1/5

Shogun 2: Total War

Murat Halilbeyoğlu 27.12.2010 - 12:02
Japonya'da ikinci vahşet
2000 yılına girdiğimizde, milenyuma kadar olan bu sürecin en etkili strateji oyunu Age of Empires’tı. Özellikle 99 yılında çıkan ikinci oyun gerek hikayeleri gerekse gelişmiş grafikleri ile bütün herkesin neredeyse tek oynadığı oyun olmuştu. Bunun yanında Civilization, WarCraft, StarCraft ve Red Alert gibi oyunlar (ki 99’da henüz RA2 çıkmamıştı) kendilerine bir anlamda bir kitle edinmiş olsalar da AoE ile kafa tutamıyorlardı.

İşte ne olduysa milenyuma girdikten sonra oldu. Yaz ayına kadar hükmünü sürdüren AoE’nin karşısına daha önce neredeyse hiç ilgilenilmemiş bir kültürün iç savaşını anlatan bir oyun çıktı. O zamana kadar ki sürecin yedi senesinde EA ile çalışıyor olmasına rağmen o zamana kadar hep düşük bütçeli DOS oyunları çıkartan Creative Assembly adlı bir İngiliz oyun şirketi bir anda adını, Shogun: Total War adlı bir oyun ile duyurdu. Zaten 2005’te de EA’dan ayrılıp SEGA ile çalışmaya başladı.

Hükümdarların savaşı

Japon hükümdarı öldükten sonra ülkeyi paylaşan yedi ailenin aralarındaki hükümdarlık savaşını konu alan oyun bir anda strateji severler için vazgeçilmez olmuştu. Her ne kadar ana harita ekranı oyunu sıra tabanlı bir oyunmuş gibi gösterse de savaş modu, Total War’ın en büyük silahı olmuştu. Bir de üzerine AoE’a nazaran daha da gelişmiş bir diplomasi seçeneği ve özellikle suikast görevleri işin içine karışınca, AoE’ın düşüşü çok hızlı oldu.

Creative Assembly Shogun’un ardından bir sürü farklı Total War oyunları çıkarttı. Ortaçağı anlatan Medieval –ki o oyun ile ilk defa bir strateji oyunun da Türk/Osmanlı ile oynama fırsatını yakalamıştık- ve onun devamı Medieval II, efsane imparatorluk Roma’yı anlatan Rome ve son olarak 2009 yılında çıkan Empire, Total War serilerinin ana oyunlarını oluşturdu. Bunların haricinde neredeyse her oyuna bir hatta iki adet ek pakette çıkartıyordu Creative Assembly.

Shogun 2: Total War

Yıllar geçse de üstünden

Şimdi o ilk efsanenin üzerinden 10 sene -hatta çıkış tarihini hesaba katarsak (15 Mart) 11 sene- geçtikten sonra firma ilk hikayenin geçtiği mekan olan Japonya’ya geri döndü. Total War oyunlarını her zaman sevmişimdir. Ancak nedendir bilmem, şimdi bu yazıyı yazınca daha da yoğun hissettim, Shogun benim için her zaman farklı bir yere sahip olmuştur. Evet itiraf ediyorum en beğendiğim sürümü Medieval olsa da bence uzunluk, özellik vs. gibi şeylerin dengesini düşününce beni için serinin en güzeli ilk oyundur her zaman. Ama şu gerçeği hiçbir zaman unutmamalıyız ki CA, bu 10 yıl boyunca gerek harita ekranındaki oyun mekaniğini gerekse gerçek zamanlı savaş ekranındaki oyun mekaniğini çok üst seviyeye taşıdı. Gerek grafikleri, gerek kullanımı, gerekse yapay zekasını en üst seviyeye ulaştırdı.