Sosyal medya düzenlemesiyle ilgili teklif içeriği açıklandı

Ersin Kılıç 21.07.2020 - 15:06
Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarına dair hazırlanan ve son günlerde gündemde olan teklifin içeriği belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde bahsettiği sosyal medya düzenlemesi ile alakalı teklifin içeriği belli olmaya başladı. İçeriğinde 11 maddenin yer aldığı belirtilen sosyal medya düzenleme teklifinin meclis tatile girmeden önce yasallaşması bekleniyor.

Sosyal medya düzenlemesiyle ilgili teklif içeriği açıklandı

AKP Grup Başkanı Vekili Özlem Zengin, geçtiğimiz dakikalarda sosyal medya düzenlemesi ile ilgili hazırlanan teklifin içeriği ile alakalı bir basın toplantısı düzenledi. basın toplantısında düzenlemenin ana amacının sosyal medyada taciz ve hakarete son vermek olduğu da belirtildi. Teklifte öne çıkan maddeler şu şekilde;

- Sosyal medyada taciz ve hakarete son vermenin amaçlandığı bu yasa teklifine göre bahsi geçen tüm şirketler Türkiye'de ofis açıp, muhatap bulundurmak zorunda olacak. Türkiye'de ofisi bulunmayan şirketler için beş aşamalı yaptırım süreci devreye girecek. Bu süreç 10 milyon idari para cezası ve 30 günlük bekleme süreci ile başlayıp, 30 milyon TL cezaya kadar çıkacak. Sosyal platformalara üç aylık reklam vermeme cezası getirilecek.

- Bu şekilde de şartlar yerine getirilmezse sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Bunun sonucunda yüzde 50 bant daraltma, yine hayata geçirilmezse yüzde 90 bant daraltma cezası verilebilecek. Bu mahkemelerin kararıdır. Eğer böyle bir karar verilirse erişim sağlayıcılar dört saat içinde bu kararı yerine getirecek.

Sosyal medya düzenlemesiyle ilgili teklif içeriği açıklandı

- Kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilecek ve bu başvurulara 48 saat içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmek zorunda olunacak. Başvuruları yanıtsız bırakan ağ sağlayıcılara 5 milyon lira para cezası verilebilecek.

- Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek, bildirime rağmen belli bir saat içinde gereğini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların karşılanmasından sorumlu olacak.

- Siz yargı kararlarına başvuruyorsunuz, mevcut hukuk sistemi içerisinde sonuç alıyorsunuz. Fakat tüm bunlara rağmen adınızı yazdığınızda, bu konuya dair bir şey girdiğinizde sizinle alakalı geriye dönük tüm bilgiler önünüze geliyor. Bu düzenlemeyle; ilgili kişi, ‘kişilik haklarını ihlal eden bazı internet siteleriyle ilişkilendirilmesinin engellenmesini’ talep edecek. “Benim ismim bu internet siteleriyle yan yana gelmesin” talebinde bulunabilecek.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 07:20
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.07.2020 14:02
kısıtlama sadece kişilere kurumlara yapılan hakaretleri yalan yanlış haberleri önlemek için değil hükümetin yaptığı yolsuzlukları para aklamalarının kamuoyuna duyurulmasını önlemek içindir. nasil özel kanallar yandaş hale getirtilip hükümetin yaptığı hiç bir kötülüğü yayınlayamıyorsa aynısı geçerli
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2020 01:44
aslında çoğu ülkede sosyal ağ platformlarının ofisleri mevcut ve biz de olmaması garip bir olay. okuduğum kadarıyla kişi veya kurumların haklarını koruyan bir teklife benziyor ama altında eğer başka politik amaçlar varsa bu düşündürücü olur. bekleyip göreceğiz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
kurtozer
kurtozer 22.07.2020 16:43
Bakalım daha neler gelecek internetin başına....
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.07.2020 13:44
Boşa dememişler bunlar daha iyi günler :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.07.2020 11:59
“Hiçbir düzenleme yok” diyenlere: Mayıs 2020 verilerine göre 415 bin İnternet sitesi, 140 bin link, 42 bin tweet, 12 bin 450 YouTube sayfası, 7 bin 200 Twitter hesabı, 6 bin 500 Facebook hesabı engellenmiş durumda. Demek ki internet kontrol altında… O zaman nedir bu kanunun hükmü?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Sosyal medya düzenlemesiyle ilgili teklif içeriği açıklandı
İlginizi Çekebilir