1/2

Ufak adımlarla büyük hedefe doğru

Mahmut Saral 3.06.2010 - 12:31
Herkes oyun yapabilir
Saatlerimizi, günlerimizi çalan oyunlar, uzun uğraşlar ve yoğun emekler sonucunda ortaya çıkarılıyor. Oyun geliştirmek, grafik motorunun hazırlanmasından hikâye kurgusuna, seslendirme aşamalarından performans testlerine kadar uzanan uzun bir süreci kapsıyor. Gerek yayımlanan haberler, gerekse de bizzat yapımcılar ağzından verilen bilgiler neticesinde biz de bu gelişim süreçlerini takip edebiliyor, başlanan ve varılmak istenen noktalar arasındaki değişimlere şahitlik edebiliyoruz. Bir gerçek var ki, oyun geliştirmek eskiye nazaran daha zor. Giderek gelişen görsel teknoloji, dijital dünyaların grafiksel olarak daha da kusursuzlaşmasına imkân sağlıyor. Bunun sonucu olarak harcanan zaman da giderek artıyor, ayları, hatta yılları bulabiliyor. id Software sorumlularından John Carmack, günümüz oyunları için mod yapmak ve çeşitli eklentilerin hazırlanmasının kolay olduğunu, fakat gelecekteki ürünlerde bu tip çalışmaların yapılması için çok büyük imkânların gerektiğini söylüyor. Bu ve benzeri açıklamalar, tabii ki oyun dünyasında “uç noktası” olarak tabir ettiğimiz yapımlar için geçerli. Hazırlanan her mod veya eklenti, var olan ürünün havasını değiştirebiliyor, ilgiyi artırabiliyor ya da tamamen yeni bir fikrin doğmasına sebebiyet verebiliyor. Oyun yapmak zor iş, ama imkânsız değil.

Ufak adımlarla büyük hedefe doğru

2 boyutlu basit oyunlar hazırlayabileceğiniz programlar

Herkes, oynadığı gibi bir oyun yapmak ister, fakat ilk aşamada bu çok zor. Eğer konuya ilginiz varsa, işe en baştan başlamanız şart. Bunun için de basit oyunlar yapabileceğiniz programlar bire bir. Örnek olarak Game Maker’i verebiliriz. Yapmak istediğiniz oyun için tasarımlar, arka plan için görüntü, seslendirmeler ve dahasını hazırlayabilir ve Web üzerinden bulabileceğiniz kodlar sayesinde (https://gamemaker.simondonkers.com/find-scripts) oyununuza bazı fonksiyonları dahil edebilirsiniz. Save ve load gibi fonksiyonlar ekleyebilir veya isterseniz mouse desteği sağlayabilirsiniz. Bir diğer örnek olarak da RPG Maker’ı verebiliriz. Adından da anlaşılacağı üzere kurgusu RPG üzerine olan yapımlar hazırlayabiliyorsunuz. Kullanımı basit ve çoğu konuda değişiklikler yapabiliyorsunuz.

Ufak adımlarla büyük hedefe doğru

Oyunların kendi dosyalarıyla oynayarak farklı şeyler ortaya çıkarmak

Herhangi bir oyunun kurulum dosyasını açtığınızda, sesler, tasarımlar ve benzeri verilerin olduğu klasörlerle karşılaşırsınız. Bunlar genellikle sıkıştırılmış klasörlerdir ve ilk etapta tamamını açamazsınız. Bazı oyun dosyalarını açmak için Winrar yeterli oluyor. Bazıları için ise, farklı programlar indirmek zorundayız. Uyumlu olup olmadığını öğrenmek için genellikle dosya uzantısını Google’da aratmak yeterli oluyor. Eğer 3DMax, Photoshop gibi programlar kullanabiliyorsanız, oyunların kaplamalarıyla oynayabilir, tasarımlarda düzeltmeler yapabilirsiniz. Beğenmediğiniz bir silah sesi varsa, istediğiniz sesle değiştirebilir, bunun etkisini de oyunda görebilirsiniz. En basit değişiklikleri ise, Text dosyalarında yapabiliyorsunuz. Böylelikle oyunları Türkçeleştirebiliyorsunuz.