Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Eren Eroğlu 2.08.2021 - 18:51
Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru aramıza katılan Steam Puan Dükkanı, düzenli Steam kullanıcıları için oldukça önemli bir rol oynuyor.

Steam, oyun dünyasında sıradan bir mağaza olmaktan çıkalı çok uzun zaman oldu. Oyuncular için adeta bir sosyal medya/topluluk haline gelen Steam'de kullanabileceğiniz yüzlerce birbirinden güzel özellik bulunmakta. Bugünkü rehberimizdeyse, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru aramıza katılan Steam Puan Dükkanı sisteminin bizlere sunduklarına, nasıl ve ne için kullanabileceğimize ve bizlere nasıl bir yarar sağlayabileceğine detaylı bir şekilde göz atacağız.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Temel bilgiler

Steam Puan Dükkanı, geçtiğimiz yıl kalıcı bir şekilde aramıza katılan ve Steam'de yaptığımız her alışveriş için bizlere belirli bir miktarda (1 TL başına 11 puan) puan sunan bir sistemdir. Steam üzerinden satın alacağınız her oyun, DLC, donanım, uygulama, albüm veya oyun için öge karşılığında puan kazanırken, bu puanları harcayıp Steam hesabınız için çeşitli kozmetikler veya geliştirmeler alabileceğiniz bir dükkan işlevi görmekte. Oldukça aktif bir Steam kullanıcısıysanız veya Steam hesabınıza önem veriyor, oyun koleksiyonu gibi çeşitli hobiler ile uğraşıyorsanız, Steam Puan Dükkanı çok hoşunuza gidecek bir sistem.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Steam üzerinden yaptığınız her alışveriş ile birlikte kazanacağınız bu puanlar ile Steam profilinizi dekore edebilir, seviye atlatabilir veya arkadaşlarınız ile mesajlaşırken kullanabileceğiniz çeşitli animasyonlu-animasyonsuz çıkartmalar ve sohbet efektleri alabilirsiniz. Eğer Steam hesabınıza oldukça önem veriyor ve profilinizi dekore etmek istiyorsanız Steam Puan Dükkanı, bu konuda kilit rol oynamakta.

Steam Puanı nasıl kazanılır?

Steam üzerinden alışveriş yapmak

Puan kazanmak için, şimdilik sadece iki farklı yöntem bulunuyor. İlk ve en basit yöntem olarak tabii ki alışveriş yapmak. Steam'den yapacağınız her 1 TL'lik alışveriş sizlere 11 puan kazandırır; yani yapacağınız 100 TL'lik bir alışveriş ile Steam Puan Dükkanı'nda harcayabileceğiniz toplam 1100 puanınız olacaktır. Steam üzerinden alacağınız tüm oyunlar ve uygulamalar sizlere kesin olarak Steam Puanı sağlayacaktır; fakat belirtmekte fayda var ki, GWENT gibi bazı oyunlarda yapacağınız oyun içi kozmetik-öge alışverişlerinde puan kazanamayabilirsiniz. Ayrıca Steam cüzdanınıza bakiye yüklediğinizde veya topluluk pazarında yapacağınız herhangi bir alışverişte de puan kazanmazsınız.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Topluluk Ödülleri

Steam Puanı kazanmak için ikinci yöntemimizse, kazanacağınız topluluk ödülleri. Bildiğiniz üzere Steam Puan Dükkanı'nın aramıza katılması ile birlikte yeni bir ödül verme sistemi de geldi. Bu sistem ile birlikte Steam içerisindeki kullanıcı incelemelerine, profillerine, tartışma kısmındaki gönderilere ve rehberler gibi, tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmuş diğer içeriklere Steam Puanı harcayarak ödül verebilmekteyiz. Eğer Steam'de bir oyun incelemeniz aşırı beğenilir ve diğer kullanıcılar tarafından ödül üstüne ödül alırsanız, artık puan zenginisiniz demektir. Başka bir kullanıcı tarafından oluşturulmuş bir içeriğe istediğiniz bir ödülü seçip, mevcut Steam Puanı bakiyeniz ile ödül verme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz 300 puanlık, isterseniz de 2000 puanlık bir ödül verebilirsiniz. Aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi 300 puan harcayıp vereceğiniz bir ödül, içerik sahibine üç kat daha az bir şekilde aktarılacaktır.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Steam Puanı ile neler satın alabilirsiniz?

Hareketli profil fotoğrafları ve çerçeveleri

Steam profil fotoğrafınızı ve profil fotoğrafı çerçevenizi animasyonlu bir şekilde değiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Steam Puan Dükkanı, sevdiğiniz oyunlardan veya Steam tarafından özel olarak tasarlanmış hareketli profil fotoğrafları ve çerçeveleri almamıza olanak sağlıyor. Animasyonlu profil fotoğrafları 3000 puan (Yaklaşık olarak 272 TL'lik bir alışveriş) isterken animasyonlu çerçeveler ise 2000 puan (Yaklaşık olarak 181 TL'lik bir alışveriş) istemekte. Steam'de şu anda yaklaşık olarak toplam 480'den fazla farklı hareketli profil fotoğrafı seçeneği bulunurken, 250 adet de çerçeve bulunmakta. Her geçen gün sayısı artan bu kozmetik ürünler profilinizi güzelleştirmek adına önemli bir rol oynamakta.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Profil arka planları

Steam'de puanlarınız ile alabileceğiniz üç çeşit arka plan stili bulunmakta. Bunlar; hareketli profil arka planları, hareketli ufak profil arka planları ve hareketsiz profil arka planları şeklindedir. Hareketli profil arka planları, Steam profilinizi açtığınız ekranda göreceğiniz şekilde tüm profilinizi kaplar. Hareketli ufak profil arka planlarıysa, fare imlecinizi Steam arkadaş listenizden bir arkadaşınızın üstüne getirdiğinizde ekrana yansıyacak olan ufak profil gösterimindeki arka planı temsil eder. Hareketsiz profil arka planları da aynı hareketli profil arka planları gibi tüm profilinizi kaplar fakat içerisinde herhangi bir animasyon bulundurmaz. Aşağıdaki fotoğrafta gözükmüyor olsa da hareketsiz profil arka planlarını 500 Steam Puanı ile alabilirsiniz.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Mevsimsel rozetler

Steam'de sergileyecek bir rozet arayışındaysanız veya profil seviyenizi yükseltmek istiyorsanız, puanlarınız ile mevsimsel rozetler alabilir ve her birinden 100 XP kazanabilirsiniz. Kazanacağınız XP'ler Steam profil seviyenizi yükseltirken, almış olduğunuz rozeti de profilinizde sergileyebilirsiniz. Ayrıca mevsimsel rozetler her mevsim değişmekte olup en fazla 20. seviyeye kadar yükseltilebilirler.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Oyun profilleri

Oyun profilleri, Steam Puan Dükkanı'nın en pahalı ögelerinden bir tanesidir. Tam 10.000 Steam Puanı ile alabileceğiniz bu içerikler size seçtiğiniz oyun ile ilgili tam bir profil seti verir. Bir oyun profili seti fotoğrafta gördüğünüz gibi sizlere; hareketli bir profil fotoğrafı, hareketli bir profil çerçevesi, hareketli bir ufak profil arka planı ve hareketli bir arka plan sağlar. Steam Puan Dükkanı'na oyun profilleri özelliği, geçtiğimiz Steam Yaz İndirimi'nde gelmiş bulunuyor. Bu yüzden henüz sadece Cyberpunk 2077, Resident Evil Village, Hades, Counter-Strike: Global Offensive gibi toplam 11 oyun profili seçeneği bulunmakta. İlerleyen zamanlarda bu sayının çok daha fazla artacağından eminiz.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Mevsimsel profil

Mevsimsel profil ise isminin hakkını vereceği şekilde her mevsimden mevsime değişiklik göstermekte. Aşağıdaki fotoğrafta görmüş olduğunuz örnek, şu andaki mevcut olan mevsimsel profil şeklidir. Normalde bu kısımda her mevsime özel bir tema işlenirken, bu sefer Steam Yaz İndirimi etkinliğinde yapılmış olan küçük bir mini oyunun teması işlenmiş. Satın alındığında 30 gün süre ile aktif olan bu mevsimsel profil 5.000 Steam Puanı ile satılmakta. Aşağıdaki fotoğrafta bulanıklaştırılmadan gördüğünüz her şey (Profil arka planı, profil fotoğrafı çerçevesi ve özel renkli buton) mevsimsel profil paketine dahildir.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Profil vitrinleri

Alabileceğiniz bir diğer şey ise, profil vitrinleridir. Steam profilinizin olmazsa olmazı haline gelecek olan profil vitrinlerini, Steam Puan Dükkanı'ndan ilave olarak satın alabilir veya mevcut vitrininizin seviyesini yükseltebilirsiniz. Normal şartlarda Steam'de sahip olduğunuz her 10 seviye başına bir profil vitrinine sahip olunmaktaydı. Mesela 50. seviye bir kişi Steam profiline beş adet farklı profil vitrini koyabiliyor ve sergileyebiliyordu. Gelen bu yeni sistem ile artık bazı profil vitrinlerinizin seviyesini (Örneğin, nadir başarımlar vitrininde normalde 7 başarım sergileyebiliyorsunuz. Eğer 3.000 puana bu vitrinin seviyesini yükseltirseniz artık bu vitrinde 14 adet başarım gözükecektir.) yükseltebiliyor veya 6.000 puan vererek yeni bir ilave vitrin alabiliyorsunuz.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Örneğin, aşağıdaki görselde hali hazırda benim profilimde mevcut olan bir vitrini görüyorsunuz. Ben bu vitrini daha önce, 3.000 puan vererek ikinci seviyeye yükseltmişim ve sergilenecek dört oyun kapasitesini sekize çıkartmışım. Şimdi ise bir 3.000 puan daha verip bu kapasiteyi 12'ye çıkarma şansım bulunuyor. Belirtmekte fayda var ki, bir vitrin en fazla üç defa yükseltebilir. Yani eğer ben bu vitrini üçüncü seviye yaparsam, daha fazla yükseltme hakkım olmayacak. Steam profilinizde sergileyebileceğiniz onlarca çeşit vitrin bulunduğunu ve bu vitrin çeşitlerinden sadece üstte gördüğünüz dokuz tanesinin seviye yükseltmesine açık olduğunu da söylemekte fayda var.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Hareketli çıkartmalar

Hareketli çıkartmalar sayesinde; arkadaşlarınız ile sohbet ederken veya çeşitli sohbet gruplarında, sevdiğiniz oyunların animasyonlu çıkartmalarını kullanabilir ve sohbete renk katabilirsiniz. Sadece 1.000 puana alabileceğiniz bu çıkartmaları, üstte bahsettiğimiz vitrin kısmındaki envanter vitrini sayesinde profilinizde animasyonlu bir şekilde sergileyebilirsiniz.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Sohbet efektleri

Sohbet efektleri sayesinde, mevcut sohbetinize çeşitli efektler uygulayabilir ve ortamı güzelleştirebilirsiniz. Henüz sadece dört adet sohbet efekti satılıyor olsa da; konfeti, havai fişek ve balonlar gibi çeşitli efektler mevcut. Bu efektlerin kısa bir süre aktif olacağını ve bunlar için 1.500 puanınızın gideceğini söylemiş olalım.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

İfadeler

Son olarak oldukça uzun zamandır aramızda olan, rozetler ile elde edilen ve Steam pazarında kullanıcılar tarafından sürekli olarak satılan ifadeler de Steam Puan Dükkanı aracılığı ile alınabilmekte. İsterseniz topluluk pazarından, isterseniz de Steam Puan Dükkanı'ndan alabileceğiniz bu ifadeler sadece 100 puan istemekte. Belirtmekte fayda var ki, eğer Steam Puan Dükkanı'ndan bir ifade almak istiyorsanız o oyuna sahip olmanız gerekmekte. Mesela aşağıda gördüğünüz orta kısımın en solundaki tavuk ifadesi, Stardew Valley oyununa ait. Eğer bu ifadeyi puan aracılığı ile satın almak isterseniz Stardew Valley sahibi olmanız gerekmekte. Tabii ki Steam pazarında bu tarz bir durum bulunmamakta.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Rehberin sonları

Steam Puan Dükkanı, mağaza içinden herhangi bir ürün sunmuyor olsa da Steam profillerini düzenlemek isteyenler için oldukça kullanışlı bir sistem. Eğer Steam en çok kullandığınız platformlardan bir tanesiyse ve sık sık alışveriş yapıyorsanız Steam Puan Dükkanı mutlaka göz atmanız gereken yerlerden bir tanesi. Ayrıca eğer Steam profilinizi umursamıyor veya puan dükkanından alacak bir şey bulamıyorsanız, beğendiğiniz diğer kullanıcılar tarafından oluşturulmuş içeriklere ödül vererek o kullanıcılara destek olabilirsiniz.

Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?

Kullanıcılara verdiğiniz veya Steam topluluk kısmında oluşturmuş (İnceleme, rehber, görsel vb.) olduğunuz herhangi bir içerik için aldığınız veya verdiğiniz ilk ödülde bir rozet kazanırsınız. Verdiğiniz veya aldığınız her ödül için bu rozetlerinizin seviyeleri artarken her bir ödül başına 10 XP elde edersiniz. Steam Puan Dükkanı, henüz ilk senesini doldurmuş bulunuyor ve dükkana ilerleyen zamanlarda yepyeni içeriklerin geleceği vaat edilirken, çok daha fazla gelişeceği belirtiliyor. O yüzden profiliniz için almak istediklerinizi aldıktan sonra Steam puanlarınızı biriktirmekte fayda var.

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 01:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.08.2021 22:44
Ülkemiz için hiç avantajı yok. Oyun moyun alma ile puan yükselmez paramızın değeri çöpe döndü. Anca tutan bir oyuna sağlam rehber yapacaksın ya da güzel bir çizim, inceleme ekleyeceksin. Oradan gelen ödüllerle yürüyeceksin, oyun alarak çok zor profili avatarı vs özelleştirmek..
MK Okuru
MK Okuru 4.08.2021 00:02
Evet işte, daha kolaya kaçıp küfürlü ya da başka bir oyunda tutmuş kısa inceleme ile de götürürsünüz :) Türkçe dil isteğine ödül yağması olayı benimde dikkatimi çekmişti :)
MK Okuru
MK Okuru 2.08.2021 22:50
Evet, dediğiniz gibi en mantıklı yol rehber veya inceleme tarzı bir şeyden yürümek. Aslında Steam Türkiye tarafında sıradan bir inceleme ile onlarca ödül almak gayet basit. Bir oyuna Türkçe dil desteği olmadığı için tepki gösterirseniz incelemeniz bir sürü ödül alır...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.08.2021 10:57
Ücretsizde olabilecek özelliği çakallık yapıp oyun aldıkça puan sistemi ile insanlara verme aklı takdire şayan :)
Ki öyleleri vardırki bi profil resmi için başka platformda atıyorum 300 lira steamde 350 olsa sırf puan alabilmek için 350 ye alıcak birsürü z kuşağı var :))
Onlar olmasa napar akıllılar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.08.2021 21:16
valla helal olsun çıkar çıkmaz biz bu puan dükkanıı nedir derken hemen makale yazmışsınız.1 yıldır diyoruz bizde ya nedir bu diye
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.08.2021 21:00
boş iş. hele ki gerilemekte olan ülkeler için...
Kalan Karakter: 300 Gönder
Steam Puan Dükkanı nedir? Ne işe yarar?
İlginizi Çekebilir