Sonic yaratıcısı Yuji Naka hapis cezası aldı

Berkcan Aktürk 1.06.2023 - 18:20
Sonic The Hedgehog’un yaratıcısı olan Yuji Naka, 2022’nin Kasım ayında içerden bilgi ticareti yapmaktan tutuklandı. Mart ayında suçunu kabul eden Yuji Naka, iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sonic The Hedgehog’un yaratıcısı olan Yuji Naka, 2022’nin Kasım ayında içerden bilgi ticareti yapmaktan tutuklandı. Mart ayında suçunu kabul eden Yuji Naka, iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yuji Naka hapis cezası aldı

Denfanminicogamer.jp tarafından söylenene göre Naka, bu ceza dışında 2,5 milyon Yen ve 170 milyon Yen olmak üzere iki defa para cezasına çarptırıldı. Ancak savunma ekibi bu sayıları düşüreye çalışıyor. Naka’nın davasında, hala geliştirilmekte olan oyunlarla ilgili planlar kamuoyuna açıklanmadan önce, iki geliştiriciden hisse senedi satın aldığına ve ileri bir tarihte daha değerli olduğunda satabileceğini düşünüyordu.

Naka, 2018 yılında oyunu Balan Wonderworld’ü geliştirmek üzere Square Enix’e katıldı. Biraz daha ileriye 2022’ye gelirsek, kendisinin ve Dragon Quest 11 yazılım yöneticisi Taisuke Sazaki’nin, mobil spin-off Final Fantasy 7: The First Soldier’ı geliştirme puanları kamuoyuna açıklanmadan önce, ATeam Entertainment’a yatırım yaptığı ortaya çıktı. Bu nedenle içeriden bilgi verdiği iddiaları ortaya atılmış oldu.

Naka, oyun duyurulmadan önce varlığından haberdar olduğu ve Aiming’in hisselerinden 10.000, Square hissesinden ise 130.000 hisse satın aldığı da iddialar arasında yer alıyor. Tutuklandığı ve suçlandığı sırada Naka, Square Enix’te aktif olarak çalışmıyordu. 2018’de yarattığı Wonderworld’ü eleştirel ve ticari anlamda düşük performans göstermesinin ardından Square Enix firmasından ayrılmıştı. İçeriden ticari bilgi vermekten Aralık ayında suçlandığında Square Enix, soruşturmada yardımcı olabileceklerini açıkladı.

Naka’nın her biri 100 milyon yenden fazla değerde hisse satın aldığı iddia edildi, bu nedenle 172 milyon yen, yani yaklaşık 1,2 milyon civarında para cezası verildi. Mart 2023 tarihinde yapılan duruşmada Naka, ticaret ile ilgili her iki hesaptan da suçunu kabul etti. Savcılık, “yatırımcılara haksız kazanç elde ettiğini ve piyasanın adaletini baltaladığını” savundu.

Naka ile birlikte diğer iki Square Enix çalışanı Fumiaki Suzuki ve Taisuke Sasaki de içerden bilgi ticareti suçundan tutuklandı. Square Enix Naka’nın tutuklandığı sırada şöyle bir açıklama yayınlamıştı:

“Yaşananların herkeste yarattığı endişeden dolayı üzüntü duyuyoruz, Şüpheli olan çalışanların disiplin önlemleri dahil olmak üzere, olayı sıkı bir şekilde ele aldık.”

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 00:24
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sonic yaratıcısı Yuji Naka hapis cezası aldı
İlginizi Çekebilir