Ataerkil toplum üzerinden oyunlara bakış
Mini ön açıklama: İsmimin unisex bir isim olması bu yazının içeriğine dair bana ve konuya dair önyargılar oluşturabileceğinden, erkek olduğumu belirtmekte fayda var. Herkese iyi okumalar.
Merhabalar. Bilgisayar oyunları veya daha doğru tabir ile video oyunlarının kim tarafından oynandığı veya bugünkü deyişle tüketildiğine dair aramızda, ülkemizde ve dünyada kafa yoran milyonlarca insan var ve bu miktarın milyonlarla bahsedilmesi ortaya çok büyük sorular açığa çıkarıyor ve önyargı, kesin bilgi, muhtemel sonuç olarak görülecek bir çok yorum ve önerme hakkında bir şeylerin söylenmesi gerekiyor. Ancak bunların hepsini cevaplamak sosyolojik anlamda bir alan yaratacak kadar büyük bir evrene sahip olduğundan, hepimize dokunduracak bir konu olarak ataerkil toplum üzerinden video oyunlarını tartışmak gereğini hissettim.
ataerkil:
sıfat, toplum bilimi Soyda, temel olarak babayı alan ve ailede çocukları baba soyuna mal eden (topluluk), pederşahi, patriarkal
Türk Dil Kurumu tanımlamayı bu şekilde yapmış olsa da küçük bir dipnot olarak, bu yazıda ataerkil derken kast etmeye çalıştığım şeyin erkek tarafından baskın toplumlar olarak görülmesinin daha sağlıklı olacağını belirtmekte fayda görüyorum.
Konumuza dönecek olursak, ilk video oyunları toplumun çoğu segmentine dağılacak seviyeye geldiğinde, ki burada Commodore 64 döneminden bahsediyoruz, video oyunları herkesin günlük hayatına düşmüş sihirli bir değnek gibiydi. Televizyonun içinde dönen bazı hadiselerin bizim kontrolümüzde olduğunu bilmenin hissiyle resmen mutluluktan kuruduk bittik. Çok önemli anlardı. Her şeyin ilk zamanlarında olduğu gibi toplumun her kesimi video oyunlarına çok şaşalı bir mesele olarak baktı. Oyunların sayısı 3-5 ile sayılırken büyük bir hızla başka tip konsollar, ATARİ’ler ve PC oyunları çıkmaya başladı. Bunlar gelişedururken, herkesin tamah ettiği ve etmek istediği video oyunları, yavaş yavaş kendine bir kitle oluşturmaya başladı.