Satranç takımı satışları The Queen's Gambit ardından patladı

Berat Darıcı 28.11.2020 - 13:36
Netflix'in 7 bölümlük mini dram dizisi The Queen's Gambit, izlenme rekorları ardından satranç takımı satışlarında büyük artışa neden oldu.

The Queen's Gambit , Netflix üzerinde yayınlanan 7 bölümlük bir mini dizi. Dizi rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Dizinin yayınlanmasının ardından satranç setlerinin satışlarında rekor artış yaşandı.


The Queen's Gambit, Walter Tevis'in 1983 tarihli aynı adlı romanına dayanan bir Amerikan dramatik televizyon mini dizisi. Dizinin başrolünde Anya Taylor-Joy bulunmakta. Araştırmalara göre dizinin 23 Ekim 2020'de Netflix'te yayınlanmasının ardından satranç takımlarında ve kitaplarının satışında artış yaşandı. Dizi ilk 9 gününde 40,8 milyon izlenme sayısına ulaştı. ABD'de satranç takımı satışları %87 arttı. Satranç kitap satışlarının ise %603 arttığı söylendi.

Dizi ve filmlerin, pek çok şeyin üzerinde etkisinin olduğu bilinen bir gerçek. The Queen's Gambit ise rakamlar ile bunu tekrardan kanıtlamayı başardı. 1960'larda geçen "The Queen's Gambit" Beth isimli genç bir kızın bağımlılık ile boğuşurken başına gelenleri anlatıyor. Dizi Netflix üzerinde en çok izlenen mini dizi oldu. 28 günde 62 milyondan fazla kişi diziyi izledi.

NPR'a göre satranç takımı satışları Ekim ayında %1000 artış gösterdi. Dizinin uyarlandığı roman tam ise 37 yıl sonra The New York Times'ın en çok satanlar listesine girmeyi başardı. Pandemi ile çevrim içi olarak satranç oynayan insanların sayısı artmıştı. Dizinin yayınlanmasının ardından satranç oynayanlarda yaşanan artış google aramalarına da yansıdı.

Satranç takımı satışları The Queen's Gambit ardından patladı

The Queen's Gambit ikinci sezonu çekilecek mi?

Özellikle devam eden dizileri izlemeyen izleyiciler için dizinin ikinci sezonun gelip gelmeyeceği büyük önem taşıyor. Oyuncular dizinin ikinci sezonu çekilirse oynamak istedikleri yönünde açıklama yaptılar. Fakat eğer 2. sezon çekilirse dizinin uyarlandığı aynı isimli kitap ile devam edilmeyecek. Çünkü birinci sezonla beraber kitap bitmiş durumda. Daha önce kitabın önüne geçilerek devam eden diziler olmuştu. Bunlardan en ünlüsü ise çok tartışılan final bölümü ile Game of Thrones. Şimdilik ortalıkta dizinin ikinci sezonun çekileceğine yönelik bir haber yok. Çekilirse başarılı olur mu asıl büyük soru bu. Fakat dizinin elde ettiği başarılara bakılacak olursa 2. sezonun çekilme ihtimali bulunuyor.

Her bölümü ortalama 1 saat olan diziyi Netflix üzerinden Türkçe seslendirme ya da alt yazı seçenekleriyle beraber izleyebilirsiniz.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 13:52
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.11.2020 17:41
Konu satranç takımında değil,kızın hal ve hareketlerinde...Ne zaman bir işin içine sanat ve artistlik duygusu girdi mi o iş olduğundan daha çekici hale gelir.Hele benim karşıma geçsin kezbanın biri böyle orası burası ayrı oynasında başına neler geliyo görsün bakalım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.11.2020 01:44
Alıp koyuyorlar kenara, story atıyorlar. Oynasalar, bilseler içim yanmaz :) Klasik popüler kültür kölesi insanlar işte..
Kalan Karakter: 300 Gönder
Satranç takımı satışları The Queen's Gambit ardından patladı
İlginizi Çekebilir