MMORPG Oyunlar - PC tabanlı devasa rol yapma oyunları

Murat Oktay 7.05.2022 - 20:00
Yeni bir oyuna başlamak istiyor ve ne olacağını bilemiyor musunuz? MMORPG Oyunlar rehberimiz, PC tabanlı bir oyun seçimi yapacaksanız, en iyi rehberlerden biri olacaktır.

Bir çoğumuzun yolu MMORPG oyunlar ile kesişmiştir. Bunların arasında World of Warcraft, Black Desert Online ya da The Elder Scrolls Online oyunlarını rahatlıkla gösterebiliriz. Bunların bir kısmı oynaması ücretsiz olarak temin edilebilirken, bir kısmı da aylık abonelik ücretleri ile öne çıkıyor.

Bu içeriğimizde son dönemde dikkat çeken, göz önünde bulundurmamız gereken devasa rol yapma yapımlarına yakından bir bakış atacağız.

Popüler MMORPG Oyunlar

Başta belirtmemiz lazım ki aşağıda ismini vereceğimiz yapımların kimileri teknolojik olarak diğerlerine göre çok üstün olsa da, en keyif alacağızın MMO RPG yapım, en çok arkadaş edinebileceğiniz oyundur. Elbette tercih meselesi olsa da, bu tünü en büyük özelliği, klanınızdaki diğer oyuncular ile birlikte hareket edebilmeniz. Yine de tek tabanca olarak devam etmek isterseniz de, bir sürü alternatifi aşağıda bulacaksınız.

Online MMORPG oyunları, PC ve mobil tabanlı olmak üzere iki grup altında toplayacağız. Yazımızın ilk kısmı PC tabanlı MMORPG oyunlar üzerine odaklanırken ikinci kısmında ise birçok mobil oyun olacak.

Listemizde bir çok online oyun yer alıyor. İstediğiniz platformda, tercihinize uygun olan MMORPG oyunu ya da mobil oyunları tercih edebilirsiniz.

PC tabanlı MMORPG Oyunlar - World of Warcraft

World of Warcraft

Blizzard'ın 2004 yılı sonunda piyasaya sürdüğü WoW, bugüne kadar yayınlanan bir çok ek paketle yoluna devam ediyor. Oyuncu sayısı altın günlerindeki kadar çok olmasa da, oyunun evreni onu hala tercih edilen yapımlar arasında üst sıralara taşıyor.

Ayrıca, aylık ödemelerinin olması, toksik dediğimiz kitleden de uzak tutuyor. Bu da, özellikle belli bir yaş seviyesine ulaşmış oyuncu kitlesi tarafından tercih edilme sebeplerinden biri olarak önümüze geliyor.

Guild Wars 2

Guild Wars 2

İlk duyurulduğunda Diablo'nun yapımcı ekibi tarafından hazırlandığı söylenen Guild Wars 2, ArenaNet'in amiral gemisi olan Guild Wars'ın devamı niteliğindedir. MMO dünyasında "yanlış" olan birçok şeyi düzeltmeyi hedefleyerek piyasaya sunulan oyun bir çok yeniliği de beraberinde getirdi.

Yeniden işlenmiş savaş mekaniği, dinamik etkinliklere odaklanma, sesli görev diyaloğu, birkaç yeni meslek, hayranların en sevdiği yarışlar ve Tyria'nın devasa açık dünyası ile Guild Wars 2, orijinalinden çok daha destansı olarak karşımıza çıkıyor.

F2P olarak geliştirilen yapım için ArenaNet, Guild Wars 2'de herkes için bir şeyler olduğunu belirtiyor.

Final Fantasy XIV Online

Final Fantasy XIV

Sürekli olarak evrilen Final Fantasy serisini RPG alanında bu kadar benzersiz yapan şeyin ne olduğunu belirlemek zor. Muhteşem görselleri ya da mükemmel müzikleri bir yapım olması, onu tercih ememizin en büyük sebeplerinden. Sıra tabanlı olması onun aksiyon dolu bir dövüş oyunu olmasını engellemiyor.

Çevrimiçi MMORPG oyunlar dan biri olan Final Fantasy XIV, markayı tek oyunculu deneyimlerinden öteye taşıyor. Olağanüstü diyalog, düşünceli ve son derece ilgi çekici oyun sistemleri, komik içerikleri ile çok iyi hazırlanmış bir hikayeyi oluşturuyor.

Lost Ark

Lost Ark

Lost Ark, izometrik bir MMO çerçevesinde yuvalanmış bir aksiyon-RPG'dir. Diablo klonu gibi görünse de, sistemlerini anlamak için sabır ve özveri gerektiren çok daha kapsamlı bir oyundur.

Lost Ark'ta diğer devasa oyunlardan alıştığımız tank ya da şifacılar bulunmuyor. Bu da onu daha iyi hale getiriyor. Her alt sınıfın tamamen benzersiz bir oyun stili vardır ve bu da oyun sonu içeriğini daha da heyecanlı hale getirmekte.

Neverwinter

Neverwinter

Dungeons & Dragons üzerine kurulu yapısı sayesinde, evrenine alışmakta çok zorluk çekmeyeceğiniz bir oyun olan Neverwinter'ın geçmişi de oldukça eski. Oyun 2013'te çıkmış olsa da tarihi 90'lı yılların Neverwinter serisine dayanıyor. Masaüstü RPG'deki, sınıfları, büyüleri ve yetenekleri alıyor ve onları en iyi MMORPG'lerden birinin içine koyuyor.

Neverwinter'ın piyasaya sürülmesinden bu yana, oyuncuları Neverwinter'ın güvenliğinden uzaklaştıran, barbarların ve sıcaklıkların endişe kaynağı olmadığı Icewind Dale gibi topraklara götüren birçok ücretsiz genişletme - yeni ırklar ve sınıflar dahil - tanıtıldı.

F2P olsa da ilerleyebilmek yeterli sabır ve vaktiniz yoksa biraz para harcamanız gerekecektir. Gerçi bu hangi F2P için geçerli değil ki?

Star Trek Online

Star Trek Online

Ejderha ya da mağara canavarlarının dünyasından sıyrılmak ama yine de devasa çevrimiçi oyunlarda kalmak istiyorsanız, daha büyük olan uzaya akmaya ne dersiniz? Sonsuz evrenler, sonsuz gezegenler, daha da güzeli sonsuz sayıda yok edilmesi gereken düşmanlar bizi bekliyor. Atlayın Atılgan'a evreni keşfe çıkın. Hangimizin içinde bir Kaptan Kirk ya da Spock yatmıyor ki?

MMO'lar, tasarım gereği uzun bir süre boyunca oynanmak içindir. Sorun şu ki, bu, sistemlerin ve içeriğin o kadar dolambaçlı olmasına yol açabilir ki, başından beri oyun topluluğunun bir parçası olmayan biri için anlaşılmaz olabilir. Ancak, Star Trek Online çoğu MMO gibi oynamaz, bu da başlamayı çok daha kolay hale getiriyor.

Star Trek Online'ın neredeyse tüm hikaye görevlerini, PVE ve PVP modlarını başkalarıyla bir takım olarak oynayabilirsiniz. Bununla birlikte, aynı zamanda son derece yalnız-dostudur. Oyunculara kendi hızlarında ilerleme şansı veriyor.

Eve Online

Eve Online

Bu oyunun anahtarı zamandır, temel bilgilerle başlarsınız ve kendi yolunuzu tasarlarsınız. Bu, sizinkinden daha iyisini yapabilecek daha pahalı bir gemiye yatırım yapmanıza yol açar. Basitçe anlatacak olursak, yolunuzu planlayıp ve yeni gemi alıp baştan planlayın mantığı üzerine kurulmuş.

Oyunu diğerlerinden ayıran en önemli fark, geliştiricilerin oyuna nasıl davrandığıdır. Örneğin standart deneyimler, kelimenin tam anlamıyla tüm gün madencilik yaptığınız ve cevheri oyun para biriminde sattığınız madenciliktir. Ev işi veya genel günlük yaşam işleri yaparken, eğer tüm gün oynayabilecek vaktiniz varsa, sizin için düzenli bir rutin oluşturur.

Rift

Rift

Rift, son yıllarda en çok oynanan yapımlarından biri olarak yoluna devam ediyor. Büyük oyuncu gruplarının istilaya karşı birleştiği spontane olaylar ve son derece özelleştirilebilir sınıf sistemi gibi orijinal güçlü yönleri onu son birkaç yılın en iyi MMORPG oyunlar listesinde üst sıralara taşıyor.

Mevsimsel etkinliklerle güncellenen yapım ve Cadılar Bayramı ya da tatil sezonunda gerçekleştirdiği özel etkinlikler ile oyuncuları kendine bağlıyor.

Skyforge

Skyforge

Fantezi ve bilim kurguyu bir araya getiren Skyforge, hikaye açısından çok zengin bir içeriğe sahip. Bitirebilme şansı pek olmayacak gibi görünüyor. Yine de bu kadar yoğun hikayeye rağmen oynanabilirliğinin kolay olması, listemizde yer alan yapımlardan biri olmasını sağlıyor.

İnceleme notlarının çok yüksek olmaması, onu keyif almayacağınız bir yapım olmasını göstermez. Bir çok görevi çözebilmek için sosyalleşmeniz gerekiyor. Bu da oyundan alacağınız keyfi arttıracaktır.

Oyuna bir istilayı geri püskürtmek için ön saflarda savaşan Aelion dünyasının koruyucusu olarak başlıyorsunuz. Saldırı başarılı olur ve siz dahil olmak üzere tüm askerler ölür. Cesetlerin arasında gezinirken, hayatın durgun havasını tekrar solursunuz, ancak ölümsüz olarak dirildiğinizi fark edersiniz.

Bundan sonra karakterinizin yüzeye geri dönüş yolunda savaşması ve bir tanrıça olan ölümsüzlerin danışmanı Herida ile tanışacağınız Aelion'un başkentine getirilmesiyle sonuçlanır. Artık yükselmiş biri olarak yeni sorumluluklarınızla boğuşacak ve düşmanlarınızın amansız saldırılarını karşılamaya çalışacaksınız.

Archeage

Archeage

Bu sene içinde 2.sini beklediğimiz ArcheAge, oyuncuları büyük Nuia ve Harihara kıtalarının fantastik dünyasında yolculuğa gönderen bir yapım. Delphinad'ın mirasını ararken, Kayıp Kıta'nın sırları, yol boyunca ortaya çıkan maceraları ve hazineleri ortaya çıkacak.

ArchAge, her biri kendi pasif niteliklerine sahip dört ırkın yanı sıra, yüz yirmiye kadar farklı sınıf seçeneği oluşturan on yetenek ağacına sahiptir. Oyunculara karakter oluşturma ve uzmanlaşma konusunda birçok seçenek sunuyor. On temel beceri türünden üçünü seçerek yola çıkıyoruz.

Standart bir MMO'dan beklediğimiz birçok öğeyi içinde barındıran Archeage'de evcil hayvanlar satın alabilir, binekler kullanabilirsiniz.

Tera Online

Tera Online

Tera, 2011'de MMO dünyasına yeni bir şey getirerek çıktı. Gerçek aksiyon tabanlı dövüşlere sahip birkaç oyundan biri olarak kabul ediliyor ve zaman içinde en çok bilinen ve en çok övülen özelliği haline geldi.

Birinci veya üçüncü şahıs nişancı oyunlarında olduğu gibi, Tera oyuncularının saldırıyı düşmana doğru yönlendirmesi gerekiyor. Hasardan kaçınmak için hareket edebilir, kaçabilir ve engelleyebilirler.

Dövüş mekaniğinin böylesine farklı olması sayesinde, MMO aksiyon dövüşlerinde bir standart haline geldi.

ÖNEMLİ NOT: Bu yazıyı hazırlarken oyunun 31 Mayıs 2022'de kapanacağından ne yazık ki haberim yoktu. O sebeple bu yapımı pek de dikkate almaya gerek yok.

Runescape

Runescape

MMORPG oyunlar listesinde bunun ne işi var diye sorabilirsiniz ancak biraz nostaljik takılmak istiyorsanız Runescape'e bir şans verebilirsiniz. 2001 yılında çıkan oyunun hala takipçilerinin olması oldukça garip gelebilir ama var. Üstelik oynanış açısından da diğer devasa oyunlardan basitliği ile öne çıkabiliyor. Zira ırk falan seçmenize gerek yok.

Tüm yapmanız gereken yakın dövüş, menzilli savaç ve büyü üzerinden hangisine odaklanacağınızı seçmek. Oyun, bu becerilerin mümkün olduğunca çoğunu size tanıtmaya özen gösterse de, tercih ettiğiniz oyun tarzına göre oynamanıza izin veren ilerleme seçenekleri de sunuyor.

Örneğin, bazı temel oyun ekipmanlarını üretmeye çalışırken, gerekli malzemeleri elde etmek için size onu kendiniz yapma, satın alma veya düşmanları öldürme seçeneği ile sunuluyor.

Lord of the Rings Online

Fantastik oyunlardan bahsedip de Tolkien'in ölümsüz eserinden yola çıkan Lord of the Rings Online'a göz atmamak olmaz. Bilgisayarlarımızla buluştuğundan beri WoW'un en yakın rakipleri arasında yer alan LotRO, başında çokça vakit geçirebilerceğiniz yapımlar arasında.

Kitaplarda da geçen yedi ırkı barındıran oyun, o kadar çok günlük görev içeriyor ki, hepsini tamamlamanız nerede ise büyük emekler gerektiyor. Bu sebeple, görev bazlı ilerleyen oyunlardan hoşlanıyorsanız ve Orta Dünya'nın fantastik ortamlarını seviyorsanız, mutlaka göz atmanız gereken yapımlardan biri.

Oyun, eskiden ödemeli olsa da şimdi oynaması ücretsiz oldu. Oyuncular Orta Dünya'nın en eksiksiz ve özgün ortamını keşfederken, Lord Sauron'un güçlerine karşı mücadelede ediyor.

Star Wars: The Old Republic

Star Wars: The Old Republic

Star Wars: The Old Republic, Steam'deki en popüler MMORPG oyunlar arasında yer alan devasa bir çok oyunculu çevrimiçi oyun. Piyasaya sürülmesinden yıllar sonra bile hala güncelliğini koruyor ve dünyanın en kalabalık 10 MMORPG oyunlar ı arasında.

SWTOR, bugüne kadarki tek iyi Bioware çevrimiçi oyunu. Ayrıca artık Steam'de ücretsiz olduğu için birçok hayran ve yeni oyuncu dünyaya katılıyor. Ücretsiz sürümü, temel oyun ve ilk iki genişletmeyi içerir. Sonra çıkan diğer üç DLC'yi almak için oyuna abone olmanız gerekmekte.

Old Republic, A New Hope'tan neredeyse 3.000 yıl önce geçiyor. İlk Star Wars çevrimiçi RPG oyunlarından biri olan SWOR'da Bounty Hunter, Sith, Jedi veya uzak Galaksideki diğer grupbun bireyi olarak oynamanıza izin olanak tanıyor.

Knight Online

Knight Online

Hemen vurmayın. Başta dedik ya, "en çok arkadaş kitlenizin olacağı yapım, en çok tercih edeceğinizdir" diye. Knight Online'ın da kendine has kitlesi, hatta ekonomisi var. Kişisel olarak ilgi alanıma girmese de, hala bir çok Türk oyuncu tarafından oynanmakta.

Ücretsiz olması, onu tercih edilen yapımlardan biri haline getiriyor. Dahası, oyun sizin para kazanmanıza da olanak tanıyor. Ancak oldukça tehlikeli olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğiz. Satışı yasak olsa da, oldukça yüksek fiyatlara satılan karakterler, çoğu zaman hackerların hedefinde oluyor.

Belki aylarca gecenizi gündüzünüze katıp geliştirdiğiniz bir karakter, elinizden alınıp başkasına teslim edilebiliyor. Bu konuda firma çeşitli güncellemeler yapsa da, hackerlar da karşı çalışmalar ile kendilerini yeniliyorlar.

Elder Scrolls Online - Eso

Elder Scrolls Online

Bir MMORPG olarak Elder Scrolls Online'ın en iyi yanlarından biri, oyunun tadını çıkarmak için arkadaşlarınızla oynamak zorunda olmamanızdır. Beceri setinizi etkili bir şekilde kullanırsanız, görevlerin ve dövüşlerin çoğu tek başınıza yapılabilir. Etrafta koşuşturan ve görevleri tamamlayan başka oyuncular varken, istemiyorsanız onlarla etkileşime geçmek zorunda değilsiniz. Çoğu zaman, diğer oyuncular gelip bir şeyi öldürmenize yardım ettiğinde, deneyim paylaşıldığından gerçekten memnun olacaksınız.

Arkadaşlarınızla çevrimiçi oynamak istiyorsanız, kesinlikle yapabilirsiniz. Kendi başınıza değilseniz, görevlerin ve zindan taramalarının çoğu daha hızlı tamamlanabilir.

Hangi MMORPG oyun benim için daha uygun?

Herhalde üzerinde en çok düşünmeniz gereken konu bu olsa gerek. Zira MMORPG oyunlar sizi günler, haftalar hatta kimi zaman yıllarca başına bağlayan yapımlardır. Bir görevi atlamak, tüm gidişatı bozabileceği gibi, kurulan arkadaşlıklarınıza da sorunlar getirecektir. Sonuç olarak MMORPG oyunlar ilginizi çekiyorsa, kuracağınız arkadaşlıkların sanal olduğunu da biliyorsunuzdur.

Seçiminizi yaparken, tür, ayırabileceğiniz süre, bütçe, görsel kalitesi vs gibi mümkün olan tüm bileşenlerinizi masaya yatırın. Bahsettiğimiz MMORPG oyunlar içinde hangisi sizin isteklerinizi daha çok karşılayabilecekse ona yönlenin. Zira, sadece bir arkadaşa bakıp çıkmanız bile, en azından birkaç haftanızı alabilir. Bu kadar vakti, hatta parayı, beğenmeyeceği bir oyun için kaybetmeye değmez.

Unutmadan, çevrimiçi devasa rol yapma oyunları o kadar derin bir dünya ki burada yer veremediğimiz daha bir çok başlık var. Makalemize eklenmesinin uygun olduğuna inandığınız yapımlar varsa, yorumlarda bizlere iletip, eklenmesini sağlayabilirsiniz.

Yorumlar 16
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 01:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
Phoenixboy
Phoenixboy 10.05.2022 00:27
FFXIV diğer MMO'lardan biraz ayrı yere koyarım. Oyun "Grind"'e bel bağlamayan bir oyun. Onun yerine hikaye ve oyuncu için daha çok içerik ekleme yönünde bir yol izliyor. Hikayesi,Raidler,Muzik olsun kaliteden de ödün vermiyor. Oyunun sevdiğim yanı bu. Şu an iki tam oyunun içinde bulunduğu FFXIV Trial mevcut. Zaman sınırı da yok. Onu bitirmek bir aydan fazla alır. Eğer bir JRPG hayranı iseniz grind ağrlıklı bir Lost Ark, Genshin İmpact, New World gibi oyunlara para ve zaman harcamak yerine içinde İki ek paketin bedava olduğu zamansız FFXIV TRİAL'ını oynamanızı tavsiye ederim. Oyunu satın alan kişi TRİAL karakterini ana karakter yapabiliyor. Oyun hoşunuza giderse, Üzerine de tüm ek paketlerin içinde olduğu ve bir ay bedava zaman olan FINAL FANTASY XIV ONLİNE - COMPLETE EDİTİON (Steamde yerel fiyatlandırma olduğu için ucuz) alır tüm hikayeyi bitirine kadar zevkle aylarca FFXIV oynarsınız. İyi FFXIV reklamı yaptım asfghjk.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.05.2022 11:32
Rift, Skyforge, Archeage, Tera artık oynanmayan sunucuları boş oyunlar maalesef. Onun yerine yazılabilecek bir çok oyun var.
MK Okuru
MK Okuru 9.05.2022 22:18
Black Desert Online, Phantasy Star 2 Online, Fallout 76, New World, Destiny 2, Path of Exile, Genshin Impact, Swords of Legends Online, Vindictus, Conan Exiles, Secret World Legends...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.05.2022 08:19
knight onlinedeki pvp wowdaki pve dungeon raid hiç bir oyunda yok bunların 2sini harmanlasalar bir oyunda çok fena tutardı ama geçti artı o tren artık hızlı tüketilen survival tarzı pubg tarzı oyunlar tutuyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.05.2022 23:22
Black Desert Online, Phantasy Star 2 Online, Fallout 76, New World, Destiny 2, Path of Exile, Genshin Impact, Swords of Legends Online, Vindictus, Conan Exiles, Secret World Legends...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.05.2022 12:48
Black desert neden yok. Listede kalitesi çeşitliliği çoğundan iyi kesinlikle eksiklik
Kalan Karakter: 300 Gönder
PC tabanlı MMORPG Oyunlar
İlginizi Çekebilir