Steam'de 48 milyon oyuncu kontrolcü kullanıyor

Alparslan Gürlek 5.03.2021 - 13:53
Oyunculuk klavye & fare ile altın çağını yaşasa da Steam üzerinde bugün 48 milyon oyuncu, oyunlarını kontrolcü ile oynamayı tercih ediyor.

Steam'in yayınlanan son verilerine göre platform üzerinde oyun oynayan 48 milyon kullanıcı, kontrolcü kullanıyor. Tabi bazı oyun türlerinin klavye & fare için tasarlandığını da unutmamak lazım. Buna rağmen yine de Steam'de kontrolcü kullanan oyuncuların sayısı hiç küçümsenecek kadar değil. Bu da bağımsız geliştiricilere oyunlarının kontrol şemaları üzerinde biraz daha düşünmek için küçük bir mesaj olabilir

Tam 48 milyon oyuncu Steam oyunlarını kontrolcüyle oynuyor

Steamworks araçları sayesinde Valve, platformda oyunlarda kontrolcü kullanan kullanıcıların sayısı hakkında yeni bilgiler açıkladı. Toplamda 48 milyon oyuncu Steam'de oyunlarını oyun kumandaları ile oynarken, günlük oturumlarının da yaklaşık yüzde 10'luk bir kısmını kontrolcü kullanarak geçiriyorlar.

Doğal olarak bu rakamlar oyun türlerine göre farklılık gösteriyor. Doğası gereği kontrolcü ile oynanması güç olan RTS türünde kullanım yüzdesi %1'in de altında. Ancak birçok spor ve dövüş oyunu için oyuncuların %70'den fazlası kontrolcü kullanmayı tercih ediyor. Kaykay & Kış sporları, yarış oyunları gibi türlerde ise %90'dan fazla bir yüzdelikle oyuncular kumandalarına sarılıyor. Üçüncü şahıs aksiyon oyunları için klavye ve kontrolcü kullanan oyuncuların sayısı neredeyse yarı yarıya gelirken, FPS türüne geçtiğimizde kontrolcüler %7-8 aralığına düşüyor.

Steam'de 48 milyon oyuncu kontrolcü kullanıyor

Bu geliştirici güncellemesinin çok ilginç bir yönü daha var. Steam'de kontrolcü kullanımı son iki yılda iki katına çıktı. Valve, PC platformuna oyun geliştiren ekiplerin oyun kumandası desteğine daha fazla önem veremeleri gerektiğine inanıyor. "Genel olarak, pek çok oyuncu bir oyun kumandasıyla Steam üzerinden oyunların büyük bir kesitini oynamaktan hoşlanıyor."

Ayrıca oyuncuların kullandıkları oyun kumandasının türüne göre de istatistiklere sahibiz. Küresel ölçekte oyuncuların ortalama %21'i PlayStation kontrolcülerini seçiyor. Ancak ezici bir üstünlükle %68'lik kısım Xbox kumandalarını kullanmayı tercih ediyor. Valve'in geliştiricilere gönderdiği mesaj oldukça açık: Steam'de bir oyun geliştirme hedefiniz varsa, kontrolcü desteğini sağlamak için gerekirse daha fazla efor harcayın. Özellikle yaptığı açıklamada oyununuzdaki basılması gereken tuşların, PlayStation kolundaki karşılıklarını da gösterin diyor. Bunu DualShock ile oyun oynamaya çalışan herkes anlayacaktır, Xbox tuş yapılandırmasına göre düğmelerin gösterilmesi ve bunların hiçbirinin elimizdeki kontrolcüde olmaması çok can sıkıcı bir durum.

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 04:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.03.2021 00:37
spor dövüş ve ağır ilerleyen hikaye tarzı oyunlar hariç gerisi klavye mouse oynanır
MK Okuru
MK Okuru 7.03.2021 12:01
Fps en zevkli gamepad ile oynanır
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.03.2021 14:46
6-7 yıldır xbox 360 kontrolcü kullanıyorum pcde bir kere üzmedi. Ömürlük resmen aşığım ona :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.03.2021 16:04
Çoğu durumda kullanışsız gamepad. Klavye mouse çok daha iyi
MK Okuru
MK Okuru 5.03.2021 20:57
sana göre öyle
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.03.2021 17:28
Bunu diyen steamın kendi oyunu half life ye kol desteği vermemesi komik
Kalan Karakter: 300 Gönder
Steam'de 48 milyon oyuncu kontrolcü kullanıyor
İlginizi Çekebilir