Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları

Murat Oktay 4.01.2023 - 17:27
Geçtiğimiz hafta başlattığımız anketimiz tamamlandı. Beklentimizin çok çok üstünde bir katılım gerçekleşti. Sonuçları da oldukça ilginç.

Geçtiğimiz hafta başlattığımız "Oyunlar için Ne Kadar Harcıyoruz?" anketimizi tamamladık. Katılım, beklentimizin çok çok üstünde gerçekleşti. 10bin'den fazla kullanılan oy, Türklerin oyun satın alma alışkanlıklarını ortaya koyuyor. Ankette sorduğumuz altı soruya cevap verip, sonuçlara ulaşmamızı sağlayan tüm ziyaretçilerimize teşekkür ediyoruz. Aşağıda sonuçları, yorumlarımızla birlikte görebilirisiniz.

Anketimizi nasıl gerçekleştirdik?

"Oyunlar için ne kadar harcıyoruz?" diye sorduğumuzda, hassas konular olacağı ve bizim mümkün olan en samimi ve doğru cevaba ulaşabilmemiz için oy kullanan tüm dostlarımıza kendileri hakkında hiçbir bilgiyi kayıt altına almayacağımızın garantisini vermiştik. Bu sebeple elde ettiğimiz sonuçların gerçekleri yansıttığına inanıyoruz.

Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları nasıl?

2022 yılında kaç adet orijinal oyun satın aldınız?

Ekonomik sıkıntı olsa da Türkler oyun almaktan vaz geçememiş gibi görünüyor. Ankette verdiğimiz şıkların nerede ise yarısına yakını 2022 yılın içinde 10'dan fazla oyun aldığını işaretlediler.

Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları

Oyun satın almak için hangi platformu daha çok tercih ediyorsunuz?

Steam tartışmasız olarak bu kategorinin lideri. Microsoft, Nintendo ve PlayStation oyun mağazaları içinde en çok tercih edilen mağaza PlayStation Mağazası olarak görünüyor.

Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları

Oyunlara ana ulaşım kanalınız hangisi?

Bu soru ile biraz da kopya kullanımının yaygınlığını öçlçmeye çalıştık. Geçtiğimiz yıllara oranla kopya kullanımında düşüş eğilimini görebiliyoruz. Ankete katılanların %26'sı kopya oyun kullandığını söylerken, bu orana aynı anda kopya ve orijinali tercih edenler de dahil. Hiç oyun almadan (Moba, F2P, ücretsiz oyunlar ve kütüphanesinde var olan oyunları oynayanlar) hayatına devam edenlerde %11 gibi değere karşılık geliyor.

Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları

2022 yılında oyun satın almak için ne kadar bütçe harcadınız?

Burada değerlendirme yaparken 2022'nin zamlanmamıi fiyatlarını düşünerek ortamala harcanan ücretin 501-1500 arasında yoğunluk gösteriyor olmasına dikkat etmek gerekiyor. Geçtiğimiz senenin ortalama bir AAA oyunu için rakam ile 2023 senesinde kullanamayacağını göz önünde aldığımızda bu sene orijinal olarak AAA ulaşabilen oyuncu sayısının düşebileceğini gösteriyor.

Oyunlara ne kadar harcıyoruz?

Oyuna ödediğiniz ücretin karşılığını verdiğine inanıyor musunuz?

Burada sadece iki şıklı bir soru yayınladık ve verilen cevaplardan büyük kısım oyuncunun yaptığı ödemenin sonucundan memnun kaldığını görebiliyoruz.

Ödediğimiz ücret berklentilerimizi karşıyor mu?

Satın aldığınız oyunlardan ne kadarı bağımsız geliştiricilere aitti?

Bağımsız oyunları çok sevsek de Türklerin oyun satın alma alışkanlıklarını göz önüne aldığımızda çok da tercih edilen bir pazar payı olmadığını görebiliyoruz. Türk oyuncuların %70'ine yakın bir kısmı bağımsız oyunlar ile çok fazla ilgilenmediğini görebiliyoruz.

Bağımsız oyunları alıyor muyuz

Sonuç

Ankete katılan binlerce dostumuza teşekkür ediyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda, özellikle Türkçe oyun isteyen kitlenin buna ulaşabilmesi için yeterli miktarda oyunu kütüphanesine dahil etmediğini görmek çok zor değil. Bağımsız yapımların yeterli ilgili görmüyor olması da oyuncuların tercihlerini genelde AAA yapımlar yönünde tercih ettiğini gösteriyor.

Yorumlar 30
MK Okuru
MK Okuru 2.05.2024 02:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.01.2023 12:05
Merlinin kazanı olarak asıl firmalara şunu sormanız lazım.
Bu piyasada satış yapmak istiyorsunuz.Fakat dilimizi eklemeyip satış bekliyorsunuz.
Gow arapça,Rusça dublajlı.Bize gelince sanki bu ülkede bu oyun hiç satmıyormuş gibi alt yazıcık koyuyor.
Alt yazıyı takip etmekten oyundan zevk alamıyoruz.
MK Okuru
MK Okuru 17.01.2023 18:06
dostum bağımsız bir geliştirici olarak sana cevap vereyim. oyunu türkçe dahil birçok dile çevirdik. satışların yüzde 3'ü türkiyeden gerçekleşti, gelirin ise yüzde 1'inden bile azı türkiyeden geldi. (türkiyeye koyduğumuz fiyat kurun 4'te 1'i olmasına rağmen çok diyenler oldu)
MK Okuru
MK Okuru 8.01.2023 19:29
Senin gibilere yaranılmaz yemin ediyorum. Eskiden alt yazı isterdiniz, adamlar altyazı getirdi şimdide dublaj olsun diyonuz. Başka emriniz var mı? Yakında oyun isimleride Türkçe olsun istersiniz siz.
MK Okuru
MK Okuru 7.01.2023 21:22
Arapça dediğin 300 milyondan fazla insana hitap ediyor bunun içinde para babası körfez ülkeleri dahil. Rusça da aynı şekilde çok sayıda ülkede kullanılan bir dil. Ama bunlar Türkçe yapmamaları için bahane değil.
MK Okuru
MK Okuru 7.01.2023 02:53
arapca olabilir ama ruscayı sanmıyorum
MK Okuru
MK Okuru 6.01.2023 15:59
Rusça ve Arapça, Türkçe'den daha kıymetli diller.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.01.2023 19:52
demek ki oyunların türkçe olmamasının nedeni satış rakamları değil türk olmak zor...
MK Okuru
MK Okuru 8.01.2023 19:23
Satış rakamları düşük türkiyede. Yüsek olduğunu nerden çıkardın??
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.01.2023 08:15
Takipçilerimiz firmaları hedefleyen şıkları işaretlemiş hani biz millet olarak korsan oynamıyoruz gibisinden. Şöyle bir problem var ki deneklerin çok karma seçildiğini düşünmüyorum. Bu sayfayı takip eden insanlar video oyun sektörüme ilgi duyan insanlar. Böyle kimselerin oyun için para harcaması nrm
Kalan Karakter: 300 Gönder
classlord23
classlord23 6.01.2023 07:25
Bende ps var orijinal kullanıyorum. Ancak kırılmasına karşı değilim. Çünkü şunu farkettim kırıldıktan sonra ps store daki fiyatlar daha da iyilestirildi. Firmalar daha fazla oyun almamızı istiyorlarsa özellikle ps tarafı bütün oyunlara en azından turkce altyazi getirmeli
omrkcmn
omrkcmn 6.01.2023 23:14
Yok hacı abi öyle bir şey. Playstation da korsanı bir iki milyon kişi kullanmıyor, 100 bin iki yüz bin kişi anca. Ocağın sonuna doğru öyle bir zam gelecek ki aklın duracak sen merak etme.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.01.2023 19:40
Oyunların Türkçe çıkıp çıkmaması umurumda değil. Zaten İngilizce seviyem oyunlara yetiyor. Tek isteğim yerel fiyatlandırmanın getirilmesi. Kısa vadede biz Türk oyuncuları ancak yerel fiyatlandırma kurtarır...
Kalan Karakter: 300 Gönder
Türklerin oyun satın alma alışkanlıkları
İlginizi Çekebilir