Plague Inc. Çin'de yasaklandı, Apple Store’dan kaldırıldı

Kağan Depboylu 28.02.2020 - 11:58
Plague Inc. hızla büyüyen Corona Virüs salgınından nasibini aldı. Çin hükümeti, aldığı karar doğrultusunda Plague Inc.'i Apple Store'dan kaldırdı.

Ndemic Crations’un yaptığı açıklamaya göre, beğenilen veba yayma simülasyonu Plague Inc. Çin ‘de Apple Store’dan kaldırıldı. Oyunun Apple Store’dan kaldırılması kararı, Çin Merkezi Siber İşler Komisyonu Ofisi (Cyberspace Administration of China) tarafından alındı.

Plague Inc. Çin ‘de Apple Store’dan kaldırıldı

Plague Inc. Çin Merkezi Siber İşler Komisyonu Ofisi tarafından “illegal” kategorisine alındı. Ndemic Creations’ın web sitesinde yaptığı açıklamaya göre, olay tamamen kendi istekleri dışında gerçekleşti. Plague Inc. Çin ‘deki popülaritesini, Ocak ayının sonlarına doğru COVID-19 virüsünün yayılmasıyla beraber arttırmıştı. Görünen o ki oyunun bu popülerliği, Çin hükümetinin radarına yakalanmasına neden olmuş.

2012’de yayınlanan oyunda oyuncular, insan ırkının kökünü kazımak için çeşitli hastalıklar üretip, bu hastalıkları mümkün olduğunca yaymak için çabalıyorlardı. Hastalıktan ölen insan sayısıyla doğru orantılı olarak DNA puanları kazanılan oyunda, bu puanlarla yaratılan virüsler geliştirilerek daha ölümcül hale getirilebiliyordu. Oyunun bu yapısı dolayısıyla Çin, oyuncular için en doğru başlangıç bölgelerinden biriydi.

Plague Inc. Çin'de yasaklandı, Apple Store’dan kaldırıldı

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere göre Corona Virüs salgınından etkilenenlerin sayısı geçen hafta 79.000’e çıktı. Çin’de kayda geçen vaka sayısı ise 77,262. Sayılar bu denli yüksekken, Oyunun Apple Store’da ne kadar süre yer alamayacağına yönelik bir tahminde bulunmak zor. Esasen oyunun hangi gerekçeyle yasaklandığı konusu da tam olarak belli değil. Çin’in, Plague Inc. gibi bir oyunun varlığının kamuoyu üstündeki etkisini düşünerek, oyunu yasaklamış olması mümkün. Ayrıca oyunun, video oyunlarıyla ilgi mevcut yasalara aykırı olması da söz konusu olabilir. Tüm bu etkenler oyunun yasaklı kalacağı süre konusunda belirleyici olacaktır.

Corona Virüs salgını sonrasında yaşananlar, Ndemic Creations için bir ilk değil. Geliştirici stüdyo 2014-2016 arasında gerçekleşen Ebola salgını sırasında da benzer bir problemle karşı karşıya kalmıştı. Ndemic Creations 23 Ocak’ta Plague Inc ile Corona Virüs salgının ilişkili olduğuna dair çıkan iddialar için bazı açıklamalarda bulunmuştu. Stüdyo tarafından yapılan açıklama şu şekildeydi:

“Oyunu özellikle gerçekçi ve bilgilendirici olacak şekilde tasarladık, ciddi gerçek dünya sorunlarını sansasyonel hale getirme gibi bir çabamız olmadı. Plague Inc.'in bilimsel bir model değil bir oyun olduğunu ve mevcut Corona Virüs salgınının çok sayıda insanı etkileyen, çok gerçek bir durum olduğunu lütfen unutmayın. Oyuncuların bilgi almak için doğrudan yerel ve küresel sağlık yetkililerine başvurmasını öneriyoruz.”

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 22:36
Kalan Karakter: 300 Gönder
Plague Inc. Çin'de yasaklandı, Apple Store’dan kaldırıldı
İlginizi Çekebilir