Razer Blackwidow V4 Pro İnceleme

Samet Basri Taşlı 5.10.2023 - 12:10
Razer Blackwidow V4 Pro İnceleme köşemizin yeni konuğu oluyor. Firmanın en sevilen serisinin yeni modeline yakından bakıyoruz.

Razer Blackwidow V4 Pro, Razer’ın Balckwidow serisinin en yeni mekanik oyuncu klavyesi ve birçok özelliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Oyuncu ekipmanları denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Razer, Blackwidow V4 Pro ile oyunu bir adım daha ileri taşımış gözüküyor. 

Razer Blackwidow V4 Pro İnceleme

Razer Blackwidow V4 Pro İnceleme - 1

Razer Blackwidow V4 Pro tasarım anlamında önceki ürünlerin izinden gitmiş ama bazı büyük değişiklikler var.. Medya kontrol tuşları ve enlemesine yerleştirilmiş ses tekerleği, artık klavyelerin vazgeçilmezi gibi gördüğüm bir özellik. V4 Pro’nun bu tekerleği klavyeye gömmek yerine, tam tepe noktaya yerleştirip eliniz ile kavrayarak kullanabilmenize olanak tanımasını da sevdim. Benim gibi eli büyük insanlar için sesi ayarlamaya çalışırken yanlış tuşlara basma olasılığının önüne geçiyor. 

Pro V4 kasası ağır ve oturaklı bir alüminyum alaşım ile yapılmış ve benim gibi oyun oynarken fazla heyecan yapan oyuncuların klavyeyi sağa sola ittirmesini engelleyecek kadar sağlam duruyor. Bilek desteğinde suni deri ile çok da yumuşak olmayan bir malzemeden yapılmış ve çok rahat olduğunu söyleyebilirim. Oyun oynarken ve yazı yazarken çok rahat ettim. Bilek desteğinin de ayrıca kaydırmaz ayaklar ile desteklenmiş olması, daha önce başka klavyelerde başıma gelen destek kısmını yanlışlıkla ittirip kırma ihtimalini de azaltmış. Yalnız takıp çıkarırken fazla yakında olan komut kadranı tuşlarına yanlışlıkla basabiliyoruz, ona dikkat etmelisiniz.

Razer Blackwidow V4 Pro İnceleme - 2

Yeni eklenen özelleştirilebilir makro tuşları ve Komut Kadranı sayesinde hem oyun hem de günlük kullanım için farklı profiller oluşturup, ihtiyacınıza uygun bir şekilde kullanmanız da mümkün oluyor. Klavyenin sol tarafında bulunan üç komut tuşu o kadar doğal bir şekilde yerleştirilmiş ki, ben bunları fark etmeyip yanlışlıkla bastığım için alakasız etkileşimlerde bulunup (ekran görüntüsü alma, xbox game bar açma gibi) kendi kendine hareket ettiğini sanarak klavyeyi baştan kontrol etmek zorunda kalmıştım. Tuşları özelleştirip ihtiyacıma göre Discord seslerini ayarlama ve hızlı menü erişimi gibi ayarlara yönlendirince çok işime yaradıklarını belirtmeliyim. 

İncelediğimiz model daha oyun odaklı olan yeşil tuş takımına sahip. Özellikle oyun için tasarlanmış olan yeşil tuş takımı, tuşlara basma hissiyatını iyi bir şekilde veriyor ve oyunda verdiğiniz komutları doğru bir şekilde uyguladığınıza emin oluyorsunuz.. Dövüş oyunlarında klavye ile oynarken “tuşa düzgün basamadım mı” düşünüyorsanız bu klavye ideal. Tabi yeşil tuşların sıkıntısı biraz sesli olmaları. Mikrofonunuzun gürültü engelleme özelliği düzgün çalışmıyorsa oyun arkadaşlarınız şikayet edebiliyor.. Bu gürültü yazı yazarken de çevrenizdekilerin dikkatinin dağılmasına sebep olabilir. 

Razer Blackwidow V4 Pro İnceleme - 3

Tuşlarda Doubleshot ABS KeyCaps, yani çift katmanlı bir kaplama yöntemi kullanılmış. Özellikle yoğun geçen oyun seanslarında klavyenin sağlığı konusunda endişelerinizi azaltacak bu özellik, tuş başlıklarının uzun süre kullanımlarda daha dayanıklı olmasını sağlıyor. 

Peki V4 Pro’nun performansı nasıl? V3 Pro modelinde maksimum 1000Hz yoklama oranı (polling rate) Blackwidow V4 Pro ile 8000Hz’e yükselmiş durumda. Yüksek yoklama hızı çoğu oyunda çok büyük fark yaratmayacaktır ama Overwatch 2, Call of Duty: Warzone, Counter Strike 2, Valorant gibi oyunlar oynuyorsanız etki gösterecek bir özellik. Tuşun tepkime süresinin bu kadar düşük olması, yıldırım gibi refleksi olan profesyonel oyuncular için kesinlikle büyük bir artı olacaktır. Ben şu ana kadar Overwatch 2 ve Modern Warfare 2 MP ile biraz deneme yaptım, performansımdan gayet memnunum. 

Razer Blackwidow V4 Pro İnceleme - 4

Oyuncu klavyesi denince yalnızca efektif kullanım değil, biraz da görsel efektlerden, yani RGB kısmından bahsetmeden geçemiyoruz tabi. V4 Pro RGB ışıklandırma ile çok güzel gözüküyor. Klavyedeki RGB aydınlatma yalnızca tuşlarla sınırlı değil, aşağıya ışık vermesi için eklenmiş şeritler ve bilek desteğini taktığınızda aktif olan ön-alt aydınlatmalar da çok iyi gözüküyor. Bu aydınlatmaları Razer Chroma Studio ile özelleştirerek çok güzel ışıklandırmalar elde edebiliyorsunuz ama standart haliyle bile oldukça güzeller. Üstelik Chroma entegrasyonuna sahip oyunlar ile birlikte efektleri eve taşımak mümkün. 

Sonuç

Razer Blackwidow V4 Pro benim uzun zamandır kullandığım en iyi mekanik oyuncu klavyesi. Hem şık tasarımı hem de işlevsel özellikleri ile aradığım oyuncu klavyesi olmayı başardı. Daha önceki modellerde bulunan kablosuz seçeneğinin olmaması, optik anahtarlara sahip olmaması, boyutunun biraz büyük olması yüzünden küçük masalarda fazla yer kaplaması, fiyatının biraz daha yüksek olması gibi eksiler sayabiliriz ama genel olarak bir oyun klavyesinde aradığım tüm özellikleri, hatta ihtiyacım olduğunu bilmediğim bazı ek şeyleri bile bana sundu. Bundan sonra farklı bir bileklik desteği kullanabileceğimi sanmıyorum. 

Razer Blackwidow V4 Pro İnceleme - 5

Klavye ile yaşadığım en büyük sıkıntı, kimi zaman “.” tuşuna çift basması oldu, bunun çözümünü henüz bulamadım ama zaten yazı yazmaktan çok oyun için kullanacağımdan aşırı büyük bir problem oluşturmuyor. Zaten ENG(US) sürümünü kullanıyorum, bu yüzden ana önceliğim oyun oynamak olacak.

Eğer 8000Hz yoklama oranına sahip bir klavye arıyorsanız, piyasadaki en iyi seçeneklerden birisi Blackwidow V4 Pro olacaktır. Gecikme oranı çok düşük, tuş hissiyatı harika ve profesyonel alanda gerçekten fark yaratacak seviyede özelliklere sahip. Ama yeşil switch sahibi klavyenizi ofise götürüp yazı yazmaya karar verirseniz iş arkadaşlarınızın bundan pek memnun olmayacağını unutmayın. Masanızdan helikopter kalkıyormuş gibi olacaktır. 

Teknik özellikler

  • Anahtar Tipi: Razer™ Turuncu Mekanik Anahtar (Dokunsal)
  • Anahtar Hissiyatı: Dokunsal ve Sessiz
  • Aydınlatma: Razer Chroma™ RGB
  • Bilek Dayanağı: Var
  • Profil Desteği: Hibrit yerleşik depolama - 5 profile kadar
  • Medya Anahtarları: Özel 4 medya düğmesi ile özel medya silindiri
  • Bağlantı: Çıkarılabilir Tip C Kablo
  • Anahtar Başlıkları: Doubleshot ABS Tuş Başlıkları

Diğer Özellikler

  • Razer™ Synapse 
  • 5052 Alüminyum Alaşımlı Üst Kasa
  • Razer™ Komut Kadranı
  • 5 özel makro tuşu
  • 3 özel makro yan düğmesi
  • Kasa köpüğü ve PCB köpüğü dahildir
  • Yağlanmış stabilizatörler
  • 8.000 Hz'e kadar yoklama hızı
Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 30.04.2024 07:41
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.10.2023 07:24
6.500 TL ? RTX destekliyor mu ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Razer Blackwidow V4 Pro
İlginizi Çekebilir