Sega, Angry Birds yapımcısı Rovio'yu satın aldı

Ersin Kılıç 17.04.2023 - 11:56
Angry Birds oyunlarının yapımcısı olan Rovio, Sonic oyunlarından tanıdığımız Japon oyun devi Sega tarafından tarafından satın alındı.

Oyun dünyasının en köklü ve bilinen firmalarından biri olan Sega, Angry Birds oyunlarından tanıdığımız bir başka mobil oyun devi olan Rovio'yu satın aldığını açıkladı. Japon merkezli oyun devi Sega Sammy Holdings'in Rovio'yu satın almaya hazırlandığı ve bir milyar doları gözden çıkardığı haberlerinin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra bu satın alma haberi resmiyet kazanmış oldu. Sega'nın Finlandiya merkezli Rovio Entertainment için 706 milyon Euro ödeyeceği açıklandı.

Sega, Angry Birds yapımcısı Rovio'yu 706 milyon Euro'ya satın aldı

Sega, Angry Birds yapımcısı Rovio'yu satın aldı

Angry Birds bildiğiniz gibi büyük bir sükse yapmayı başarmış ve bir milyardan fazla indirilen ilk mobil oyun olma başarısını yakalamıştı. Rovio ayrıca bu başarılı markası için iki sinema filmini de vizyona sokmuştu. Her ne kadar serinin devam oyunları da gelmiş olsa da o ilk çıkış döneminin gölgesinde kaldıklarını söyleyebiliriz.

Bu durum doğal olarak Rovio'yu oyun endüstrisi şirketleri için potansiyel bir devralma hedefi haline getirmişti. Geçtiğimiz yıl itibari ile dünya çapındaki sekiz oyun stüdyosunda yaklaşık 550 çalışanı bulunan Rovio, tüm oyunlarının indirilme sayısının beş milyarı aştığını da raporlamıştı.

Satın alma işlemini duyuran Sega ise Rovio'yu satın alma kararının küresel oyun pazarındaki "konumunu güçlendirme" ihtiyacından kaynaklandığını açıkladı. Mobil oyun pazarının 2026 yılına kadar 263.3 milyar dolara çıkmasının ve mobil oyunların oranının %56'ya yükselmesinin beklendiği belirtildi.

Kısacası Sega bu satın alma işlemi ile birlikte mobil tarafta elini bir hayli güçlendirirken muhtemelen elindeki markalarla birlikte farklı işbirlikleri ortaya çıkarma ihtimali de olacak. Ayrıca Rovio'nun Amerika ve Avrupa'da bulunan canlı destek birimlerinden de faydalanılacağı yapılan açıklamalar arasında.

Sega Sammy Holdings CEO'su Haruki Satomi, "Hızla büyüyen küresel oyun pazarı içinde mobil oyun pazarı özellikle yüksek potansiyele sahip ve Sega'nın uzun vadeli hedefi bu alandaki genişlemesini hızlandırmak olmuştur. Dünyanın dört bir yanında sevilen 'Angry Birds'ün sahibi olan ve şirketin sektör lideri mobil oyun geliştirme ve işletme yeteneklerini destekleyen birçok yetenekli çalışana ev sahipliği yapan Rovio ile böyle bir satın alımı duyurabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum" dedi.

Rovio'nun gelirleri 2020'deki 272,3 milyon Euro'dan, 2022 yılında 317,7 milyon Euro'ya yükseldi, ancak aynı dönemde faaliyet kârı 42,5 milyon Euro'dan 28,6 milyon Euro'ya düştü. Cuma günü yapılan işlemlerin sonunda Rovio'nun borsa değeri 707 milyon $ seviyesindeydi.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2024 08:31
Kalan Karakter: 300 Gönder
omrkcmn
omrkcmn 18.04.2023 12:10
Adamlar markayla milyoner oldu. Her zaman derim marka önemli diye.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.04.2023 15:00
ersin bey yanlış bilmiyorsan bu oyunun film hakları da sony de olması gerek sony animation pictures da yanlışım varsa düzeltmenizi rica ederim

------------------

Film hakları Sony'de ama Sony Rovio işbirliği ile yapılıyor filmler. Marvel Sony olayı gibi düşünebilirsin. hani Spider evreni filmlerinde, Venom, Mobius vs bile Marvel imzasını görüyoruz gibi düşün.
MK Okuru
MK Okuru 17.04.2023 21:20
anladım ersin bey teşekkürler
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sega, Angry Birds yapımcısı Rovio'yu satın aldı
İlginizi Çekebilir