Resident Evil 6

Merlinin Kazanı 18.02.2013 - 14:46
Bir zombi küllerinden doğuyor
Resident Evil 6

Resident Evil 6’nın dünyasını oluşturan en büyük elementler. Dolayısı ile birbirinden alakasız olsa da her hikaye sizi bir şekilde kendisine bağlıyor çünkü o dünyanın ne hale geldiğini hepsi kendi bakış açısı ile anlatıyor sizlere. Bunun en güzel yanı ise oyun sırasında farklı kişilerle aynı mekanlara gelerek o mekanın size sunduğu farklı seçenekleri de görmenize izin vermesi. Hikaye anlatımı konusunda ciddi bir çaba göstermiş olan Capcom, hikayenin gizemini uzunca bir zaman boyunca sürdürüyor. Oyun sizden sürekli olarak bir şeyler sakladığı için devam etme arzunuz hiç kaybolmuyor.

Resident Evil 6
Öte yandan senaryoları istediğiniz sıra ile oynamak da bu arzuya destek çıkıyor. Senaryoların farklı ambiyansı da seçim fırsatını daha zevkli kılıyor. Misal; Leon’un hikayesi geleneksel korku öğeleri ile beslenip, o yavaş ve tedirgin bir oynanış sunarken, Chris’in senaryosu tamamen silahlı çatışmalar ve aksiyon üzerine gitmiş. Jake’in hikayesinde ise Nemesis vari bir kovalama hikayesi sizi sürekli olarak tedirginlik hissi ile baş başa bırakıyor.

Capcom’un Resident Evil 6 ile bizlere getirdiği başka bir şey de hikaye değişikliği ile birlikte gelen oynanış mekanizması. Hareket ederken ateş etmekten artık bahsetmeye gerek yok, fakat bunun yanında eğilmek, kaymak veya yüzükoyun yatarken ateş etmek bize yabancı olmayan hareketler olsa da seride yenilikçi ve kolaylıkla alışılan bu kontrollerde aynı zamanda hızlı bir şekilde silahlı çatışmadan yumruk yumruğa dövüşe geçebiliyorsunuz. Akıcılığın bu şekilde yaşanması da hem kontrollerin daha rahat olmasını hem de savaş alanında rahat bir ritim yakalamanızı sağlıyor.

Bunun yanında oyundaki ara sahneler ve sinematiklerde ortaya çıkan ve artık her 3rd person aksiyon oyunlarının vazgeçilmezi “quick-time  event”ler de gözümüzü bir an olsun ekrandan ayırmamıza ve tamamen olaylara odaklanmamıza yardımcı oluyor.

Resident Evil 6
Oyunda yakın mesafe dövüşler gelişirken ateşli silahlardaki cephanemiz sekteye uğramış. Arık silahlarınızı kişiselleştirme veya yükseltme gibi bir şey yok. Kimin hangi silahı kullanacağı bir nevi oyunun başında karar verilmiş gibi. Dolayısı ile karakterlerin silah seçimince çok fazla farklılıkla karşılaşmıyorsunuz. Silahları geliştirmeseniz bile onun yerine yetenekler alabiliyorsunuz. Hızlı silah doldurmadan , geri tepme etkisini azaltmaya kadar farklı seçeneklerin bulunduğu bu sistem oyunu belki kişiselleştirecek tek unsur. Ancak bu bile teoride kalıyor çünkü ateş gücünü ve yakın dövüş yeteneklerini arttırdıktan sonra geriye kalanlar çok bir anlam ifade etmiyor.

RE6’da sağlam bir co-op yapısı tutturmuş kendisine. Aynı ya da farklı makinelerle oynayabileceğiniz co-op modunda takım çalışması o kadar güzel oturtulmuş ki. Portal2’nin co-op modunu oynayanlar, takım çalışması yapmadan oyunda ilerleyemeyeceğini Resident Evil 6’da da bu tarz bir durum söz konusu. Bulmacaları çözmek, zorlu mekanlardan geçmek veya yaratıklarla savaşmak konusunda tek başına yapamayacağınız durumlar olduğunu oyun size hissettiriyor.

Resident Evil 6

Resident Evil 6
İlginizi Çekebilir