Theatrhythm Final Bar Line inceleme

Samet Basri Taşlı 6.03.2023 - 13:18
Theatrhythm Final Bar Line inceleme ile Final Fantasy müziklerinde kaybolduğumuz oyunun detaylarına bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PlayStation 4
Theatrhythm Final Bar Line inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Square Enix - Square Enix
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Müzik
Merlin Puanı 84
5 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%61
Artılar + Müzik kitaplığı
+ Kolay oynanış
+ RPG mekanikleri
+ Animasyonlar
Eksiler - Ekran kalabalığı dikkat dağıtabiliyor
- Çıkış günü DLC şarkıları

Theatrhythm Final Bar Line, Final Fantasy’nin harika müziklerini bir araya topluyor. Final Fantasy serisi bundan tam 35 yıl önce ilk defa yayınlandığında bu kadar popüler hale geleceğini kimsenin tahmin ettiğini sanmıyorum. Geçen yıllar boyunca Final Fantasy adı altında ikisi MMORPG olmak üzere 15 ana oyun, oyunların yeniden yapımlar, yan hikayeler, tamamen bağımsız farklı oyunlar ile neredeyse yüze yakın oyun çıktı.

Theatrhythm Final Bar Line / PS4

Theatrhythm Final Bar Line inceleme

Theatrhythm Final Bar Line, Final Fantasy adı altında çıkan oyunların harika müziklerini bir araya getiren yeni ritim oyunumuz olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik bu seriye ait bir oyun ilk defa Nintendo’nun el konsolu (ve iOS) dışındaki platformlara geliyor. Bakalım diğer ritim oyunlarına göre farkı ne, oynaması keyifli mi, sadece Final Fantasy müziklerinden oluşan bir ritim oyunu olarak oyuncuları memnun eder mi? Gelin hepsini bu incelemede cevaplayalım.

Ritme Ayak Uydur

Zamanında tüm dünyayı, ülkemizi de kapsayacak şekilde, kasıp kavuran Guitar Hero ve Rock Band oyunları sayesinde çoğumuz ritim oyunlarına aşinayız diye düşünüyorum. Hatta bu tür benim o kadar hoşuma gitti ki, PSP ve PS Vita üzerinden de ritim oyunları oynamaya devam ettim. Özellikle PS Vita için yayınlanan ve daha sonra PlayStation konsollara da gelen Persona Dancing serisi favorilerimden. Theatrhythm ise Nintendo konsollarında adını duyduğum ama denemediğim bir seriydi. 

Theatrhythm Final Bar Line inceleme

PlayStation 4 ve Nintendo Switch için yayınlanan Theatrhythm Final Bar Line, neredeyse tüm Final Fantasy oyunlarından müzikleri içerisinde barındırıyor. Oyunun mantığı ise çok basit, ekrandaki karakterleriniz, seçtiğiniz oyuna ait macerayı tamamlamaya çalışırken, sizin doğru zamanda doğru tuşlara, ritme uygun olarak basıp onlara yardım etmeniz gerekiyor. Üstelik yeni hikayeler açtıkça farklı karakterler elde edip, hayalinizdeki takımları oluşturmanız mümkün. 

Final Fantasy serisinin müzikleri her zaman harika olmuştur, bu konuda herhangi bir tartışmaya açık değilim. Çoğu FF oyunu döneminin yıllarca ötesinde kalitede müzikler çıkarmış, hala daha OST albümlerini dinlenebilir tutmayı başarmıştır. Müzikler bu kadar iyiyken, oyunu kötü yapabilecek tek şey, ritim duygusunu verememesi, dümdüz ekranda rastgele tuşlara basarak ilerletmeye çalışması olabilirdi. Neyse ki böyle bir sorunumuz da yok.

Theatrhythm Final Bar Line inceleme

Oyunda tuş sayısı oldukça az tutulmuş, Üçgen - Kare - Yuvarlak - X tuşlarının hepsi aynı nota için kullanılabiliyorken, birden fazla nota basmanız gereken yerlerde tetik tuşları devreye giriyor. Bu tuşların dışında analog yönleri ve ritme uygun hareket etmeniz gereken hareketli kısımlar geliyor kimi zaman. Özünde oldukça basit gözüken ama hareketli bir şarkıda bütün karakterlerinizin sopa yemesine sebep olacak kadar karışık olabilen bir sisteme sahip. Bütün notaların aynı tuşlarda olması biraz canımı sıktı başlarda ama oyunun temposuna alışınca görmezden gelebildiğim bir sorun. 

Daha önce ritim oyunu oynamamış birinin bile eğlenebilmesini istediklerinden, oyunun zorluk seviyesini oldukça makul tutmayı başarmışlar. Oyunda her şarkıyı en kolay zorluk seviyesinde oynayarak açmanız mümkün. Bazı koleksiyon eşyalarını almak için daha zorlu görevler (zor modda bitir ya da bossu yen gibi) yapmanız gerekiyor ama müzikler için bu geçerli değil. O yüzden gönül rahatlığıyla, eğlendiğiniz zorlukta oynayabilirsiniz. 

Müzik Dinlerken Boss Yenmek

Theatrhythm Final Bar Line inceleme

Theatrhythm Final Bar Line neredeyse tüm Final Fantasy oyunlarından müzikleri ve bazı karakterleri kontrolümüze veriyor. Elimizdeki anahtarlar ile bir oyunun albümünü açıyor ve o oyunun karakterlerine sahip oluyoruz. Bu karakterler biz oynadıkça seviye ve yetenek kazanıyor. Her karakterin bir sınıfı ve sınıfına uygun yetenekleri var. Bunları kullanarak maceraya katılıyor ve düşmanları yeniyorlar.

Macera boyunca karakterlerin yeteneklerinin yanı sıra, serinin tüm oyunlarının ortak karakterlerinden oluşan “Summon” sistemini de kullanabiliyoruz. Bölümlerde ilerledikçe Bahamut, Leviathan, Ifrit gibi yardımcıları çağırmak için ritme uygun bir şekilde tuşlara basıp yeterli gücü elde etmemiz gerekiyor. Summonlar özellikle boss düşmanlara karşı çok iyi iş çıkarıyorlar ama ekranın ortasındaki kaos yüzünden gelen tuşlara doğru basmak biraz zorlaşıyor. 

Theatrhythm Final Bar Line inceleme

Quest modunda açtığınız bütün şarkılar, oyunun geri kalanında istediğiniz zaman oynayabilmeniz için Music Stage bölümünde de açılıyor. Quest modunda hangi oyundan başlamak isteyeceğiniz size kalmış, üstlerindeki zorluk seviyesi daha çok yan görevlerin ne kadar zor olduğu ile alakalı. Direkt FFX ile başlamak istiyorsanız, zor olarak etiketlendirilmesi sizi yanıltmasın, yine de oynayabiliyorsunuz. Zaten her albümün yarısında diğer oyunun albümünü açabilecek olan anahtarı kazanıyorsunuz. 

Oyundaki şarkı seçimleri gayet iyi ama albümlere göre şarkı sayılarında gözle gözükür bir sayı farkı var. Final Fantasy 7 + yan oyunları ve Final Fantasy XIV gibi daha popüler isimlerin şarkıları biraz fazla. Neredeyse tüm ana seri oyunları bitirmiş, yan oyunların da hatırı sayılır bir kımısını oynamış birisi olarak “şu şarkı niye yok” dediğim olmadı, bu yüzden çok da şikayet etmeyeceğim. Şarkılar sırasında arka planlar ve karakterlerimizin mücadele ettiği düşmanlar da şarkının çaldığı yere uygun olarak özenle hazırlanmış

Görsellik ve Performans

Theatrhythm Final Bar Line inceleme

Oyun yalnızca Playstation 4 ve Nintendo Switch için yayınlandı, ben PlayStation 5 üzerinden PS4 sürümünü oynayarak bu incelemeyi gerçekleştiriyorum. Oyunun kusursuz çalıştığını rahatlıkla söyleyebilirim. En ufak takılma, ritim duygusunu etkileyebilecek küçük bir problem bile yaşamadım. Üstelik görsel açıdan da oldukça iyi bir iş çıkarılmış.

Chibi dediğimiz küçük karakterler haline gelmiş Final Fantasy karakterleri oldukça sevimli gözüküyor. Savaşırken hareketlerini yapıyorlar, özel yeteneklerini kullanıyorlar, tuşa yanlış bastığımızda yuvarlanıp gidiyorlar, her şey çok hoş gözüküyor. Tabi biz pek takip edemiyoruz, özellikle zorluk seviyesi arttıkça gözünüzün tuşlarda olması gerekiyor. Summon animasyonlarında da çok iyi iş çıkarmışlar ama ekranın üzerine inen bir summon yüzünden kusursuz performansımın çöpe gitmesi durumu bir iki kere başıma geldi.

Sonuç

Theatrhythm Final Bar Line inceleme

Theatrhythm Final Bar Line söylemesi (ve yazması) zor bir oyun olabilir ama kesinlikle Final Fantasy hayranlarının ilgisini çekecek bir yapım. Harika müzikler eşliğinde eğlenceli bir ritim oyunu oynamak isteyen herkesin sevebileceği bir yapım aslında. Aylık ücret sebebiyle devam edemediğim FFXIV ve ilgimi çekmeyen Type-0 gibi oyunların müziklerini bile oynayabilme şansım olması harika.

Oyunla ilgili hoşuma gitmeyen bir kısım var, bitirmeden önce onu da yazayım. Music Stage’e girdim direkt karşıma “DLC AL” çıktı. Hadi NieR oyunlarından şarkılar gibi sonradan eklenecek olanlarda sıkıntım yok ama daha oyun çıktığı gün hazır olan şarkıların DLC olarak sunulması beni rahatsız ediyor. Bu arada NieR hayranı olarak bu şarkıları istiyorum kesinlikle ama çıktığı zaman göreceğiz alıp almayacağımı. Keşke hemen önümüze DLC vurmasa.

Theatrhythm Final Bar Line Playstation 4 ve Nintendo Switch için 49.99 dolar fiyat etiketi ile satışa sunulmuş. Playstation 4 sürümünü PSN Türkiye üzerinden 599 TL karşılığı satın alabilirsiniz. 27 ekstra şarkı ve sonradan eklenecek olan 1. sezon içeriklerini bulunduran paketi 899 Tl, yayınlanacak 4 sezonun tamamını barındıran paket ise 1099 TL karşılığında satın alınabiliyor. Tam fiyatıyla sadece Final Fantasy serisinin hayranlarına önerebileceğim oyunu, indirimde denk gelirseniz kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2024 09:42
Kalan Karakter: 300 Gönder
Theatrhythm Final Bar Line inceleme
İlginizi Çekebilir