PS5'in yeni nesil PS VR 2 kontrolcüsü için ilk detaylar

Ersin Kılıç 18.03.2021 - 15:57
Sony'nin geçtiğimiz günlerde duyurmuş olduğu yeni nesil sanal gerçeklik gözlüğü PS VR 2 kontrolcüsü için ilk detaylar paylaşıldı.

Playstation 5'e çıkacak olan PS VR 2 kontrolcüsü için ilk detaylar Sony tarafından paylaşıldı. Firma hatırlarsanız geçtiğimiz ay bir duyuru yapmış ve yeni nesil PS5 sanal gerçeklik gözlüğü duyurusunu yaparak bu cihazın geliştirme aşamasında olduğunu belirtmişti.. Sonrasında ise bazı aksesuarlar üzerinde PS VR 2 ibaresini görmeye başlamıştık. Geçtiğimiz dakikalarda ise PS Blog sayfası üzerinden PS VR 2 kontrolcüsü için ilk detaylar ve görüntüler paylaşıldı.

PS VR 2 kontrolcüsü için ilk görseller yayınlandı

Daha önce yapılan açıklamada bu kontrolcünün DualSense gibi yeni özellikleri bünyesinde barındıracağı belirtilmişti. Bugün yapılan duyuruya baktığımızda da Adaptive Triggers ve Haptic Feedback gibi özelliklerin yanı sıra PS VR 2 kontrolcüsünün parmak dokunuşu algılama gibi özelliklere de sahip olacağını görüyoruz. 

PS5'in yeni nesil PS VR 2 kontrolcüsü için ilk detaylar

Küre şeklinde tasarlanan bu yeni kontrolcüde elimize tam olarak oturacak bir yapı tercih edilmiş. Tutamaç kısmı ile birlikte her iki kontrolcü üzerinde yer alan analog yapısı ve tabi ki tuşlar da dikkat çekiyor. Tutamaç kısımlarının alt tarafında ise tetik tuşlarına yer verildiğini görüyoruz. Bu küre tasarımının oyunculara dilediği özgürlüğü vereceği ve ergonomik bir yapıda olacağı belirtilmiş. Kontrolcü için açıklanan bazı özellikler şu şekilde;

PS VR 2 kontrolcüsü özellikleri

Uyarlanabilir tetikler (Adaptive Triggers)

DualSense kontrolcüsünün en önemli özelliklerinden biri olan Adaptive Triggers (Uyarlanabilir tetikler) özelliği PS VR 2 kontrolcüsünün de en önemli özelliklerinden biri olacak. Hem sağ hem de sol tetikte bu özelliği göreceğiz. Oynadığınız oyunlardaki uygulama şeklinde göre tetikler basışa duyarlı olacak. Yani bir silah ateşlediğinizde ya da kılıç kullandığınızda farklı bir basış tepkimesi ile karşılaşacaksınız. Bu deneyimin sanal gerçeklik ile birleşmesi ile çok daha farklı bir oynanış sunacağı belirtilmiş.

Dokunsal Geribildirim (Haptic Feedback)

Yine DualSense kontrolcüsünün en önemli özelliklerinden biri yeni nesil sanal gerçeklik kontrolcüsünde de karşımıza çıkıyor. Oyunlarda yine uygulama şekline göre kontrolcülerin farklı titreşimlere sahip olduğunu göreceksiniz. Yani çölde kum üzerinde ilerlerken ya da çimlerin üzerinde koşarken farklı bir titreşim oyunculara sunulacak. Ya da kılıç, bıçak kullandığınızda çok farklı titreşimler ile karşılaşacaksınız.

PS5'in yeni nesil PS VR 2 kontrolcüsü için ilk detaylar

Parmak Dokunuşu Algılama (Finger Touch Detection)

Yapılan açıklamaya göre kontrolcü baş, orta ve işaret parmağımızı yerleştirmemiz gereken alana değdirmeden dahi algılayabilecek. Bu özelliğin oyun oynarken ellerimiz ile çok daha doğal bir şekilde hareketler sergilememizi sağlayacakmış.

İzleme (tracking)

Henüz tasarımı gözükmeyen PS VR 2 başlığı bu kontrolcülerin altında yer alan izleme halkası sayesinde aslında kontrolcülerin tam olarak nerede olduğunu izleyecek.

PS5'in yeni nesil PS VR 2 kontrolcüsü için ilk detaylar

Tuş Takımı ve Analog Çubuklar (Action Buttons and Analog Sticks)

Yapılan açıklamaya göre sol kontrolcüde bir analog dışında üçgen kare düşmeleri ve L1, L2 tuşları bulunacak. L1 için tutuş tuşu denirken, L2 tuşu aynı zamanda DualSense'te olduğu gibi tetik görevi görecek. Sağ kontrolcüde yine bir analog ile birlikte Çarpı ve Kare tuşları yer alıyor. Yine tutuş için R1 ve tetik görevi de gören R2 tuşu bu kontrolcü üzerinde yer alacak. Sağ kontrolcüde aynı zamanda bir Options tuşuna da yer verilmiş. Tutuş tuşları kontrolcünün iç kısmında yer alıyor. Yani bir obje tutarken nasıl elinizi hafif sıkıyorsanız bunda da benzer bir işleyiş olacak.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 07:36
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.03.2021 19:38
Bence Sony VR'a verdiği ağırlığın bir kısmını da el konsollarına verse güzel olur. Malum Nintendo şu an el konsolu piyasasında tek el ve Sony de daha önce güzel işler yaptı bu konuda. İnsanların da el konsollarına ilgilerinin daha çok olduğunu düşünmüyorum VRdan
Kalan Karakter: 300 Gönder
PS5'in yeni nesil PS VR 2 kontrolcüsü için ilk detaylar
İlginizi Çekebilir