The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme

Samet Basri Taşlı 18.03.2021 - 14:14
The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme içeriğimizde uzayın turistik bir köşesinde, eski tarz dedektif araştırmaları yaptığımız pakete göz atıyoruz
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, XBox One
The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Obsidian Ent. - Obsidian Ent.
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,First Person Shooter,Role Playing Game
Merlin Puanı 78
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%85
Artılar + Sürükleyici Hikaye
+ Oyuncuya dedektif rolünü yaşatması
+ Akılda kalıcı karakterler
+ Düzgün yan görevler
+ Discrepancy Amplifier cihazı
+ Mekanlar ve Atmosfer
+ Etkisi olan tercihler
Eksiler - Hikayenin sonu tatmin etmeyebilir
- Yeni ekipman çok az
- Savaş isteyenler aradıklarını bulamayacak
- Ana oyunun üzerine büyük bir değişiklik beklemeyin

The Outer Worlds: Murder on Eridanos, Obsidian’ın başarılı RPG oyunu The Outer Worlds için çıkardığı son DLC paketi. Daha çok savaş ağırlıklı olan Peril on Gorgon’un aksine, ikinci eklenti Murder on Eridanos yetenek ve diyalog tabanlı yapısı ile öne çıkıyor. Seçimlerinize göre tam bir dedektif hikayesine dönen oyunu birlikte inceleyelim.

The Outer Worlds: Murder on Eridanos incelemesi

Güvenilir gemimiz “Unreliable” içinde gezerken başlıyor Murder on Eridanos’un hikayesi. Neredeyse tüm gezegenlerde tanınan ve çok sevilen Halcyon Helen, Rizzo şirketinin yeni çıkacak ürününün lansmanından hemen önce öldürülüyor. Haberleri almamızın hemen ardından gelen bir istek üzerine Eridanos’a gidip hem cinayeti çözmeye hem de garip olayların kaynağını bulmaya çalışıyoruz.

The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme

Ünlü Yıldızın Beklenmedik Ölümü

Eridanos’a geldiğimizde, bir önceki konuğun zamansız ayrılışını sebebiyle, otelin en güzel odası bize ve ekibimize tahsis ediliyor. Alttan ittirmeli roketler ile havada duran birbirine bağlı adalardan oluşan Eridanos’da, elimizdeki şüpheli listesi ve tutarsızlıkları tespit eden cihazımız ile cinayeti çözmeye çalışıyoruz. 

Şüpheli listesinde saplantılı bir hayran, eski sevgili, bir zamanların yıldızı olup şimdi ikinci plana atılmış bir yıldız gibi çeşitli tipler var. Katili bulmak için her bir şüpheli ile konuşmalı ve onlar hakkında fikir elde edinmeliyiz. Şüphelilerin her biri Eridanos’un farklı köşelerinde bulunuyor ve onlara ulaşmak için geçtiğimiz yollarda bir sürü ilginç olay ile karşılaşıyoruz. Boynunda böcekle gezen aşırı pozitif işçiler, vahşi hayvanları “sağmaya” çalışan robot, olması gerekenden daha tehlikeli bir labirent ve bizim bir adım önümüzde olan, konuşacağımız kişileri öldüren gizemli katil gibi bir sürü şey ile karşılaşmak mümkün.

Hikaye boyu karşılaştığımız karakterlerin her biri kendine has ve hatırlanabilir olmuş. Konuştuğumuz her şüphelinin belli sebepleri var ve her biri “Bu katil olabilir ya” dedirtecek hareketlerde bulunuyor. Hatta “Kazanç Kahini” gibi bazı şüpheliler hem gerekli sebeplere hem de fırsata sahip olunca insan ister istemez olayı çözdüğünü düşünüyor. Oyunda yaptığımız her araştırmanın sonunda bulgularımızı rapor ediyor ve şüphelinin karar verilene kadar hapse atılmasını sağlayabiliyoruz. “Katil bu olabilir” dediklerimizi hapse atarken, kesin suçsuz olanlara dokunmuyoruz. Yaptığımız seçimlerin çoğu küçük etkiler gösterse de, sonlara doğru hikayenin gidişatını değiştirecek kararlar vermeye başlıyoruz. 

The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme

Hikaye hakkında daha fazla bilgi vermek istemiyorum. “Discrepancy Amplifier” adındaki yardımcı cihazımız ile topladığımız bilgiler ve çevredekilerden öğrendiklerimiz sayesinde “olayı çözdüm” dediğimiz sırada yeni bir şey oluyor ve işler yine değişiyor. Hikayenin çözüldüğü kısım ile ilgili bazı rahatsızlıklarım var, daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum ama bu haliyle bile güzel. 

Ayrıca çevrede yapabileceğimiz bir sürü yan görev var. Yan görevlerin sıkıcı getir götür görevleri olmaması da bir avantaj. Oyuna yan görevlerin bir kısmını yaparak, normal zorluk seviyesinde 11 saatlik bir süre harcadım. Hikayenin farklı yollar ile tekrar oynanabilirliği ve DLC’nin fiyatı da düşünülünce, hikaye açısından yüksek puan alıyor.

Uzun Köprülerde Geçti Bir Ömür

Murder on Eridanos tamamen Eridanos üzerinde geçiyor. Sistem dışına çıkıp farklı gezegenlerde halletmemiz gereken görevler yok. Gerçi Eridanos’a gezegen demem doğru mu emin değilim. İttirici roketler ile havada duran ve birbirine köprüler ile bağlanmış devasa kaya parçaları üzerine kurulmuş bir yer. Özel odamız sayesinde gemiye gitmemize bile gerek kalmıyor. Rizzo isimli içecek şirketinin kendi ürünlerini geliştirip tüketime hazır hale getirdiği gezegen, SLUG adı verilen şaibeli şirket elemanlarına da ev sahipliği yapıyor. 

The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme

Köprüler aracılığı ile farklı bölgelere ulaşabiliyoruz. Bu bölgeler teslimat alanı, üretim alanı, araştırma alanı ve vahşi alan gibi farklı amaçlar taşıyor. Her bölgede bir şüpheliyi bulup sorgulamamız gerekiyor. Her bölge kendine has bir düzene ve tehlikeli düşmanlara ev sahipliği yapıyor. Kurbanın piknik yaptığı alanı ararken aniden vahşi arı-sineklerin saldırısına uğrayıp, SLUG ile Rizzo çalışanlarının suçu birbirine attığı sorunlara denk gelebiliyoruz. 

Oyunun oynanış kısmında çok büyük değişiklikler yok. Bir iki yeni silah ve zırh var ama çok fazla şey beklemeyin. Bu eklenti paketinin asıl parladığı nokta silahsız alanlarda ortaya çıkıyor. İkna kabiliyeti yüksek, bilime ve gizliliğe önem veren bir karakter ile sorunları çözmek çok keyifli. İçerisinde bir yapay zeka bulunan araştırma cihazımız, yaptığımız doğru gözlemlerden sonra bizi tebrik ediyor. Bu cihaz ile ayak izlerini takip ediyor, cesetleri inceliyor ve şüpheli maddelerin analizlerini yapıp bizi kaynağa götürmesini sağlayabiliyoruz. Ateş etme özelliği de var ama olmasa da olur. Cihaz hakkındaki en büyük sıkıntım bazen hep aynı şeyi tekrar etmesi. İz sürüyoruz, bari bir iki farklı yorum ekleseydiniz araya.

The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme

Sorguladığımız şüpheliden daha fazla laf almak için Parvati ile “iyi polis - kötü polis” numarası yapabiliyoruz. Hatta sözlerin yetersiz kaldığı durumlarda “şu 1000 krediyi cebine sıkıştır bakayım” seçeneği bile mevcut. Üzerinde bulunduğumuz kayaları havada tutan sistemler sorun yaşadığında kendimiz tamir edebiliyor ya da aslında bu işi yapması gereken kişiyi bulup ikna edebiliyoruz. Murder on Eridanos, karakterimizin yeteneklerini tam anlamıyla kullandığımız bir oynanışa sahip.

Birbirine köprüler ile bağlı kaya parçaları üzerine kurulmuş kocaman bir alandayız. İşte burada oyunun en can sıkıcı tarafı bulunuyor. Köprüler! Atmosfer çok güzel, köprüden ilk geçişiniz, aşağıya bakınca yaşadığınız gerginlik falan çok güzel yansıtılmış. Bölgeler arasındaki mesafe de uzun, bir köprüden diğerine geçmeniz ortalama 15 saniye sürüyor. İlk birkaç defa ilginç olsa da, köprülerin ilginçliği çok çabuk sona eriyor. Hızlı seyahat seçeneği var ama köprülerin biraz daha ilginç hale getirilmesini isterdim. Yüksek zorluk seviyelerinde hızlı seyahat olmadığı için ilk köprüden sonra zorluk seviyesini aşağı çektim. Buna rağmen köprülerden sıkıldım, zor seviyede oynayanlar ne yaşıyor bilmiyorum. 

Paket ile karakterimizin seviye sınırı da yükseliyor. DLC'ye giriş yapmak için ana hikayede belli bir yere kadar gelmiş olmamız gerekiyor. Yine de ana hikayede çok ilerlemeden buralara gelmeyi düşünüyorsanız dikkat edin derim. Oyun yüksek seviyeli karakterlere göre hazırlanmış ve düşük seviyeli karakterler yetenekler yüzünden sıkıntı yaşayabilir. 

The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme

Sonuç

The Outer Worlds: Murder on Eridanos, eklenti paketi olarak gayet iyi bir iş çıkarmayı başarmış. Peril on Gorgon inceleme içeriğinde “Bir dedektif hikayesi fikrinden çok hoşlandım” demiştim. Bu defa olayı bir adım ileri taşıyıp, karakterimizi bir dedektif olarak görmemizi sağlıyor. Hikayede silahlardan çok yetenek ve diyaloglar öne çıkıyor, sonunda komplolar hızlı bir şekilde açığa çıkıyor ve hikaye bittiğinde tercihinize göre bir tatmin duygusu ile ayrılıyorsunuz. 

The Outer Worlds oyunundan keyif aldıysanız Murder on Eridanos’u kaçırmayın. Baştan sona ilginç ve heyecanlı bir hikaye, karakterinizin bütün yeteneklerini sergilediğiniz bir oynanış ve seçimleriniz ile sonuca etki etme fırsatı bugünlerde çok fazla bulunan bir özellik değil  Oyunun oynanış açısından fazla yenilik getirmemesini, yeni ekipmanların az olmasını ya da yeni bir yol arkadaşı edinemiyor olmamızı bir eksi olarak görebiliriz. Gerçi “Discrepancy Amplifier” bir bakıma yeni bir yol arkadaşı olarak görülebilir. Daha önce The Outer Worlds oynanışını sevmediyseniz bu paketin mucizeler yaratmasını beklemeyin.

The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme

Son olarak oyunun fiyatından bahsetmek istiyorum. The Outer Worlds’ü PC üzerinden oynayan birisi olarak ana oyuna Epic Games üzerinden sahibim ve doğal olarak DLC paketlerini de oradan alıyorum. Epic Games üzerinde DLC paketleri ayrı ayrı 69 TL fiyat etiketi ile satılırken, iki paketin bir arada bulunduğu Expansion Pass indirimli olarak 91 TL’ye alınabiliyor. Ekim ayında The Outer Worlds’un Steam’e gelmesi ile kullanıcılar burayı da tercih edebiliyor. Steam tarafında ise DLC fiyatında bir farklılık var. İlk DLC paketi 69 TL fiyat etiketine sahipken, Murder on Eridanos’un satış fiyatı 109 TL olarak belirlenmiş. İki paketin bir arada bulunduğu Expansion Pass burada da indirimli olarak 91 TL’ye satılıyor. Fiyat farkının sebebini bilmiyorum ama oyun 69 TL fiyatın hakkını kesinlikle veriyor. Steam üzerinden almak isteyenlere ise doğrudan Expansion Pass almalarını tavsiye ediyorum. İndirimsiz fiyatı bile 114 TL olan bir pakette bulunan eklentiye neden 109 TL fiyat koyduklarını bilmiyorum.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 05:31
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.03.2021 16:06
Optimize hala rezalet mi? Esas merak ettiğim bu benim :)
MK Okuru
MK Okuru 18.03.2021 21:49
Fazla bir degisiklik yok
Kalan Karakter: 300 Gönder
The Outer Worlds: Murder on Eridanos inceleme
İlginizi Çekebilir