Dostsuz başım ağrısız karnımRPG oyunlarının olmazsa olmazı “companion”lar yani grubunuza aldığınız kişiler Shadowrun Retuns’de de mevcut lakin maalesef çok etkili bir özellik olduğunu söyleyemeyeceğim. Oyunda iki türlü yoldaş ediniyorsunuz.
Temelde hepsi görev zorunluluğu ile ortaya çıksa da Coyote, Jake Armitrage, Paco gibi farklı NPC’ler sizlere zaman zaman yardım ediyor. Bunun yanında oyunun ortalarına doğru parayla yanınıza NPC’ler tutabiliyorsunuz. Bu NPC’lerin bazıları hikayede bir rol alırken çoğu sadece size savaşlarda gözüküyorlar.
NPC’ler kısmı ile companion kısmı oyunda birbirinden hissiyat olarak oldukça farklı. Buradan kastım yoldaşlarınıza olan bağlılığınız. Ne yazık ki bu hissi sadece hikayede kilit rol oynayan NPC’lerle yaşayabiliyorsunuz. Örneğin başına ne geldiğini öğrenmek için aramaya koyulduğunuz Coyote sizin grubunuzda savaşırken onu daha dikkatli kontrol ediyorsunuz. Fakat bir depoya baskın yapmak için seçtiğiniz paralı askerleri gözünüzü kırpmadan harcayabiliyorsunuz. Oyunun bu yönden hissiyatı oldukça düşük kalmış. Bu yönden strateji oyunundaki askerler gibi hiçbir şeyi önemsemeden onları ölüme gönderebiliyorsunuz.
Savaş sistemi Shadowrun Returns’te sıra tabanlı olarak hazırlanmış. Her karakterin normal durumlarda 2 Aksiyon Puanı (AP) bulunuyor. Bir AP, silah değiştirmeden şarjör doldurmaya, hareket etmeden büyü yapmaya ya da ateş etmeye kadar neredeyse bütün işlemlerinizi yapabileceğiniz puan sayısını gösteriyor. Bu puanı bazı büyülerle veya eksesuarlar ile birkaç turluğuna arttırıp azaltabiliyorsunuz.
What is the Matrix ulan?Shadowrun Retuns iki farklı dünyada geçiyor. Bir tanesi gerçek dünya ike ikincisi Matrix adını verdiğimiz Tron konspetine sahip dijital dünya. Bu arada Matrix lafı ilk olarak 1989'da bu oyunda kullanıldı onu da hatırlatalım.
Decker dediğimiz sınıfın kendi toprakları olarak gördüğü Matrix aslında bir bilgisayar programı içine verilen isim. Oyunda genellikle bilgi toplamak ve bazı sistemleri hack'lemek amacı ile Matrix'e bağlanıyorsunuz. Normalde burada Decking özelliğinizin yüksek olması gerekiyor ancak karakteriniz buna uygun değilse Dead Man's Switch hikayesinde buna uygun başka bir karakter de bulabiliyorsunuz.
Dediğim gibi Tronvari bir mekana sahip olan Matrix'te güvenlik programları sizlerin düşmanı oluyor. Yine anti virüsler bunlara buff'lar atarak size karşı ya da anti virüsler lehine güçler sağlıyor.
Oyunun bu kısmı açıkçası NPC karakter ile oldukça rahat geçiliyor. Hoş bir değişiklik olarak hazırlanmış olan Matrix'i ilerleyen zamanlarda daha detaylı göreceğimizi düşünüyorum.
Her güzelin arkasında bir kötülük mü yatar?Shadowrun Returns’ün gıcık olduğum tek yanı oyundaki save sistemi. Aslında genel olarak sistemde bir sorun yok. Oyun bildiğimiz checkpoint sistemine sahip ve görevlerdeki belli noktaları geçtikçe kendi kendisini kayıt ediyor. Lakin oyundaki “Load Game” kısmında bir copy bir de Rewind var ki ne işe yaradıklarını henüz çözemedim. Mantıken Copy tuşu sizlerin o anda olduğunuz noktayı kayıt altına alıyor ve o noktadan devam etme imkanı sunuyor lakin load game dediğinizde yine son checkpoint’in alındığı noktaya döndürüyor. Bu benim oynadığım versiyondaki bir sorun mu yoksa oyunun genelinde olan bir şey mi emin değilim. Dolayısı ile sizden konu hakkında yorum bekliyorum.
Bunun yanında oyunun çizgisel olması, yan görevleri sonraya bırakıp başka şeylerle uğraşamama durumu da oldukça can sıkıcı olabiliyor. Diyaloglarda yeteneklerinize göre farklı seçenekler çıksa da bu size alternatif bir yoldan çok o görevi daha kolay yapabilme imkanı sunuyor. Yani çizgiselliğin aksine bir yol sunmuyor.
Shadowrun Returns'te companion kısmı da dediğim gibi harcanabilir karakterlerden öteye gidememiş. Bulunduğunuz görevler için mutlaka kullanmanız gereken bir özellik olsa da bir Kotor, Dragon Age ya da Mass Effect gibi companion mantığını bulamıyorsunuz maalesef.
Bunun yanında oyunun görselliği belki bazılarınıza oldukça basit gelebilir ancak 2D arka planına yerleştirilen 3D karakterler oldukça güzel entegre olmuş. Gözü bozan bir yönü olduğunu söyleyemem. Renk skalası ve ışıklandırmlar, çevre modellemeleri ve haritalar gayet hoş. Dediğim gibi Dead Man’s Switch oyunun sadece bir hikayesi bundan 6 ay sonra mod yapımcıları ve hatta firmanın kendisi yeni hikayelerle geldikçe daha güzel şeylerle karşılaşacağımıza eminim.
Sesler bakımında ise Shadowrun Returns’ün müzikleri gerçekten çok güzel. Atmosfere uygun bir şekilde hem futuristik hem de gizemli bir yanı bulunuyor. Sesler de pek çeşitli olmasa da gayet hoş hazırlanmış. Tek eksisi hiç seslendirmenin bulunmaması. Bir süre sonra tek bir insan sesi bile duyamamak insana yanlız olduğunu hissettiriyor.
Genel olarak konuşacak olursak Shadowrun Returns şu andaki hikayesi Dead Man’s Switch ile oldukça güzel bir oyun olmuş. Temasına yakışan bir atmosferde güzel bir dedektiflik hikayesinin içine oldukça yeterli seviyede dağıtılmış aksiyon öğeleri oyunu sıkıcı bir hale getirmiyor kesinlikle.
Ancak şu anda bu oyun ne kadar iyi ise eminim ki 6 ay sonra çok daha iyi bir duruma gelecek. Dolayısı ile o zamanlarda yeni bir inceleme yapmamız gerekebilir. Fakat cyberpunk tarzı oyunları seviyorsanız ve RPG aşığı iseniz Shadowrun Returns’ü tavsiye ederim.