Sosyal medya düzenlemesi Meclis’te kabul edildi

Ersin Kılıç 29.07.2020 - 10:44
Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarına dair hazırlanan ve son günlerde gündemde olan sosyal medya düzenlemesi kabul edildi.

Son günlerde en çok konuşulan gündem maddelerinden biri olan sosyal medya düzenlemesi için kanun teklifi mecliste kabul edildi. Bu yasa teklifi geçtiğimiz hafta günceme gelmiş ve önemli maddeleri AKP Grup Başkanı Vekili Özlem Zengin tarafından paylaşılmıştı. Sabah saatlerinde ise bu yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçti.

Sosyal medya düzenlemesi Meclis’te kabul edildi

Muhalefetin sansür olarak gördüğü düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Yeni yasa ile birlikte ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a’ ‘sosyal ağ sağlayıcı’ şeklinde yeni bir tanımlama da getiriliyor. Yasanın daha önce açıklanan önemli maddeleri şu şekilde;

- Sosyal medyada taciz ve hakarete son vermenin amaçlandığı bu yasa teklifine göre bahsi geçen tüm şirketler Türkiye'de ofis açıp, muhatap bulundurmak zorunda olacak. Türkiye'de ofisi bulunmayan şirketler için beş aşamalı yaptırım süreci devreye girecek. Bu süreç 10 milyon idari para cezası ve 30 günlük bekleme süreci ile başlayıp, 30 milyon TL cezaya kadar çıkacak. Sosyal platformalara üç aylık reklam vermeme cezası getirilecek.

- Bu şekilde de şartlar yerine getirilmezse sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Bunun sonucunda yüzde 50 bant daraltma, yine hayata geçirilmezse yüzde 90 bant daraltma cezası verilebilecek. Bu mahkemelerin kararıdır. Eğer böyle bir karar verilirse erişim sağlayıcılar dört saat içinde bu kararı yerine getirecek.

- Kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilecek ve bu başvurulara 48 saat içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmek zorunda olunacak. Başvuruları yanıtsız bırakan ağ sağlayıcılara 5 milyon lira para cezası verilebilecek.

Sosyal medya düzenlemesi Meclis’te kabul edildi

- Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek, bildirime rağmen belli bir saat içinde gereğini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların karşılanmasından sorumlu olacak.

- Siz yargı kararlarına başvuruyorsunuz, mevcut hukuk sistemi içerisinde sonuç alıyorsunuz. Fakat tüm bunlara rağmen adınızı yazdığınızda, bu konuya dair bir şey girdiğinizde sizinle alakalı geriye dönük tüm bilgiler önünüze geliyor. Bu düzenlemeyle; ilgili kişi, ‘kişilik haklarını ihlal eden bazı internet siteleriyle ilişkilendirilmesinin engellenmesini’ talep edecek. “Benim ismim bu internet siteleriyle yan yana gelmesin” talebinde bulunabilecek.

-Kişilik haklarının ihlal edilmesi halinde İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un, erişimin engellenmesi kararı verilmesini düzenleyen hükmü yönünden de içeriğin çıkarılması kararı verilebilecek.

- Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği en geç 4 saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek.

- İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hakim tarafından, başvuranın adının, ihlale konu internet adresleriyle ilişkilendirilmesine karar verilebilecek.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2024 12:04
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.07.2020 11:01
Twitter ve Youtube ta ki hakaret edenleri biraz dürtsünler. Tr deki bir TT ye baktığımda yazılanların büyük bir çoğunluğu hakaret ve küfür. Kimse kendini doğru düzgün ifade edemiyor, ortaya bir bilgi kanıt vs koymaktan daha kolaylarına geliyor küfür etmek.
MK Okuru
MK Okuru 1.08.2020 10:18
Zaten küfredenler yurt dışından küfrediyor onu nasıl durduracaksınız troll bey?
MK Okuru
MK Okuru 29.07.2020 13:55
ilkokul çocukları mıyız biz küfür edemez miyiz? çok saçma bir yasa bence. malın teki gelip kışkırtacak küfür edince dava edecek. mükemmel. bence bu yetersiz tüm yorumlara, postlara, fotolara, videolara padişahım çok yaşa fln yazmakta gerekli olsun
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.07.2020 00:23
Küfür etmekte paralı oldu işte. Devlet baba seni düşünür gibi yapar yan cebine koydurur.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.07.2020 18:21
bu düzenleme sadece akpnin kendisi için çıkmıştır genel anlamda degildir örnek Atatürk'e küfür eden zilletler hiç bir ceza almıyor ama şahsa edilen küfürler için anında yakalama emri ve silivri yolu gözüküyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.07.2020 16:01
Sebebi tayip genclerle youtube konuşup dislike yemesi ve buda tayip ten gençlere ceza siz bana dislike atarsanız bende size böle yaparım demek oluyo tek adamlık verildiği icin halk şimdi cezasını cekiyo
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.07.2020 14:18
Canlı ve çevreye verilen zarar için neden yasa yıllardır meclisen geçmiyor da bu yasa geçiyor anlam veremiyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sosyal medya düzenlemesi Meclis’te kabul edildi
İlginizi Çekebilir