The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

Samet Basri Taşlı 17.04.2021 - 12:51
The Elder Scrolls Online: Blackwood ile Oblivion Krizi öncesi Mehrunes Dagon’un planlarını durdurmak için yola çıkıyoruz.

The Elder Scrolls Online: Blackwood, hem eski oyuncuları hem de yeni başlamak isteyen oyuncuları kucaklayacak, her oyuncuya hitap eden içerikler ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. ZeniMax’in özel olarak gerçekleştirdiği “Blackwood” etkinliğine katıldık ve oyun ile ilgili merak ettiğimiz bir çok soruyu yapımcı “Creative Director” Rich Lambert’e sorma fırsatı eriştik. Bu yazımızda hem Blackwood ile gelecek olan yeniliklerden bahsedecek hem de en çok merak edilen konulardan biri olan “Companion” sistemi hakkında bilgiler vereceğiz.

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

The Elder Scrolls Online: Blackwood, 2006 yılında çıkan The Elder Scrolls IV: Oblivion’ın yüzlerce yıl (yaklaşık 800) öncesinde, Mehrunes Dagon’un henüz planlarını gerçekleştirmeye hazırlandığı zamanlarda geçiyor. Bazı tehditler üzerine araştırma yapmak için Leyawiin’e gelen karakterimiz kendisini Mehrunes Dagon’un planlarını durdurmak için çabalarken buluyor. Hikaye görevinin 30 saatin üstünde olması bekleniyor

Oblivion Kapıları Henüz Açılmadı

Blackwood hikayesi sırasında büyük bir kahraman olmak isteyen orman elfi Eveli ve ölümlülerin hayatlarıyla yakından ilgilenen bir Dremora olan Lyranth gibi yeni karakterlerin yanı sıra, daha önceki bölümlerden tanıdığımız NPC karakterler ile karşılaşacağız. Mehrunes Dagon’un Oblivion Kapıları’nı açmak için için uğraştığı dönemlerde, diyarın çeşitli yerlerinde açılan portallardan geçerek Deadlands’in belli kesimlerini keşfedeceğiz. 

Oyuna eklenen yeni “World Event”, Mehrunes Dagon’un Oblivion Kapıları’nı açmak için yaptığı çalışmalar sırasında ortaya çıkan portallar olacak. Diyarın farklı yerlerinde aynı anda ortaya çıkan olan Oblivion Portalları, üzerine tıkladığınızda sizi Deadlands’in bir kısmına götürecek. Giriş yaptığınız yere göre Deadlands’in farklı bir bölgesinden başlayacak ve mekanın baş kötüsüne ulaşıp onu dövmek amacıyla yola çıkacaksınız. Düşmanı temizlediğinizde ise ödülünüzü alıp burayı terk etme şansına erişeceksiniz. Etkinlik başladığında Deadlands’deki mücadelenizde yalnız olmayacaksınız. Diğer oyunlar da portallardan geçerek size katılabilecek ve toplu bir şekilde düşmanı alt edebileceksiniz. 

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

Dünya üzerindeki grup etkinliklerinin yanı sıra, Rockgrove adındaki yeni 12 kişilik Trial ‘da Blackwood ile birlikte geliyor. Mehrunes Dagon’a inanan bir grup tarafından ele geçirilen Argonian köyüne gidip, büyük bir ordu çağırmak için yaptıkları ayinlere son vermeniz gerekiyor. Yeni ekipmanlar, kozmetik eşyalar, ünvanlar ve tamamen yeni bir binek bu bölgede oyuncuları bekliyor olacak.

Companion Özelliği Sayesinde Tamriel’i Yalnız Gezmeye Son

The Elder Scrolls Online oynarken, özellikle eski haritalarda gerçekleşen bazı etkinliklere katılacak insan bulmak zor olabiliyor. Ya da ilk defa oynayacağınız bir mekanı, bir grup yabancı ile değil de, bir arkadaşınız ile birlikte, herhangi bir baskı hissetmeden tecrübe etmek isteyebiliyorsunuz. Eğer siz de benim gibi, MMORPG oyunlarında bile mümkün olduğunca tek başına oynayan bir oyuncuysanız, Companion sistemi sizi çok mutlu edecek. 

Companion sistemi sayesinde yanınıza alabileceğiniz bir yoldaşınız olacak ve bu karakter yapay zeka ile kontrol edilen, ihtiyacınız olan her rolü yerine getirebilecek bir karakter olacak. Tamriel’i beraber gezecek, sizinle birlikte savaşacak, kendi diyalog ve yeteneklerine sahip olacak yeni yol arkadaşlarımız, yalnız ya da bir arkadaşı ile oyun oynamak isteyen oyuncular için büyük kurtarıcılar olacak.

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

Blackwood bölgesinde görev yaparken tanışacağımız Companion karakterler, PVP haricindeki bütün etkinliklerde bizimle gezebilecek. İşin güzel tarafı ise, iki arkadaş beraber oynadığında, iki Companion karakteri de ekleyip bir grup oluşturabilecek. Hatta olayı bir sonraki seviyeye taşıyıp 6 oyuncu - 6 Companion şeklinde grup kurarak daha yüksek seviye mücadelelere girmek de mümkün olacak. Tabi ki bu ne kadar işe yarar olur tartışmaya açık. Bunun sebebine ise ileride değineceğiz. 

Blackwood’un çıkışında iki farklı Companion açılabilir olacak. Imperial ırkından soylu Bastion ve sinsi bir Dark Elf olan Mirri Elendis. Blackwood içerisinde yaptığınız görevler boyunca tanıştığınız bu yol arkadaşları Tamriel macerasının tamamında yanınızda gezebilecek. Collectibles bölümüne eklenecek olan Companion karakterini istediğiniz zaman aktif edip kullanabileceksiniz. Seviye atlama, ekipman değiştirme, kendine ait yetenekler gibi özellikler ile tıpkı gerçek bir oyuncu karakteri gibi olacaklar. Skyrim’de yol arkadaşını yük taşıtmak için kullananlar ise çok sevinmesin. Companion karakterler yalnızca kendi ekipmanlarını değiştirme özelliğine sahip olup, sizin eşyalarınızı taşıyamayacaklar. 

Companion Sistemi Hakkında Merak Edilenler

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

Companion karakterler The Elder Scrolls Online: Blackwood’un en çok merak edilen konularından biri oldu. Rich Lambert ile gerçekleştirilen özel etkinlik sırasında en çok üzerinde durulan konu da doğal olarak Companion sistemi ile ilgili oldu. Önceki Elder Scrolls oyunlarında benzer sistemler bulunsa da, MMORPG türündeki bir oyun için çok alışık olmadığımız bir sistem olduğundan, anlatılan bilgiler ve sorulan soruları bir araya getirerek daha ayrıntılı bir şekilde bu başlık altında toplamaya karar verdim.

Companion karakterleri “Rapport” adı verilen bir sisteme sahip olacak. Bu sistem karakterin sevdiği ve sevmediği hareketler olmasına ve sizin yaptığınız şeylere göre tepki vermesini sağlıyor. Örneğin Mirri Elendis yanınızdayken etraftaki karakterlerin ceplerinden bir şeyler aşırdığınızda, Kara Elf yol arkadaşınız bunu takdir edecek. Karakterler ile aranızdaki bağ seviyesi arttıkça diyaloglar eklenecek, yeni görevler alıp ilginç eşyalar ve karakter özellikleri kazanmalarını sağlayacaksınız. “Companion karakterlere özel görev var mı?” sorusunu da burada otomatik olarak cevaplamış oluyoruz. 

Companion karakterlerin ekipmanlarını nasıl elde edeceğimiz, bu karakterlerin tecrübe puanlarını nasıl kazanacağı da merak edilen konular arasındaydı. Öncelikli olarak zırh meselesine değinelim ki “Bizim zırhlara ortak mı geliyor?” sorusu akıllarda kalmasın. Companion karakterler kendi özel ekipman setlerine sahip olacak. Bu ekipmanlar yalnızca aktif bir Companion karakteri varken düşebilecek, bu yüzden tek başınıza düşürüp daha sonra giydirmek gibi bir durum olmayacak. Yol arkadaşlarımızın ekipmanlarını görsel olarak özelleştirme fırsatımız da olacak. Kıyafetler, kostümler ve kendilerine özel binekler ile diğer oyunculardan farklı Companion karakterlere sahip olabileceğiz. 

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

Companion karakterlerin kendi yetenekleri ve özellikleri olacak demiştik. Yetenekleri kullandığı silaha göre değişecek ve kendisine özel cooldown süreleri olacak. Tek bir yetenek barı olan Companion karakterler, bu bara dizdiğiniz sıraya göre 6 yetenek (5 aktif ve 1 ultimate) kullanacak. Bunu örneklendirmek gerekirse, yol arkadaşınız savaşa girdiğinizde ilk yeteneğini kullanmaya çalışacak fakat bu yetenek “cooldown süresi dolmamış” durumda ise ikinciye geçecek. Bu şekilde aktif olan ilk yeteneği kullanıp sıra ile diğerine geçiş yapacak. Yapacağınız yetenek düzenlemelerine göre yol arkadaşınız diğer oyuncuların karakterlerinden farklı bir hal alabilecek ve size uygun bir mücadele performansı gösterebilecek. 

Companion karakterlerin kendine has özellikleri (trait) var. Bunlar “cooldown” süresi kısaltma (Quickened), verilen hasarı arttırma (Aggressive) ve “Ultimate” gücünü doldurma (Prolific) gibi, bizim karakterimizden farklı özellikler. Bu özellikleri kullandıkları ekipmanların yanı sıra bizim sahip olduğumuz ekipmanların nadirlik oranı da etkiliyor. Ayrıca Companion karakterlerin kendine özel bir tecrübe barı olacak ve bizim aldığımız tecrübe puanı üzerinde herhangi bir etkileri bulunmayacak. 

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

Soru cevap kısmında özellikle Companion sistemi ile ilgili birçok soru olduğundan bahsetmiştim. Rich Lambert’ın verdiği cevapları da dahil ederek Companion sistemi hakkında elimizdeki bilgileri toparlayalım:

  • Companion karakterleri ölümsüz değil, aynı oyuncular gibi canları azaldığında yere yığılıyorlar. Dövüş sırasında canlandırmak mümkün olacak. Yere yığılan Companion, dövüş sonunda kendi kendine ayağa kalkabilecek.
  • Şu an sadece iki Companion karakter var ama ileride yenilerinin eklenmesi planlanıyor.
  • Companion karakterleri bir oyuncu kadar iyi olmayacak şekilde hazırlanıyor. Destek olabilecekler ama bazı Trial bölgelerinde mekanikleri uygulama gibi yetenekleri olmayacak. Amaç oyuncuları tamamen saf dışı bırakmayacak şekilde bir yardımcı karakter olması. İşinize yarayacaklar ama asla bir oyuncu kadar iyi performans gösteremeyecekler. 
  • Companion karakterler herhangi bir şekilde PvP etkinliklerine katılamayacak, iki oyuncunun Companion düellosu yapması gibi seçenekler olmayacak.
  • Companion karakterler sizinle birlikte bineğe binecek, stealth moduna geçtiğinizde onlar da geçiş yapacak. 
  • Büyük şehirlerde Companion karakterlerin performans sorunu yaratmaması için düzenleme çalışmaları yapılıyor. 
  • Companion karakterler ile romantik ilişki kurmak şu an için mümkün değil. Oyuncuların bunu istediğini tahmin ediyoruz, ileride çalışmalar yapılabilir. 
  • Rapport sistemi Companion performansında etkili olmayacak. Sizin hareketlerinizi beğenmese bile güç olarak herhangi bir kayba uğramayacak. Rapport etkilerini sadece aranızdaki ilişkiyi ve size olan davranış şeklini değiştirecek. (“Sizi seviyorlarsa ya da sevmiyorlarsa bunu kesinlikle anlayacaksınız” gibi bir cümle kullanıldı ama ne demek istediklerini oyunda göreceğiz sanırım)
  • Companion karakterler ile oyuncunun savaşta kullanabildiği “combat pet” gibi çağrılabilir yardımcılar bir arada bulunabilecek.

Bütün Yenilikler Companion Sistemi İle Sınırlı Değil

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

The Elder Scrolls Online: Blackwood ile birlikte gelen Companion sistemi herkesin dikkatini çektiğinden odak noktası duruma geldi ama bütün yenilikler bu sistem ile sınırlı değil. Blackwood paketi ile neredeyse Elswyr paketindeki kadar büyük bir harita bizi bekliyor. Oyuncuların uzun zamandır istediği “Quality of Life” geliştirmeleri üzerinde çalışan ekip, popüler modları takip edip bazı özellikleri ana oyuna entegre edeceğini belirtiyor. Dual mount gibi daha önce gelebileceği söylenen sistemler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Ayrıca oyuna dört adet yeni mythic eşya geliyor. 

Blackwood ile gelen bir diğer yenilik ise Endeavor oluyor. “Group & Activity Finder” kategorisi altında bulunan günlük ve haftalık altmıştan fazla aktivite olacak. Bu aktiviteler tecrübe puanı ve paranın yanı sıra “Seals of Endeavor” isimli özel bir para birimini de kazanmanızı sağlayacak. Topladığınız “Seal of Endeavor” birimleri sayesinde Crown Crates içerikleri gibi özel eşyaları alma fırsatı edineceksiniz. Bu eşyalar aldığınız anda hesabınıza bağlanacağından, “Seals of Endeavor” tamamen hesaba özel bir para birimi olacak. Daha önce oyun içi para ile almanın mümkün olmadığı eşyalara ulaşmak isteyen oyuncular için güzel bir fırsat. 

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

Oyunda göreceğimiz mekanlar arasında Leyawiin ve Gideon bulunuyor. TESIV zamanında gördüğümüz Leyawiin bir yana, Gideon bölgesini en son Elder Scrolls: Arena oyununda görme fırsatı bulmuştuk. Gideon bölgesinin neden seçildiği hakkında bir soru da geldi tabi. Arena zamanından beri işlerin çok değiştiğini ve kendilerini çok geliştirdiklerini söyleyen Lambert, oyunun kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu söyledi. “Gideon’u seçme sebebimiz ise kurduğumuz alana uyumlu, ikonik bir bölge olması. The Elder Scrolls oyuncularını heyecanlandıracak bir bölge.” 

Son olarak PvP hakkında ne tür geliştirmeler ve yenilikler yapılacağı konusuna da değinildi. Lambert oyundaki PvP performansının en iyi halinde olmadığını ve ve Cyrodiil’e yeni şeyler eklemeden önce bunu geliştirmeleri gerektiğini belirtti. Yeni kozmetik eşyalar olacak ama öncelikle eldeki sistemi ideal hale getirmek için çalışmalar yapılıyor. 

Sonuç

The Elder Scrolls Online: Blackwood 1 Haziran tarihinde PC/Mac ve Stadia platformlarında çıkış yapacak. Konsolda oynamak isteyen oyuncuların ise 8 Haziran tarihini beklemeleri gerekiyor. Oyunun konsol sürümü yeni nesil güncellemeleri de içerisinde barındırıyor olacak. Mevcut Xbox Series X / S ve Playstation 5 kullanıcıları ücretsiz bir şekilde yeni nesil sürüm güncellemesine sahip olacak. Yeni nesil güncellemesi ile iki yeni mod oyuna ekleniyor. Yeni nesil konsolların sahipleri “Fidelity” modunda 4K çözünürlükte 30 FPS ya da “Performance” modunda 1440p çözünürlükte 60 FPS oynama seçeneklerine sahip olacak. Series S sürümünde ise “Performance” çözünürlüğü 1080p, “Fidelity” çözünürlüğü “1440p” olarak belirlenmiş.

The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme

Konsol tarafında performans ve görsellik açısından yapılan geliştirmeler PC tarafında zaten mevcut olduğundan, bu taraf ile ilgili kayda değer bir geliştirme bulunmuyor. Lambert “henüz üzerinde konuşmaya hazır olmadıkları yeni bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını” belirtse de, şu anda sisteminizin izin verdiği ölçüde FPS değeri ile 4K çözünürlükte oyunu oynayabileceğinizi söylüyor. 

Serinin hayranları tarafından çok sevilen TES IV: Oblivion öncesi olayları tecrübe etmek, Companion sistemi ile dünyayı yalnız dolaşmak zorunda kalmamak ve her hikayeyi istediğiniz şekilde tecrübe etmenizi sağlayacak yapısı ile The Elder Scrolls Online: Blackwood, sadece oyunun takipçilerine değil, farklı bir şeyler arayan tüm MMORPG oyuncularına hitap edecek bir oyun olmayı başaracak gibi duruyor. 

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 10:14
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.04.2021 03:05
Şu oyunu lag problemleri, kütük animasyonları ve leş combatı yüzünden her seferinde yükleyip siliyorum maalesef
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2021 15:40
Eso da vaktinde en üst yerlere gelmiş birisi olarak. Doğu avrupa ve Türkiye de gecikme/lag problemleri yüzünden oynanmıyordu eskiden. En son 3 ay önce girdim baktım hala daha aynı... oyunun ana server ı çok uzakta haliyle ping çok yüksek. Bu yüzden Eso gibi güzel bir oyun Türkiye de oynanmaz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2021 07:15
Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı. Teşekkürler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.04.2021 19:45
Elinize sağlık, güzel yazı olmuş.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.04.2021 16:03
Ah Merlin abi şu oyun DLC ve haliyle para tuzağına dönmese bi deneyesim vardı da hem bu kadar içeriğe para vermek hem de fazla göze hitap etmeyen grafiklerle oynamak avantajlı gelmediğinden hiç yaşlaşmadım.. Sadece Skyrim değil TES hayranı olsamda durum bu maalesef :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
The Elder Scrolls Online: Blackwood ön inceleme
İlginizi Çekebilir