Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC inceleme

Ersin Kılıç 18.10.2022 - 16:14
Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC inceleme içeriğimizde, sonunda bilgisayar platformuna teşrif eden oyunun genel dinamiklerine göz atıyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 5
Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Naughty Dog - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Macera
Merlin Puanı 88
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%100
Artılar + Grafikler ve atmosfer hala çok başarılı
+ Geniş ekran desteği ve yüksek çözünürlük
+ Dualsense desteği
+ Eğlenceli oynanış
+ Film havasında ilerleyen sinematik sunum
Eksiler - Bazı grafiksel hatalar
- Konsol sürümü varsa gereksiz

Nathan Drake'in son macerasını da kapsayan Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu sene başında Playstation 5 için yeniden uyarlanmış ve bu macerayı hiç oynamayan ya da yâd etmek isteyen oyun severlerin beğenisine sunulmuştu. Bu özel paket içerisinde dediğim gibi Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu ve Uncharted: Kayıp Miras oyunları yer alıyor. Şimdi gelin Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC inceleme içeriğimizde bu oyunun genel dinamiklerine ama en önemlisi PC'de neler sunduğuna yakından bakalım.

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC incelemesi

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC inceleme

Öncelikle bu oyunun en önemli olan tarafı PC platformuna gelen ilk Uncharted oyunu olması. Bu nedenle birçok oyun severin kafasında "Serinin daha önceki oyunlarını oynamadım, bundan keyif alır mıyım?" ya da "hikayeyi kaçırır mıyım?" soruları dönüyor olabilir. Buna net bir şekilde hayır cevabını verebiliriz. Yani bu paket içerisindeki iki oyunu oynamak, anlamak için seriye hakim olmanıza bile gerek yok. Zaten hikaye başlı başına yeni bir macera sunuyor ve sizi bu maceraya mümkün olduğu kadar adapte etmeye çalışıyor. Bu konuda sadece önce Uncharted 4, sonra Kayıp Miras'ı oynayın cevabını verebilirim. Zaten ikisi bir arada olduğu için sıralama da ona göre yapılmış.

Tabi burada detaylı bir şekilde bu oyunların dinamiklerine, hikayelerine değinmeyi düşünmüyorum, çünkü her iki oyunun ve bu özel sürümün incelemeleri ayrı ayrı zaten sitemizde yer alıyor. Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu inceleme, Uncharted: Kayıp Miras inceleme ve Uncharted: Legacy of Thieves inceleme içeriklerimizden oyunlar hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu sefer hikaye ve dinamiklere kısaca değinip daha çok PC sürümüne odaklanacağız.

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC inceleme

Uncharted 4, serinin bir önceki oyunundan üç yıl sonrasını konu alıyor. Tabi geri dönüşler ile birlikte Nathan'ın çocukluğu ve daha önce eşi Elena gibi hiç duymadığımız abisi Sam hakkında detayları öğreniyoruz. Bir dizi olay sonrasındaki amacımız ise Sam'in adeta hayatının amacı haline gelen Kaptan Avery’nin 400 milyon dolarlık hazinesini bulmak oluyor. 

Uncharted: Kayıp Miras ise Bir Hırsızın Sonu hikayesinden sonra geçiyor ve bu oyunda tanıştığımız Nadine Ross ile seriden aşina olanların hatırlayacağı Chloe Frazer ile bir maceraya atılıyoruz. Amacımız Hindistan’ın en bilinen hazinelerinden biri olan Ganeşa’nın Dişi’ni bulmak. Tabi klasik olarak bu macerada da rakiplerimiz ortaya çıkıyor ve bol aksiyonlu bir yarış bizi bekliyor.

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC inceleme

Uncharted oyunlarındaki hikaye örgüsü her zaman olduğu gibi aksiyon üzerine kurulmuş. Zaman zaman gizlilik dinamikleri olsa da oyunun büyük bölümünde kendinizi binbir türlü belanın içerisinde buluyorsunuz. tabi bu noktada siper alma, platform dinamikleri ve yakın dövüş sistemi oynanışın bel kemiğini oluşturuyor. Oyunun o sinematik havasının oynanışa etki etmesi için tüm taşlar yerine konmuş. Özellikle kanca ile bir yere atlayıp, rakibin üstüne çullanma gibi dinamikler bir nevi gaza getirici sahnelerin ortaya çıkmasına vesile oluyor.

Açıkçası Uncharted oynarken bir Indiana Jones ya da değme aksiyon filmlerine taş çıkartacak bir macera izlediğimi düşündüğüm çok oluyor. Çünkü oyunun hikaye ve aksiyon dengesi o kadar başarılı ki, sizi daha ilk dakikadan içine çekmeyi başarıyor. Yani bu hikayeyi defalarca oynamama ve olacakları bilmeme rağmen keyifle oynadığımı söylemeliyim. Hele ki daha önce hiç Uncharted oynamayan bir PC oyuncusuysanız sizi gerçekten de mükemmel bir macera bekliyor diyebilirim. Hatta Uncharted 4'teki meşhur kovalama sahnesinde yanınızda olmayı ve oyun hakkındaki görüşlerinizi dinlemeyi gerçekten çok isterdim. Bu kısım bence oyun tarihinin en iyi aksiyon sekanslarından birisi.

Uncharted PC inceleme

Tabi oyunun Playstation 5 için en önemli yeniliklerinden biri olan DualSense desteği PC sürümünde de yer alıyor. Dualsense gerçekten şahane bir cihaz ve Sony'nin oyunlarında bu desteği PC için de sunuyor olması zaten başlı başına oyunu 1-0 öne geçiriyor diyebiliriz. Uyarlanabilir tetik özelliği araç kullanırken tutun da silahlara kadar her aksiyon anına yedirilmiş. Dokunsal geri bildirim ise en ufak titreşimi bile avuçlarınızın içerisine hapsederek o atmosferi hissetmenizi sağlıyor. Tabi 3D ses desteğini de unutmayalım. Sony eski bir oyuna bu yenilikleri çok güzel bir şekilde adapte etmiş.

Gelelim oyunun grafiklerine. Uncharted 4 eski bir oyun olmasına karşın animasyon yapısı, grafikleri ve atmosferi ile günümüzdeki birçok oyuna zaten taş çıkarabilecek seviyede diyebiliriz. Bu noktada oyun PC için özel olarak baştan alınmamış, bir nevi geliştirilmiş bir port sürümü var önümüzde diyebiliriz. Tabi yine de PC donanımının getirdiği birçok avantajın bu oyuna yedirildiğini görüyoruz.

Uncharted 4 PC inceleme

Öncelikle yükleme süreleri oldukça kısa. Sadece oyunu açarken kısa bir yükleme anı ile karşılaşıyorsunuz. Oyun sonrasında adeta akıp, bir film edasıyla sizi bölmeden devam ediyor. Teknik tarafta asıl ön plana çıkan nokta ise tabi ki saniye başına kare oranı, yani FPS. Orta seviye bilgisayarlarda bile 30 / 60 FPS barajını çok rahat geçebileceğiniz oyun iyi bir donanıma sahipseniz 150-160 FPS değerleri ile karşınıza çıkıyor. 

Örneğin ben oyunu 144Hz bir monitörde oynadım ve aksiyonun yağ gibi aktığını söyleyebilirim. VSynch açtığınızda zaten bu yüksek değere sabitlediği için fazlasıyla yeterli oluyor. Bu konuda ufak bir sıkıntıyla da karşılaştığımı söylemem lazım. Oyun Vsych açıkken nedense meşhur ilk bölümde, ışıklandırmaların ortaya çıktığı anlarda anormal yırtılmalara sahne oldu. Bunun dışında arada Nathan'ın kolunun ters dönmesi gibi ufak bug'larla da karşılaştım. Muhtemelen ufak bir yama ile bu gibi problemler giderilecektir.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection PC inceleme

Tabi diğer Sony oyunlarından alıştığımız gibi PC özel teknolojiler de bu oyuna uyarlanmış. Geniş ekran bir monitörünüz varsa zaten mükemmel manzaralara sahip olan oyunun keyfini çok daha fazla çıkarabileceğinizi söyleyebilirim. Yine aynı şekilde 4K çözünürlükte daha keskin görseller sizi bekliyor. Yeri gelmişken zaten PC sürümünün görsel açıdan en büyük farklarından birisi de keskinlik ve ışıklandırmada yatıyor. Bu iki öğe oyundaki o atmosferi daha net bir yola sokmuş. 

Sonuç

Sonuç olarak Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu iki şahane macerayı bir araya getiren güzel bir paket. Eğer daha önce bu macerayı konsolda deneyim ettiyseniz, sizi çok farklı şeylerin beklediğini söyleyemem. Yurt dışına göre oldukça avantajlı olan 499 TL'lik çıkış fiyatı daha önce deneyim edenler için bir tık gereksiz gelebilir. Fakat daha önce hiç Uncharted oynamamış bir PC oyuncusuysanız, gözünüzü kırpmadan almak isteyeceğiniz bir paket olduğunu söyleyebilirim.

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC inceleme

Unutmadan hala bilmeyen varsa iki Uncharted oyununun da Türkçe altyazı ve daha da önemlisi dublaj seçeneğine sahip olduğunu hatırlatalım. Ben normalde Türkçe dublaj işleri çok sevmem ama bu oyunu baştan sona, tıpkı zamanında yaptığım gibi Türkçe dublajlı oynadım. Kadroda Okan Yalabık, Ege Aydan, Ceyda Düvenci ve Dolunay Soysert gibi başarılı isimlerin yer alması çok kaliteli bir işin ortaya çıkmasına vesile olmuş.

Yorumlar 33
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 07:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
naramsin
naramsin 2.01.2023 02:54
Gerçekten mükemmel atmosfer, harika görsellik, film tadında bir senaryo ile oyun içine çekiyor resmen, büyük bir keyifle oynuyorum. Zaten bütün dünyada çok beğeniliyor bu harika oyun. Tabii ki bizim memlekette beğenmeyenler olacaktır her zaman ki gibi. Teşekkürler Sony bu harika oyunun PC versiyonunu piyasaya sürdüğün için.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2022 17:22
Pc ciler sony sayesinde güzel bir Oyun oynayacak :) hem de Türkçe
MK Okuru
MK Okuru 30.10.2022 16:29
17:22, PS4'üm olsa, oyun da konsol da tozlu rafa kaldırılmıştı, öyle sıkıcı bir oyun :)
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2022 08:59
17.42 aynı uslupla aşağıda herkese yanıt vermişsin, insanlara sataşacağına git işinde çalış eğer gerçekten çalışıyorsan ki çalışmadığın çok belli
MK Okuru
MK Okuru 23.10.2022 08:56
17.42 yav he he, çalıştın kendin almışsındır eminim :)) ya çocuk git şurdan. Sen önce büyüde sonra çalışırsın :) Yaptığın yorum şekli ele veriyor senin yaşını zaten.
MK Okuru
MK Okuru 21.10.2022 17:42
Baba parası mı? :)) çalışıp kendim aldım dayı. Evet konsolcuyum. Bugüne kadar harcadığınız paranın karşılığı olarak firmalar Türkçe destek verdi mi çok merak ediyorum. Her sene sistem güncellemek gereken bir sistem kullanıcı dostu değildir bence. Pcye gelmesine sevindm bu arada
MK Okuru
MK Okuru 20.10.2022 16:46
PS oyunları konsol için tasarlanmış oynanışa sahip oldukları için pc'de özgür özgür oyun oynayan birinin çok ilgisini çekeceğini sanmıyorum. Bu oyunları oynarken ben konsol oyunum diye bağırıyor bu da pc oyuncusunu sıkıyor. hardcore pc'si olarak sinematik izleyip doğru zamanda tuşlara basmak sıkıcı
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2022 20:57
Sony PC bin gücüne boyun eğdiği için oynayacağız. Sen de öylece kuduracaksın.
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2022 19:06
18.12 abisi kızma çocuğa. Baba parasıyla aldığı konsoluyla güya PC kullanıcıları ile alay ettiğini zannediyor velet. Bırak oynasın elleşme :))
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2022 18:12
Firmaları öz firmanız gibi savunmanız ne kadar gereksiz bir davranış bi anlasanız artık keşke. Sony keyfinden çıkarmıyor pc'ye oyunları. Önce konuya odaklanın biraz. Konsolu sattıran kaliteli yapımlar artık suyunu çekti. Dolayısıyla kimse salak değil. 3-5 oyun için konsol satın alınmaz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.10.2022 17:46
Bir yerime birşey olmayacaksa, açıkçası konusuyla mekanikleriyle 4ü beğenmedim, xbox koluyla oynadım yine sarmadı, hatta kolla oynamak daha zor. 2 saat sonunda sıkıldım, tombr ile maxp arası bi oyun olmuş. Belki zamanında daha iyiydi.
MK Okuru
MK Okuru 30.10.2022 16:27
Oyun çok sıkıcı. Sinematikten sinematiğe koşuyorsun. Platform bölümleri sarmıyor. Vuruş hissiyatı berbat. Oyunun optimizasyonu iyi ama. Keşke orijinal üçleme gelseydi. Nostalji en azından.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.10.2022 15:57
Oyunun Türkçe Dublajlı Olması Beni Hem Şaşırttı Hem de Mutlu Etti. Demek ki Oyunlar Türkçe Dublajlı Olabiliyormuş. Ben Dün Başladım Oynamaya Oyunu Beğendim. Türkçe Oynamak Dinlemek Beni Keyiflendirdi. Ara Sahneleri Hiç Atlamadım. Hatta Kahve mi İçip Sinemada Film İzler Gibi İzledim. Teşekkür Ederim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.10.2022 19:51
:D vay be ilk defa uncharted oynadım.. Ertesi sabah gittim ps5 aldım :) Şimdi returnal oynuyorum oda fena oyun
Kalan Karakter: 300 Gönder
Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PC inceleme
İlginizi Çekebilir