Reçete ile ilaç olarak yazılabilen ilk oyun FDA tarafından onaylandı!

Alparslan Gürlek 16.06.2020 - 14:02
Akili Interactive tarafından geliştirilen EndeavorRX artık dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar için reçete ile yazılabiliyor. Detaylar haberimizde.

Terapi odaklı stüdyo Akili Interactive'in bir oyunu olan Endeavor, grafikleri veya oynanışı için çığır açıcı olmasa da, ABD'de yasal olarak pazarlanabilen ve ilaç olarak reçete edilebilen ilk video oyunu haline geldi. FDA -Food and Drug Administration- tarafından onaylanan oyun, artık reçete ile DEHB rahatsızlığı olan çocuklar için destekleyici olarak kullanılabilecek.

ABD'de ilaç olarak reçete ile alınabilen oyun: Endeavor

Reçetelerde EndeavorRX olarak gösterilen oyun, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) yaşayan çocuklar için Amerika Birleşik Devletlerinde iPhone ve iPad üzerinden ilaç olarak edinilebiliyor. 8-12 yaş aralığında dikkat eksikliği veya hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklar için artık doktorlar, reçetelerine EndeavorRX oyununu da yazabiliyorlar.  Amerika'da FDA(Food and Drug Administration) onayından geçmeden önce altı yıllık bir test sürecine tabi tutulan oyun, dikkatsiz ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklar için yapıldı.

Çocukların dikkat eksikliği tedavisinde reçeteye EndeavorRX oyunu!

Yapılan çalışmalarda elde edilen en olumlu sonuçlar ise her üç çocuktan birinin günde 25 dakika Endeavor oynayarak artık "herhangi bir nesnel dikkat ölçüsünde ölçülebilir bir dikkat açıklığının olmaması" şeklinde kaydedildi. Haftada 4 ile 5 gün arası günde 25 dakika Endeavor oynayan çocuklarda dikkat eksikliğinin büyük ölçüde giderildiği belirtildi.

Tabii ki, çalışma oyunun DEHB'nin etkilerine yardımcı olabileceğini gösterirken, sonuçlar hala geleneksel, ilaç bazlı tedavilerle karşılaştırılamaz. Çalışmanın sonucu, sonuçların "AKL-T01'in DEHB için yerleşik ve önerilen tedavilere alternatif olarak kullanılması gerektiğini belirtmek için yeterli olmadığı" konusunda uyarmaktadır. Yani ilaç tedavisinin yerine oyun ile bir tedavi yapılması şimdilik söz konusu değil. 

Engellerden düz bir hat üzerinde kaçmak ve yol üzerindeki öğeleri toplamak üzerine kurulu oyun çok bildiğimiz standart bir türün üyesi. Oyun, bir çocuğun oynayabileceği diğer aksiyon oyunlarından farklı olduğunu iddia ediyor. Oyun oynarken dikkatsizliğin tedavisinden bahsediyor.

Endeavour'un FDA onayı, "tedavi olarak oyun" fikri için ileriye doğru büyük bir adım. Tabi tıbbi video oyunları üzerinde çalışanlar sadece onlar değil. Fransız oyun stüdyosu Ubisoft şu anda tıbbi şirket Amblyotech ile ortaklaşa Amblyopia "tembel göz" rahatsızlığını tedavi etmek için tasarlanmış bir reçete video oyunu üzerinde çalışıyor. Oyunların iyi zaman geçirmek dışında oyunculara, özellikle çocuklara fayda sağlayacak olması sektörün kapsamının genişleyeceğine de işaret. Tabi ki hiçbir oyun, ilaç tedavisinin alternatifi olamaz. Fakat oyunlar da iyileştirme sürecinde bireylere destek olabilir.


Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 21:00
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.11.2023 10:27
Normal bir puan toplama oyununu andiriyor ilk bakistaBir de sürekli illuminatik göz cikiyor??ne bileyim... pek ikna olmadım gibi...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.06.2020 12:01
Kaynak göstermemekte ısrar ediyorsunuz yani...
-----------------------------
Kaynak metnin içindeki bir kelimede bağlantı olarak bulunuyor. İlk görselden sonra gelen ilk paragrafın son kelimesinden kaynağa ulaşabilirsiniz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Spider_hip
Spider_hip 17.06.2020 10:12
Anneeee, doktor bana Rdr2 yazdııı. Valla günde 5 saat oynamalıymışım, sağlık için :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
Reçete ile ilaç olarak yazılabilen ilk oyun FDA tarafından onaylandı!
İlginizi Çekebilir