Oyundaki karakteriniz çalınırsa ne yapmalısınız?

Okan Algün 24.05.2023 - 18:01
Siber suçluların en büyük hedeflerinden olan oyun karakterleri ve hesapları çalınırsa ne yapmalısınız?

Siber Güvenlik Uzmanı Okan Algün ile sektördeki yaşanan olumsuz durumları nasıl çözeceğimiz hakkında çalışmalarımız devam ediyor. Bu yazımızda, biz oyuncuları yakından ilgilendiren "Oyundaki karakteriniz çalınırsa ne yapmalısınız?" sorusuna el attık ve bir örnek ile nasıl yol izlenebileceğine dair konuştuk.

Oyun sektöründeki oyuncu sayılarının 3 milyar kişiyi geçtiği ve sektöre harcanan bütçenin de 150 milyar doların üzerinde olduğu biliniyor. Sektör bu kadar büyük olunca tabii ki bu işi fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler için de oyun platformları dikkat çekici ve cazip oluyor.

Konumuz oyun ve oyuncu olunca ve işin içine maddiyatın eklenmesi ile gerçekleşen örnek adli olayımızı siz değerli Merlinin kazanı okurlarına yazmak isterim. Konu gerçek bir adli olayı anlatmaktadır, kullandığımız isimler temsilidir.

İlginizi  Çekebilir: İnternette güvenli gezinmenin yolları

Oyun karakteri hırsızlığı

18 Yaşından küçük olan Emre isimli oyun tutkunumuz, x isimli çevrimiçi oyunun sohbet bölümünden Ayhan adında bir kişi ile arkadaş olur. Beraber oyun hakkında sohbet edip samimiyetlerini ilerletirler. Günler geçtikçe karşılıklı güven de oluşmaya başlar.

Oyun karakteri hırsızlığı

Belirli bir süre sonra Emre’nin oyundaki etaplara yükselişi, satın aldığı ürünler ile karakteri ve oyundaki diğer eşyaları ekonomik olarak değer kazanmıştır. Bunun farkında olan Ayhan ikna ve teknik kabiliyetini kullanarak (sunucuya) oyuna müdahile eder. Emre’nin maddi değeri olan oyun karakterini ve eşyalarını çalar.

Ertesi gün Emre bilgisayarının başına geçtiğinde şifresinin değiştiğini ve oyun karakterine erişim sağlayamadığını fark eder. Mağdur olan Emre oyuna yeni bir karakter yaratarak tekrar giriş yapar ve kendi karakterinin kullanıldığını görür. Emre kendine farklı bir isim vererek girdiği oyunda karakterini çalan kişi ile iletişime geçer. 

Oyun karakterini çok beğendiğini ve satın almak istediğini yazar, müşteri gibi iletişime geçer. Emre oyun karakterini çalan Ayhan'dan görüşmek için telefon numarasını ister. Telefonda ilk görüşmesinde hiçbir şey belli etmeden çalınan karakteri için fiyat konusunda pazarlık yapar. Ayhan’ın teklif ettiği en yüksek / cazip fiyatı kabul eder, ödeme yapmak istediğini bunun için kimlik bilgileri ve banka hesap numarasını ister. Emre’nin kimliğinden habersiz olan Ayhan paranın da verdiği hırs ile kişisel bilgilerini paylaşır.

Emre başına gelen bu olayı aile büyükleri ile paylaşır. Elindeki delillerle Cumhuriyet Savcılığına giderek Ayhan hakkında suç duyurusunda bulunur.

Cumhuriyet Savcılığı yaptığı tetkikler ile Ayhan isimli kişiyi tespit eder, kolluk kuvvetleri tarafından ifadesi alınır ve adliyeye sevk edilerek dava süreci başlar.

Mahkemeye çıkarılan Ayhan’ın da yaşı 18 ‘den küçük olduğu için, ilk derece mahkemesi suça sürüklenen çocuk hakkında Bilişim sistemini kullanarak hırsızlık suçundan TCK 142/2-e – TCK 244/4. maddesinden mahkûmiyet kararı verir.

İlk bakıldığında olay hırsızlık gibi görünmekte, fakat Emre’nin hileli davranışlar ile kandırılması olayı başka bir hukuki sürece taşımaktadır. Olayda hırsızlıktan farklı olarak bilişim sistemleri kullanıldığından işlenen suçu ‘’siber dolandırıcılık’’ olarak adlandırabiliriz.

5237 sayılı kanunda ‘’ "kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir" olarak açıkça ifade edilmektedir. 5237 sayılı kanun da dolandırıcılık suçu madde 157 ve 158’ de düzenlenmiştir; 

Madde 157: “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.” ve 158. Maddelerde basit ve nitelikli olarak düzenlenmiştir.

Günlük hayatımızda bu olaylara çok fazla karşılaşmaktayız. Eğlenmek veya güzel vakit geçirmek için dahil olduğumuz bu platformlarda nelere dikkat etmeliyiz:

  • Mobil ve PC oyunlarını indirirken güvenli siteleri tercih edin.
  • Online oyunlarda üyelik formlarını doldururken kişisel bilgilerinize dikkat edin, kredi kartı ile yapılan işlemlerde sanal pos kullanın, şifrelerinizde sayılar, noktalama işaretleri, büyük ve küçük harflerden oluşan 11 karakter seçin.
  • Oyun alanlarında kullandığınız şifrelerinizi mail ve banka gibi özel şifrelerden farklı düzenleyin.
  • Online platformlarda yeni tanıştığınız kişilere şüphe ile yaklaşın, sizi ve ailenizi ilgilendiren bilgileri paylaşmayın.
  • Oyunların sohbet bölümlerinden gönderilen linklere tıklatmayın bu linkler genelde Phishing (Oltalama) diye adlandırdığımız zararlı linklerdir.
  • Yazılımınızın güvenlik güncellemeleri tam olarak uygulayın ve lisanslı antivirüs yazılımlarınızı aktif olarak kullanmanızı tavsiye ederim.

Artık siber toplumda yaşadığımızın farkında olmalıyız ve ona göre gerekli güvenlik tedbirlerini uygulamalıyız. Sanal dünyadaki kötü niyetli kişileri görmezden gelmeyi veya bizi etkilemiyormuş gibi davranmayı bırakmalıyız. Kendinizin ve çevremizdekilerin güvenliğine dikkat edin.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 08:35
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.05.2023 16:13
gençliğimiz çalındı, oyundaki çalınan karakterimi geri bulup getirseler nolur...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2023 23:55
Wow'da zamanında çok karakterim çalındı, adamlar bir ticket ile fazlasıyla geri verdiler aynı gün içinde. zaten özellikle bedava oyunlar oynuyorsanız ve bu oyunlarda para yatırma varsa baştan gelin beni dolandırın diyorsun adamlara
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2023 20:22
hiçbişey yapmıyolar ben gittim tutanak tutuldu kaç sene oldu hiçbişey çıkmadı
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oyundaki karakteriniz çalınırsa ne yapmalısınız?
İlginizi Çekebilir