Mars’ın Kılıcı
Köklü ve eski bir seri olan Soulcalibur’un dördüncü oyununa girdiğimiz de, bizleri Story, Arcade, Training, Tower of Lost Souls gibi seçenekler karşılıyor. Kısaca seçeneklerden bahsedersek, Story bildiğimiz klasik hikaye modunu içeriyor ve toplam beş kısımdan oluşuyor, aslına bakarsak senaryo modu bu konuda kısa tutulmuş, çok kısa bir sürede anında bitirebilirsiniz. Arcade’te karşımıza gelenleri bir güzel pataklayabiliyoruz. Training de adından anlaşıldığı gibi oyuna alışmak ve antrenman yapmak için seçebileceğimiz bir mod ve son olarak Tower of Lost Souls ise oyuna biraz daha renk veren bir mod. Tower of Lost Souls’ta üç farklı karakter seçebiliyoruz ve kulenin son kısmına çıkmaya çalışıyoruz, tabii ki bunu yaparken rakipler bizleri rahat bırakmıyor, sürekli onlarla dövüşüyoruz. Belli ödüller de kazanabiliyoruz.
Gelelim oyunun asıl kısmına yani dövüş sistemine. Oyunun sistemi olması gerektiği gibi son derece dengeli yapılmış. Oldukça mücadeleye sahne olabilen dövüşler çıkartabiliyorsunuz. Dövüşler oldukça çetin ceviz ve kesinlikle çok zevkli. En önemlisi ise dövüşlerde saldırının daha çok ön planda tutulması ve dövüşlerin genel olarak yakın mesafe üstüne kurulu olması. Avantajlı durumu bir anda tersine çeviren bir kriter var, yani dövüşülen arenaların kendisi. Birçok oyunda karşımıza çıkan etrafı açık arenalar, Soulcalibur’daki yerini alıyor. İsterseniz rakibinizin gücü bir gıdım olsun, sizinki tamamen dolu olsun diyelim. Eğer ters bir hareket yapıp arenadan düşerseniz, kaybediyorsunuz. Genel olarak arenayı iyi kullanarak dövüşmek en temizi oluyor. Soulcalibur’da yer alan yeniliklerden birisini ve dövüşlerde saldırıyı ön planda tutan kısmı "Soul Gauge" ve "Critical Finish" oluşturuyor. Soul Gauge aslında bir bar ve blok yaptığımız sürece bize karşı eski bir şekilde çalışıyor. Eğer çok blok yaparsak Soul Gauge yüzünden Critical Finish yiyebiliyoruz. Critical Finish ise aslında tek bir hamleyle rakibin işini bitirme hareketi. Critical Finish’i yaptığımızda karakterimiz rakibini, kendi tekniğini kullanarak tek bir seferde işini bitirebiliyor.
CPU kontrolündeki karakterlerle kapışmak dışında, Soulcalibur’un en iyi ve en eğlenceli kısmını online seçeneği oluşturuyor. Artık şu bir gerçek ki, yeni nesil konsolların online desteğinin olması, konsollara çıkan çoğu oyunun da multiplayer’a iyice destek vermesini ve farklı multiplayer seçenekleri sunmasını sağlıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte sadece grafikler değil, seçenekler de iyice arttı. Oyunda kısa senaryo modu hemen bitiyor, diğer modlar bir süre idare etse de, oyunda asıl kısmı online sağlıyor. Hem dövüşler çok daha zevkli olurken, diğer yandan gerçek bir oyuncuyla kapışmak daha iyi oluyor. Online dövüşlerde her şey oyuncunun karakterine ve arenaya olan hakimiyetine bağlı. Karakteri ve arenayı eğer iyice kullanırsanız, karşınıza gelen çoğu rakibi yenebilirsiniz. Yani oyuncu becerisi en önemli noktayı oluşturuyor. Zaten online olarak diğer rakiplerle kapıştığınızda saatlerin ne kadar geçtiğini anlamıyorsunuz. İnsanı konsol başına çivilerken, multiplayer’ın tadına iyice varıyorsunuz. Yapımcılar online kısımda çok iyi bir iş çıkarmışlar.
Yapımdaki yenilikler sadece dövüş sistemi ve online’da bitmiyor. Oyun çıkmadan önce çok konuşulan hatta bazılarının karşı çıktığı Yoda ve Darth Vader karakterleri. Bunlara artı olarak Star Wars’tan bir de The Apprentice eklenmiş. Yoda oyunun X360, Darth Vader ise PS3 versiyonunda bulunuyor. Darth Vader ve Yoda’nın oyuna eklenmesi Soulcalibur’a daha da renk vermiş. İşin en güzel yanı bu karakterlerin özel Sith ve Jedi güçlerini de kullanabiliyor olmamız. Yani sadece ışın kılıcını alıp, pat pat saldırmıyorlar. Misal Darth Vader rakibini havaya kaldırıp fırlatabiliyor. Ben sırf Darth Vader için PS3 versiyonunu aldım. Star Wars karakterlerine ek olarak oyunda Hilde ve Algol adında iki yeni karakter daha var. Algol hem Soul Calibur hemde Soul Edge’yi rahatlıkla kullanıyor ve "Hero King" olarak adlandırılıyor. Hilde ise Kral Wolfkrone’nun kızı ve dövüş konusunda oldukça becerikli bir karakter. Soulcalibur’da kendi karakterinizi yaratma imkanına da sahipsiniz. Oldukça detaylı bir karakter yaratma ekranına sahip oyunda, kendi dövüşçünüzün dış görünüşünden dövüş tekniğine kadar çoğu detaya inebiliyorsunuz.
"Karakterlerin dövüş animasyonları son derece iyi ve her karakterin kendine has bir tekniği olduğundan, animasyonlar da çeşitlilik gösteriyor. Grafikler kadar oyunun sesleri de son derece kaliteli." Oyunun şüphesiz son en iyi kısımlarını ise teknik tarafı oluşturuyor. Yapımın grafikleri oldukça ayrıntılı. Gerek karakter modellemeleri olsun gerekse arka planda yer alan arenanın kendisi olsun detayları görebiliyorsunuz. Yapım bir dövüş oyunu olduğu için tabii ki animasyonlar oldukça etkileyici hazırlanmış. Karakterlerin dövüş animasyonları son derece iyi ve her karakterin kendine has bir tekniği olduğundan, animasyonlar da çeşitlilik gösteriyor. Grafikler kadar oyunun sesleri de son derece kaliteli. Seslendirmeler ve efektler harika. Zaten Soulcalibur grafik ve ses olarak kalitesini konuşturuyor. Oyunun yükleme süreleri PS3’te kısa sürüyor ve PS3’te kontroller son derece rahat. Aslında hem X360 hem de PS3 sürümünde oyunun kontrolleri ve akıcılığında herhangi bir sorun yok. Her iki konsolda da oldukça rahat diyebilirim.
Açıkça belirtmek gerekirse Soulcalibur IV şuanda piyasadaki en iyi ve en gelişmiş alternatif. Yeni Tekken, Street Fighter IV veya yeni Mortal Kombat gelene kadar şuanda yeni kral. Her şekilde her PS3 ve X360 kullanıcısının Soulcalibur’u alıp, oynamasını tavsiye ederim.
Yorumlar (6)
bişi sorucam admin bu oyundada kratos varmı soulcalibur 1de olduğu gibi
bence oyun mükemmel 360'a sırf yoda için alıcam
oyunun demosunu oynadım. çok beğendim fakat ring out işi hoşuma gitmedi. daha önceki oyunlarını oynamadığım için önceden olup olmadığını bilmiyorum ama eğer yeniyse kötü olmuş 2 dakika içinde dövüş bitebiliyor
ben bu oyunu bir yerden hatırlıyorum ama çıkaramadım..:) fakat güzel oyun olduğu kesin..
Soul Edge serisi süperdi sonra Soul Calibur serisi geldi ve her geçen oyunda dahada kötüleşti [:(] (özelliklede saçma sapan karakterlerin oyuna eklenmesi [:s])
Dövüş oyunlarını sevmem pek de almam ama bu oyun gerçekten güzel olmuş.