Sniper Elite 5 inceleme

Atıf Doğan Özcan 15.06.2022 - 13:42
Rebellion tarafından geliştirilen Sniper Elite 5 inceleme içeriğinde oyunun artılarına, eksilerine ve genel dinamiklerine göz atıyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
Sniper Elite 5 inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Rebellion - Rebellion
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: First Person Shooter
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 78
9 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%78
Artılar + Keskin nişancı hissiyatı
+ Geniş ve büyük görev haritaları
+ İstila modu oyuna farklı bir heyecan katıyor
+ Silah detaylandırması ve özelleştirmesi
+ X-Ray (ölüm kamerası) detayları çok güzel
Eksiler - Hikâye oldukça zayıf.
- Yapay zekâ oyundan soğutuyor
- Müzikler kötü

Rebellion tarafından geliştirilen ve serinin genel dinamiklerini daha da geliştiren Sniper Elite 5 inceleme ve hazırladığımız videoda oyunun artılarına ve eksilerine değiniyoruz. Keskin nişancı oyunu denince akla gelen serinin bu yeni halkası ne gibi dinamikler ile karşımıza çıkıyor?

Sniper Elite 5 inceleme PC

Öncelikle Sniper Elite 5, çıktığı dakikadan itibaren severek oynadığım  bir yapım oldu. Eksikleri ve eleştirilmesi gereken noktalar var ama türün en iyi örneklerinden biri olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor. Ailemle geçirmem gereken koca bir Pazar günümü neredeyse aralıksız olarak Sniper Elite 5 oynayarak geçirdim. Üstelik gün boyu odamdan "kafasından vurdum, gitti bağırsaklar, aha gözü çıktı, köprücük kemiği parçalandı laan" gibi cümleler yükseldi

Aslında beni oyuna çeken en dikkat çekici etken, düşman askerlerinin miğferlerini ve kafataslarını kabuklu cevizi kırar gibi kırmak ve parçalamak. Zaten Sniper Elite serinin en belirgin özelliği de bu değil mi? 

Sen askersin direniş nereden çıktı ya?

Sniper Elite 5 inceleme

Bu sefer hikayemiz Fransa’da geçiyor. Serinin ikinci oyunundan beri bizi yalnız bırakmayan değerli dostumuz Karl Fairburne ile gizli saklı bütün Nazi planlarını altüst etmeye ve rütbeli, rütbesiz bütün askerlere patlamış mısır gidi hissetmelerini sağlamaya devam ediyoruz. Hikayemiz bir anda bambaşka bir yere eviriliyor aslında. Denizaltı ile sahile yanaşıp göreve başlıyoruz ve bir anda direniş ordusunun bir neferi haline geliyoruz. Konunun bu kadar hızlı bir şekilde nereden nereye geldiğini görünce inanın hayret edeceksiniz. 

Bu durum karşısında mensubu olduğumuz İngiltere ordusu ile biraz sorunlar yaşıyoruz, nasıl oluyorsa bu durumu çok çabuk kabullenip hemen direniş ile hareket ediyoruz. Atlantik duvarını delerek başladığımız görevlerimizde Alman Nazi generali Möller’i biraz kızdırıp dikkatini çekiyoruz ve hikayemizde böylece başlamış oluyor.

Sniper Elite 5 inceleme

Hikâye biraz tırt ama X-Ray efsane be dostum

Tamam çok dağıtmayalım konuyu ?? oyun başında, yani 1944 senesinde Fransa’ya tayinimiz çıkıyor ve gizli bir proje olan Project Kraken’in ne olduğunu öğrenmeye ve sonrasında onu yok etmeye kendimizi adıyoruz. Ama biraz önce de dediğim gibi hikayemiz bir anda yön değiştirip farklı bir şekle bürünüyor. Sniper Elite serininde hiçbir zaman konu asıl mesele olmadı zaten yani son oyunda da geliştirici ekip bizleri şaşırtmadı, konuda bizleri sürükleyen bir anlatım ve içerik söz konusu değil.

Temel oynanış mekanikleri serinin diğer oyunlarından faklı değil hatta birebir aynısı desek bile olur, sadece hikâye farklı. Üçüncü şahıs bakışına sahip bir keskin nişancı olarak görevlere odaklanıyoruz, farklı yollar deneyerek hedeflerle temas kurup, öldürme mekanikleri sayesinde keyifle düşmanlarımızı son yolculuklarına uğurlayarak, görevimizi tamamlayıp ve bir vasıtaya binerek oradan kaçıp görevimizi tamamlıyoruz. 

Röntgen sıranız geldi buyurun lütfen

Sniper Elite serisini diğer oyunlardan farklı kılan ve bu kadar sevilmesine sebep olan şey X-Ray (ölüm kamerası) sistemi. Yani düşmanın beyin röntgeni çekebiliyor olmamız bizde hep merak uyandırdı ve sürekli olarak elimiz tetikte, gözümüz nişangahta düşman avladık ve ölüm şekillerini keyifle izledik. Böyle söyleyince de insan kendini sadist gibi hissediyor yahu.

Ölüm kamerası yani X-Ray serinin diğer oyunlarında sadece keskin nişancı tüfeği ile geliyordu ama son oyunda artık yakın silahlarla da bu ekranı görebiliyoruz. Yani vuruş kalitemiz güzelse X-Ray devreye giriyor ve biz yine mutlu oluyoruz. Bak yine sadist gibi olduk iyi mi ??

Sniper Elite 5 incelemesi

Ava giderken avlanmak oyuna eklenen başka bir özellik

Gelelim yeni oyunda bize sunulan en farklı özellik olan İstila moduna. Bu mod çok değişik bir his uyandırıyor oyuncuda. Tam gaza geliyorum düşmanın kafasında havalandırma deliği açacağım derken taak! bir yazı çıkıyor sol üste “istila başlıyor” yani diyor ki senin gibi bir rakip geliyor saklan.  Zaten düşman yerinde durmuyor, bir de rakip sniper çıktı başımıza derken avcı konumundan bir anda av konumuna direk geçiş yapıyorsunuz.

İstila modu bizim inisiyatifimizde elbette, yani istersek açıp istersek kapatabiliyoruz. İstila modunda rakip ya da biz ölene kadar bu süre devam ediyor. Oyuna heyecan katan bir özellik olarak düşünebiliriz aslında. Çünkü rakipler bizim kadar dişli olduğu için yapay zekanın verdiği adrenalinin neredeyse 5 katını bize veriyor. Eğer “Kapıdaki Düşman” filmini izlediyseniz tam olarak anlatmak istediğim şey bu ?? ama eğer izlemediyseniz şayet ben bekliyorum burada siz hemen izleyip gelin, yazıya devam ederiz sonra.

keskin nişancı oyunu

Silahları istediğimiz gibi özelleştirebiliyoruz

Sniper Elite 5, bizlere bir silah ustası gibi işleme, değiştirme ve özelleştirme imkânı sunuyor. Çoğu oyunda olduğu gibi her parçaya anında erişebilme imkânımız yok, oyun içerisinde çalışma masaları veya tezgahlar mevcut oralarda parçaları alabiliyoruz ve silahımıza eklenti olarak takıp değiştirebiliyoruz. 

Silah konusunda oyunda sevmediğim tek şey var, bazen yerden veya görev icabı özel alanlardan özel silahlar alıyorsunuz ama bunları tek şarjörlük kullanabiliyorsunuz yani envanterinize asla eklenmiyor. Abi çok güzel Kar98 buluyorum susturucusu var, dürbün efsane hop 2 el ateş edince silah elimden düşüyor, hayır geride alamıyoruz silah gidiyor sonra bizden. Çok güzel silahlar geliyor ama sadece tek seferlik yani kullan-at modunda kullanabiliyoruz.

Sniper Elite 5 inceleme

Hitman sen mi büyüksün ben mi?

Son zamanlarda her oyun bir şekilde birbirinden esinleniyor artık, benzer bir özelliği başka bir oyunda görmemiz çok muhtemel bir şey. Sniper Elite 5’te karşımıza bazı detaylar oyunun Çin malı Hitman gibi görünmesine neden oluyor. Öldürdüğümüz düşmanları sandıklara saklamak, yakın dövüş ile düşmanı bayıltmak, yerden levye veya kesici alet almak, odaklanma ile düşmanların yerlerini duvar arkasından görmek gibi özellikler biraz fazlaca esinlenilmiş son oyunda.

Dedim ya Hitman esintisi biraz fazlaca var diye. Düşmanlarla mücadele ederken bir anda belirli noktalarda notlar buluyoruz ve bu notlarda bize yan görevler verebiliyor. Bir düşmanı öldürmek, kapıları patlatmak, kasaları açmak gibi. Bu ince detaylar oyuna farklı bir bakış açısı katmış olsada konu açısından bize çok bir heyecan katmıyor.

Sniper Elite 5 inceleme

Yapay zekâda B12 eksikliği var

Sniper Elite 5, düşmanlarla sürekli olarak mücadele ettiğiniz bir oyun olmasına rağmen yapay zekâ konusunda ciddi sıkıntılar var. Düşmanlar, bazen kapı gıcırtısına bile huylanabiliyorlar, bazense yerde ölü yatan askerlerin üzerinden geçip “Aga bu adama ne olmuş ya?” demiyorlar. Köprü üzerinde 6 askeri öldürdüm 4-5 dakika beni aradılar sonra bir anda beni unutup sohbete daldılar. Utanmasalar kahveye geçeceklerdi ben engel oldum öldürdüm hepsini ?? ölüye saygınız olsun biraz yahu adamların kanı kurumadı siz unuttunuz bile adamları, hemen sohbete başladınız çok ayıp.

Aslında oyunda olmasını istediğim ve gerçekten beklediğim bir özellik var. Peki nedir bu özellik? Kamuflaj veya kıyafet değiştirme. Düşmanlar bizi köşe bucak ararken bir anda Alman Subayı olarak aralarına karışsak nasıl olurdu? Bir düşünün, bence efsane olurdu. Eeyy Rebellion okuyorsan bu yazıyı, altıncı oyuna ekle bu özelliği çok ilgi çeker. Merlin’in Kazanı demişti dersin sonra.

Müzik mi eklenmemiş yoksa ben mi çok kıstım sesi?

Sniper Elite 5 inceleme

Bir oyuncuyu oyuna çeken bazı temeller vardır. Bunlar hikâye, oynanış, silahlar, gerçekçilik, müzikler, sesler vb şeyler. Ama Sniper Elite 5 nedense müzik ve ses konusunda sınıfta kaldı diyebiliriz. Aksiyon anlarında bizi gaza getiren (arka planda çalan mehter marşı) tarzda müzikler olmadığı için oyun bazı noktalarda bize şunu diyor resmen “Ben oyunu yaptım kendi gazını da kendin al artık”. 

Çünkü bir ara gerçekten “müzikleri kapattım mı acaba ben” diye düşündüm. Oyun sonunda aksiyon dolu anları çok fazla hissedemediğimiz için aklımızda kalan da sınırlı şey oluyor. Oyuna yeni eklenen özellikler, bizi serinin diğer oyunlarına nazaran biraz daha fazla etkiliyor, silah özelleştirmesi, geniş harita, x-ray sistemi, gerçekçi keskin nişancı hissiyatı, istila modu bunlar güzel eklemeler. Ama mekanikler bir şekilde bizlere yapımın devam oyunu olduğu izlenimi vermekte. Yani dördüncü oyunda yarım kalan şeyleri yeni oyunda tamamlıyoruz gibi. 

Oyun anlık olarak Steam’de 549 TL fiyatla satışta, Epic Game Store’a ise hala eklenmedi ama Xbox Game Pass aboneliğiniz var ekstra bir ücret ödemeden oyuna sahip olabilir ve kendi deneyimlerinizi yaşayabilirsiniz.

Yorumlar 12
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 06:37
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.06.2022 00:38
zorluk seviyesini arttırarak oynayın o zaman. ben çok beğendim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.06.2022 09:48
Oyun gamepass'e geldi çıkar çıkmaz.
MK Okuru
MK Okuru 17.06.2022 00:36
zaten day-one olarak anlaşmışlardı. daha day-one olarak bir sürü oyun gelecek. oyunun iyi veya kötü olmasıyla bir ilgisi yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.06.2022 10:12
Ya ne hikayesi ne yapay zekası adamlar yapmış oynayın eğlenin diye siz neyin peşindesiniz halen hem bu oyunda yapay zeka olsa siz bu oyunun içinden cikamazsiniz
MK Okuru
MK Okuru 16.06.2022 17:17
Çok üst seviye ve mantık fışkıran bir yorum kardeşim. Çok mantıklı kardeşimizin mantığıyla; hiç bir oyundan herhangi bir şey beklememeniz gerekiyor. Sonuçta oyun, oynayın ve eğlenin işte! Hikaye, AI, mekanikler falan boş işler arkadaşlar. Lakin oyun "AAA" fiyatına sahip? Ya yok, alın eğlenin sizler!
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.06.2022 11:37
Bu Sniper Elite oyunu mu olur başkası mı olur bilmiyorum ama bir tane gerçek marksman tarzı keskin nişancı oyununa ihtiyaç var. Tek başına takıldığın bir oyun yerine bir bölüğün nişancısı olarak oynadığın doğru düzgün hikayesi olan bir yapım lazım. Yoksa hepsi Hitman havası vermeye devam eder.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.06.2022 01:38
hikaye hiç bir zaman yoktu ki.
şurada şöyle almanlar proje geliştiriyor sabote et, şu adamı al, şunları öldür, füze başlıklarını patlat hep aynı hikaye.

ama bu oyunun haritaları ve atmosferi iyiydi. özellikle dördüncü oyunda italya kasabaları falan güzeldi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sniper Elite 5 inceleme
İlginizi Çekebilir