ortaya çıkmıştır. Barışçıl bir ırk olan Bozook’lar kralları ve “Chprotznog” adlı kadim bir nesneyi koruyan, yedi bilgeden oluşan konseyleri ile mutlu mesut yaşamaktadırlar. Yaptıklarından asla ders alamayan insanoğlu bu barışçıl yaratıklara savaş açar. “The Great Battle” yani Büyük Savaş adı verilen ve sadece bir gün süren bu savaş sonucu Bozook medeniyeti yerle bir edilmiş, birçok masum katledilmiş ve yağmalanmıştır. Buna kadim Chprotznog da dahildir. Hayatta kalan Bozook’lar köleleştirilmiş ve insanların yeni medeniyetlerini kurmalarında kullanılmıştır. İnsanlar Bozook’ları kullanarak kule misali devasa dikey şehirleri “Vlurxtrznbnaxl”ı inşa etmişlerdir. Rüzgâr enerjisi ile enerjisini karşılayan bu şehirde hemen sosyal ve kültürel sınıflar da oluşmaya başlamıştır. Zenginler en tepede, fakirler en altlarda yaşamaktadır. Bozook’lar da fakir insanlarla beraber baskı altında, beden gücü gerektiren işlerde çalışarak geçinimlerini sağlamaya çalışarak yaşamaya başlamışlardır.

Oynanması gereken macera oyunları #3 (Makale)