Oyun dünyasının efsanesi Bernie Stolar 75 yaşında vefat etti

Atıf Doğan Özcan 27.06.2022 - 18:33
Atari, Sony ve Sega firmalarının efsanesi olarak bilinen ve oyun dünyasında kalıcı bir isim bırakan Bernie Stolar 75 yaşında aramızdan ayrıldı.

Atari, Sony Computer Entertainment America ve Sega of America firmalarında görev yapmış bir üst düzey yönetici olan Bernard “Bernie” Stolar, uzun süren bir hastalığın ardından 22 Haziran’da 75 yaşında aramızdan ayrıldı. Stolar, oyun dünyasının etkili ve beğenilen bir figürü olarak arkasında modern oyunlara yön veren bir miras bıraktı.

PlayStation’ın Babası olarak bilinen Bernie Stolar arkasında çok güzel işler bıraktı

Stolar, 1980 yılında jetonlu makine şirketinin kurucu ortağı olarak iş dünyasına adımı attı. Daha sonrasında Atari firmasından gelen teklifle beraber arcade oyun dünyasına geçiş yaptı. Bir süre burada çalışıp varlığını ispatladıktan sonra yine aynı firmada yani Atari’nin ev konsolu bölümüne geçmeyi başardı, burada 1990 yılların başında Atari Lynx el konsolunun geliştirilmesine öncülük etti.

Stolar, Sony Computer Entertainment America’nın ilk başkan yardımcısı ve kurucu üyesidir. Orijinal Playstation oyun kataloglarının hem lansmanında hem de oluşturulmasında çok önemli bir rol üstlenmiştir. Sony’de Crash Bandicoot, Ridge Racer, Oddworld Inhabitants, Spyro The Dragon ve Battle Arena Toshinden dahil olmak üzere bir çok oyun serisine imzasını bizzat atmıştır. Daha sonralarında Dreamcast’in geliştirilmesine ve lansmanına liderlik ettiği Sega of America’da başkan ve operasyon direktörlüğü görevini üstlendi.

Oyun dünyasının efsanesi Bernie Stolar 75 yaşında öldü

Ölümünden  bu yana geçen sürede gazeteci ve serbest oyun yazarı olan Steven L. Kent, oyun endüstrisinin ileri gelen isimlerinin Stolar ile olan  anılarını toparladı ve onun hikayesini kısaca yazmaya başladı. İşte bu hikâyede yer alan bazı önemli kişilerin paylaşmış oldukları notlar,

Şuanda Capcom’da baş işletme görevlisi olarak görev yapan Rob Dyer, “ Bernie hayattan daha büyüktü. O zamanlar da PlayStation hiçbir şey değildi, ancak PlayStation ileride güzel bir şey olacağına inan tek kişi oydu. Crystal’ın başkanı olduğumda o benim akıl hocamdı”

Sega’nın COO’su olarak görev yapan Shuji Utsumi, “Bernie, PlayStation’ı en çok kazanan ve geliştiriciler tarafından en çok destek alan platform haline getirmek için çok emek harcadı ve bunu başardı.”

Öncesinde Nintendo’da yazılım lisanslama ve ortak ilişkilerinde çalışan Scott Hawkins, “Bernie, rakiplerime karşı savaşmayı severdi. Mesela bir keresinde Sony’nin düzenlediği golf turnuvasına Sega davet edilmedi ama o turnuvada kullanılacak olan Sony golf toplarını Sega golf toplarıyla değiştirmelerini sağladı ve sahaya Kirpi Sonic kıyafetinde bir kişi sokup golf arabasını sürmesini sağladı. Onun rekabetçi ruhunu ve dostluğunu özleyeceğiz.”

Zoom Platformu’nun genç kurucusu Jordan Freeman, “Bernie size inandığında gerçekten inanmış demektir. Kafasında herhangi bir sorusu yoktur, sadece başarılı olmanıza yardımcı olurdu.”

PlayStation 1,2, ve 3 hatta PSP’nin oluşturulmasını denetleyen ve “PlayStation’ın Babası” olarak kabul edilen Stolar’a çok yakın olan dostu ve arkadaşı olan Kutaragi, “Bernie, hayatını ve tutkusunu video oyun endüstrisine adayan bir adamdı. Ayrıca benim en iyi arkadaşlarımdan biriydi ve işten uzaktayken bile birlikte bir çok anı biriktirdik.” ve ekledi “Arkadaşça gülümsemesi ve şakacı hareketleri hala gözümün önünden gitmiyor. Tüm sıkı çalışman, zamanın ve özverin için teşekkür ederim. Lütfen cennette huzur içinde uyu.”

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 03:56
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.06.2022 00:32
R.I.P ustad.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oyun dünyasının efsanesi Bernie Stolar 75 yaşında vefat etti
İlginizi Çekebilir