The Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

Samet Basri Taşlı 19.01.2024 - 14:16
The Elder Scrolls Online: Gold Road ön inceleme yazımızda TESO'nun en yeni bölümü olan Gold Road ile Oblivion’dan aşina olduğumuz West Weald bölgesine gidiyoruz.

Bethesda'nın dün tanıtımını yaptığı The Elder Scrolls Online'ın Gold Road genişlemesi için bir de davet almıştık. Creative Director olarak rol alan Rich Lambert ve Senior Community Manager Gina Bruno tarafından düzenlenen sunumda, yeni Chapter ile ilgili çeşitli bilgiler edinip, bazı sorularımıza cevap alma fırsatımız oldu. The Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme yazımız ile güncellemede bizi neler bekliyor, birlikte bakalım.

Elder Scrolls evreninde geçen MMORPG türünde The Elder Scrolls Online’ın en yeni Chapter’ı olan Gold Road ile Oblivion’dan aşina olduğumuz West Weald bölgesine gidiyoruz. Üstelik Elder Scrolls evreninde nadir de olsa bahsi geçen fakat daha önce karşılaşmadığımız bir Deadric Prince bizi bekliyor.

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme - 1
Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

Unutulan Deadric Prince Geri Dönüyor

The Elder Scrolls Online: Gold Road, tıpkı önceki geliştirme paketlerinde (Chapter) olduğu gibi, dolu dolu gelen bir paket. Oblivion’dan tanıdığımız, içerisinde üç farklı alan içeren bir bölge, Ayleid (orman) elfleri hakkında daha önce görmediğimiz bilgiler eidnme şansı, TES oyuncularının yakından tanıdığı Spellcrafting sistemine yakın bir sistem olan Scribing gibi bir sürü yeni özellik bizi bekliyor. Ama benim en çok ilgimi çeken kısım, daha önce çok ufak bilgiler haricinde görmediğimiz, yepyeni bir Deadric Prince’in oyunculara tanıtılması oldu.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan Necrom paketinin hikayesi, normalde yapmadıkları bir şekilde, oldukça heyecan verici bir noktada, “cliffhanger” diyebileceğimiz tatta bir olay ile sonlanmıştı. Necrom’un baş karakteri diyebileceğimiz Daedric Prince Hermaeus Mora hariç herkesin hatıralarından silinmişl olan Daedric Prince Ithelia tekrar serbest kaldı ve yavaş yavaş hatıralarını geri kazanıyor. Peki kimdir, nedir, Tamriel üzerinde nasıl bir etkisi var ve onu serbest bırakan kim? Bu soruların cevabını yakında yayınlanacak olan Chapter öncesi güncelleme ve yaz aylarında çıkacak olan Necrom paketinde öğrenmeyi bekliyoruz.

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme - 2
Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

Ithelia’nın tanıtım filminde gözükmesinin ardından Rich Lambert’a kendisi hakkında bir sürü sorumuz oldu tabi ki, kendisi hakkında çok az bilgi sahibi olmamız bir yana, konsept resimlerini ve wallpaperlarını da istedik. Ne yazık ki bu soruların çoğu cevapsız kaldı, Ithelia’nın hatıralarını geri kazanma macerası ve sonrasında neler olacağını kendimiz tecrübe edeceğiz. Fakat kendisi “Fate-Changer” olarak anılan, kaderi istediği gibi şekillerme yeteneğine sahip güçlü bir Deadric Prince. Şimdi kurtulup hatıralarını geri kazanmaya başladığına göre, olanları görmezden geleceğini düşünmüyoruz. (Wallpaper da vermediler) 

Ithelia’nın peşinden gideceğimiz Gold Road macerası, Oblivion’da bir kısmını gezme şansı edindiğimiz West Weald bölgesinde geçecek. Bu bölge üçe ayrılıyor. Ana şehir olacak Skingrad’ın dışında The Gold Road, dağlık bölge Colovian Highlands ve bir gecede, akıl almaz bir şekilde yağmur ormanına dönüşen Valenwood Annexation. Akşam evde yatıp sabah içinden geçen ağacı gören halkın kafa karışıklığı anlaşılabilir. Biz de bunu inceleyeceğiz diye ediyorum.

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme - 3
Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

Geçtiğimiz yıl Necrom ile birlikte Arcanist sınıfı oyuna eklenmişti. Bu yıl Gold Road ile yeni bir sınıf yerine, oyuncular tarafından çok istenen bir sistemin daha farklı bir sürümü oyuna geliyor, Scribing. Spellcrafting kadar gelişmiş bir sistem değil ama Scribing sayesinde özelleştirilebilir yeteneklere sahip olacağız. Scribing sistemi, sorularımızı cevaplayan Lambert’ın anlattıklarına göre üç farklı değişkene sahip olacak. Öncelikli olarak ana yeteneği belirlediğimiz Grimoire’ı seçecek, ardından özelleştirme için kullanacağımız Script’ler ile değişiklikleri yapacağız. Son kısım ise bu sistemin kaynağı olarak görebileceğimiz Ink, yani mürekkep ile yeteneğin yazımını sağlayacağız.

Bize sundukları örnekte ok atarken geri zıplayan bir okçu, Scribing kullanarak bu okun özelliklerini değiştiriyor, geri zıplarken attığı okun zehirli ya da iyileştirici özellikleri olmasını sağlayabiliyordu. Kendisine bu değişikliklerin sonucunda karşıdaki oyuncular tarafından kullanılan yeteneğin nasıl ayırt edileceği sorulduğunda ise “Ana yetenek sabit olacak, yani bir oyuncu ne tür özelleştirmeler yaparsa yapsın, yine havaya zıplayıp ok atacağı için ne kullandığını bileceksiniz” dedi. Yani tamamen farklı yeni yetenekler oluşturma şansımız olmayacak ama özelleştirme sistemi şu haliyle bile gayet geniş gözüküyor.

Scribing ile bağlantılı olarak gelen Styling sistemi ile yeteneklerimize bazı renkler ekleyerek görsel geliştirmeler de yapabileceğiz. Bu sistem şimdilik yetenek renklerini değiştirmek gibi basit şeyler ile çalışacak ama Lambert’a göre ileride yeni efektler ve özel skinler oluşturabilme kapısı her zaman açık.

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme - 4
Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

The Elder Scrolls Online’ın 10. Yılı

The Elder Scrolls Online: Gold Road yeni bir ESO Chapter’ından beklediğimiz neredeyse her şeye sahip olacak. Uzun ve keyifli olacağını düşündüğüm bir macera, Scribing sistemine özel bir quest, yeni dünya etkinlikleri, 12 kişilik yeni bir Trial ve yeni Public Dungeonlar olacak. Oyun 2021 yılında eklenmeye başlayan ve yeni Chapter eklentileri ile gelmesine alıştığımız eşlikçi NPC karakterler (Companion) ise bu defa biraz gecikiyor. Hikaye tarafına daha fazla ağırlık vermek istediklerini söyleyen Lambert, yeni yol arkadaşlarımızın paketin başında gelmeyeceğini, paketin çıkışı sonrasında, muhtemelen yıl sonuna doğru geleceğini belirtti.

Sunum sırasında bahsi geçen bir diğer konu ise, tam 10 yıldır hayatımızda olan The Elder Scrolls Online’ın yıldönümü etkinlikleri hakkındaydı. PC oyuncuları oyunun 10. yılını kutlasa da, konsol tarafında 1 yıl sonra yayınlandığı için daha farklı planları olduğunu, 2025 yılında büyük bir etkinlik planladıklarını söylemişlerdi. Dün akşam yapılan sunumda gördük ki, 10. yıl kutlamaları neredeyse 15 ay sürecek! Türkiye’de bir kutlama düzenleniyor mu bilmiyorum ama bu konuyu takip edeceğim.

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme - 5
Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

The Elder Scrolls Online: Gold Road isimli Chapter PC/Mac kullanıcıları için 3 Haziran tarihinde çıkacak. Xbox ve PlayStation konsollarında oynayan oyuncular ise 18 Haziran’da yeni pakete ulaşabilecek. Bu arada Lambert’a cross-play ile ilgili sorular da yönelttik ama bu durum şu an için planlarda gözükmüyor. Olası bir cross-play ile gerçekleşecek kaosu hayal edemiyorum zaten.

Gold Road öncesinde hikayenin akışını sağlamak için Scions of Ithelia isimli ilk DLC yayınlanacak. Bu PvE DLC’si içerisinde Oathsword Pit ve Bedlam Veil isimli zindanlar gelecek ve gerçekleşen olaylar sonucu Gold Road’da gerçekleşecek şeylerin girişini göreceğiz. Scions of Ithelia’Nın yeni zindan DLC’si 11 Mart’ta PC/Mac oyuncuları için geliyor, Xbox ve PlayStation konsollarındaki oyuncular ise 26 Mart’ta yeni DLC’ye erişebilecek.

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme - 6
Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme - 7
Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme - 8
Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme - 9
Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 21:20
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2024 15:33
Bethestanin yapimlarina artik saygim yok. Hele online oyunlari hic cekilmiyor. Fllout 76 nasil bir rezalettir anlamadim ve neden online.
MK Okuru
MK Okuru 30.01.2024 18:50
19:41 Yapımcısı da yayıncısı da Bethesda. Sunucu barındırıcıdan mı bahsediyorsun? Onların oyunla ne alakası var ki?
MK Okuru
MK Okuru 29.01.2024 19:41
online kısmıyla bethesta ilgilenmiyor ki. sallamadan bir baksaydın yapımcısına
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.01.2024 16:26
Bu oyun şuanda son nefesini veriyor. Boşuna para yatırmayın. Oyundaki bir çok hata yıllardır düzeltilmiyorken dlc çıkartıp dururlarsa olacağı buydu.
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2024 17:46
Sana göre öyle. Dünya senden ibaret değil
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.01.2024 14:17
Bu oyun çıktığı zaman kesin oynanır dedim, LoL gibi DOTA gibi dillerden düşmez sanıyordum. Yerinde saydı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.01.2024 18:31
100,lerce saatini bu oyuna gömen oyun severlerin hatırına Türkçe ekleyin be mübarekler aldım öylece duruyor yazık..
Kalan Karakter: 300 Gönder
The Elder Scrolls Online: Gold Road Ön İnceleme
İlginizi Çekebilir