1/9

Star Wars: The Old Republic

Sarp Kürkçü 18.12.2012 - 17:58
2.5 milyon kutu satışından F2P’ye, dolan 1 yıl
Aşağıda yer alan "Star Wars: Old Republic" hakkındaki güzel inceleme yazısı, Baradh  nick'li okurumuz Sarp Kürkçü tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın

Star Wars: The Old Republic
2.5 milyon kutu satışından F2P’ye dolan 1 yıl... 1. Bölüm


20 Aralık 2011 tarihinde raflarda yerini alan, gizliden gizliye 5 yıl yapımı süren, 2007 Ekim ayında açıklandığında ise bir kısım insanın kalbini coştururken bir kısım (KOTOR 3 bekleyen) insanın hayallerini yıkan oyun Star Wars: The Old Republic 1. Yaşını doldurmak üzere. Çıktığı ilk ayda 2.5 milyon kutu satışıyla yüksekten uçan, ama daha 1 yılı dolmadan F2P olan bu oyun hem büyük hayalleri, hem de büyük başarısızlıkları bir arada barındıran bir örnek aslında.

Star Wars: The Old Republic
Ön siparişte bulunanlara kapılarını 17 Aralık tarihinden itibaren kademe kademe açan Star Wars: The Old Republic, iki zıt tarafa (İmparatorluk ve Cumhuriyet), her bir tarafta bir yansıması olan 4 adet sınıfa, her sınıfın 10. seviyeden sonra seçebileceği iki farklı oynanış biçimine (ve farklı rollere) sahip bir MMO. Yapım aşaması süresince çokça verilen söze, yaklaşık 260 milyon $ gibi kaşları kaldıracak bir bütçeye, Bioware gibi MMO’ya hiç el sürmemiş bir firmaya ya da Bioware’i satın alıp projenin asıl yöneticisi olan Electronic Arts’a bakıldığında SW:TOR ikilemlerle dolu bir projeydi ama durumu tartışılır olsa da, bu proje neredeyse 1 yılını doldurdu. Bu süreçte neler yaşandı, oyun yola nasıl çıktı, ne değişimlere uğradı, bunlara genel bir bakış yapmak istedim.

Lucas Arts ile yapılan anlaşmalar dolayısı ile “sadece 1 adet SW MMO’su olabilir” bakış açısı Star Wars: Galaxies’in sonunu getirdiği için sandbox MMO oyuncularının ilk andan itibaren nefretini çeken bu oyun, zaten asla yeni bir soluk getirmenin peşinde değildi. Yapımcıların “çalışan şeyi tamir etmeye gerek yok” bakış açısıyla yaklaştıkları “Holy Trinity” dediğimiz 3 karakter rolünün çevresinde dönen oyun mekaniği, en ufak bir katkı yapılmadan oyunun temelini oluşturdu. Ne PvE, ne PvP, ne de RP meraklısı oyuncular bu oyunda önceki deneyimlerden farklı ya da yeni bir şey beklemiyordu. Oyun tümüyle, istisnasız olarak kendinden önce gelen Themepark MMO’ların izinden hiç bir yenilik getirmeden izliyordu tabii oyun yapımcısı olan Bioware’in başarılı göründüğü bir nokta hariç; hikaye.

Star Wars: The Old Republic

Tek Kişilik Hikayenin Sesi

SW:TOR, kişisel öykünün ve bunun anlatımının ön plana çıkartıldığı bir MMO, bu sebeple de oyunun tüm mekanikleri buna göre ayarlanmış durumda. Yapımcıların sunduğu argümanlar ne kadar tatmin edici olur bilinmez, ama bunlara sıkı sıkıya bağlı oldukları da bir gerçek. SW:TOR’da gece/gündüz döngüsü yok. Oyundaki her bir gezegen, her bir taraf için ayrı düzenlenmiş durumda. Mesela Taris gezegeni İmparatorluk için gece, Cumhuriyet için gündüz olarak tasarlanmış. Ortak bulunulan gezegenlerde ise (Hoth gibi) aynı hava şartına maruz kalıyorsunuz. Kısa süreli ziyaretlerde çok problem olmasa da, saatlerce NPC avladığınız bir gezegende havanın hiç değişmemesi ya da yağmurun sürekli yağması insana rahatsız edici gelebiliyor.