Uragun inceleme (Erken erişim)

Atıf Doğan Özcan 23.04.2022 - 17:44
Erken erişimde çıkan Uragun inceleme içeriğimizde kıyamet sonrası dünyada pilotunu arayan bir robotun hikayesine yakından bakıyoruz.

Uragun inceleme: Uragun hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, üstten bakışlı çılgın mı çılgın bir shooter oyunu. Yakında zamanda Steam üzerinde erken erişime açılan oyun Kool2Play tarafından hem geliştirildi hem de yayındı. Bilimkurgu tarzı oyunlarda bir devrim niteliği taşımıyor elbette ama aşırı derecede eğlenceli içeriği, silah mekanikleri ile çok başarılı ve verdiğiniz her kuruşun hakkını size aksiyon olarak geri iade ediyor diyebiliriz. 

Uragun inceleme

Uragun inceleme (Erken erişim)

Pilotu Olmayan Robot mu Olur?

Oyunda dünyayı ele geçirmiş kötü robotlar arasında kalan, derin uykusundan yeni uyanmış, masum, saf, temiz, huyu suyu değişmemiş (bizim robotu övmek lazım) robot olarak başlıyoruz ve pilotumuzu bulmak adına diğer bütün robotlara meydan okuyoruz. Aksiyonun hiç kesilmediği, her an her yerden bir şeyin çıktığı ve sürekli olarak ateş ettiğimiz, bir şeyleri patlattığımız kısacası her saniyesi adrenalin dolu olan bir oyun. 

Erken erişim oyunu olmasına rağmen gerçekten beni etkiledi. Çok güzel ve akışkan bir içeriğe sahip. Anlık olarak çok fazla özelliğe ve içeriğe sahip. Şimdilik sadece 3 bölgede toplam 25’ten fazla görev yapıyoruz.5 ana silahımız, birkaç düşman çeşidi ve kendimizi savunurken kullanabileceğimiz bazı özel yeteneklerimiz mevcut. Tabi ki de erken erişimden çıkacağı zaman yeni bölgeler, görevler, silahlar, düşmanlar ve daha fazla içerik oyuna eklenecektir.

Uragun inceleme (Erken erişim)

Oyuncular seviye atladıkça, para birimi, silahlar ve verimliliklerine göre kredi kazanıyorlar. Her seviyede düşman dalgası katlanarak artıyor ve daha karmaşık bir hale geliyor. Artan düşman seviyesi bizi sürekli yeni stratejiler geliştirmeye ve başarılı olmaya itiyor. Mech’imiz yani robotumuzuz için gerekli yükseltmeleri (silah ve özellik olarak) yapmazsak bir sonraki bölümde düşmana karşı başarı yüzdemiz çok fazlasıyla düşüyor. Her seviye için toplam 3 canımız var. Bu sayede ölüp ölüp geri gelerek düşmana karşı yeni bir strateji kurma imkân buluyoruz.

Ayrıca oyun içinde bazı bölgelere saklamış istihbarat öğeleri mevcut. Bunları da bularak Mech’i geliştirmede kullanabiliyorsunuz. Erken erişim olduğu için hikâyenin tamamı şu an ortada yok sadece bir kısmı bizlere veriliyor 

Dünya’yı Kurtarmak Bizim Elimizde

Uragun inceleme (Erken erişim)

Bölümler, ülkeler ve ülkelerin şehirleri şeklinde ilerliyor. İlk bölüm İspanya’nın Barcelona’da şehrinde geçiyor. Dünyanın tamamı robotlar tarafından işgal edildiği için adım adım bütün şehirleri, bölgeleri temizleyip ülkeyi ve dolayısıyla Dünyamızı güvenli bir hale getiriyoruz. Hani bizim yerel TV kanallarında var ya Anadolu'yu karış karış gezen programlar hah işte aynı onlar gibi düşünün bütün Dünya'yı karış karış, şehir şehir gezip alıyoruz. (Vura Vura Anadolu ??- Gürcan TV ) 

Savaştığımız robotlar temelde aslında bizim kadar iyi değiller. Sadece tek farkları sürü halinde savaşıyorlar. Teke tekte hepsini alt edebiliyoruz ama koloni olarak üzerimize geldiklerinde köşeye sıkışmamız ve ister istemez darbe almamız kaçınılmaz oluyor. Hayır robotların görünüşleri de evlere şenlik denecek şekilde. Abi bir robot neden kırkayak ya da örümcek olur veya akrep? Üstünüze bir anda 10larca örümcek gelince panikle her şeyi yapıyorsunuz bütün tuşlara basıp resmen bölümü geçmeye çalışıyorsunuz ?? 

 Geliştirilebilir Silahlar ve Özellikler 

Uragun inceleme (Erken erişim)

Oyunun başından sonuna kadar çeşitli silahları kullanıyoruz. 5 farklı silah türü var fakat bize uzun zaman yârenlik edenler Minigun (Mitralyöz) ve roketatarımız oluyor. Minigun (Mitralyöz) ile seri atışlar yaparak düşmanları mermi manyağına dönüştürmeniz mümkün. O kadar seri atış yapıyor ki mermiler peş peşe giderken arkalarında bıraktığı izler tıpkı bir duvarı andırıyor. Minigun’ı özelleştirebilir ve geliştirebilirsiz bu sayede atış gücü artıyor ve farklı atış türleri ekleniyor. Roketatar ise aşılamaz engellere, barikatlara, sayıca çok olan düşmanlara ve bölüm sonu bosslarına karşı ufak birer hacı bekir lokumu kıvamında anlık şaşkınlık yaratıp onları ortadan kaldırmanıza yardımcı oluyor. Tabi sadece bu silahlar yok oyunda bir ışın attığımız silah var görmeniz lazım anlatılmaz o derece. Ayrıca silahlarınızı daha uzun atış mesafesine ulaştırmak veya daha fazla hasar vermesini sağlamak için farklı modifikasyonlarla yükseltebilir ve kişiselleştirebilirsiniz.

Silahların dışında bazı ek özelliklerimizde mevcut. Mesela anlık bir patlama dalgası yapabiliyoruz. Etrafımızı birden çok düşman sardığında, işin içinden çıkamadığımız anlarda bir patlatma her şeyi çözüyor. Ya da düşmanlara omuz atarmışçasına ileri doğru atlayabiliyoruz bazen düşmandan kaçmak için bazen de yok etmek için kullanılan harika bir özellik bu. (Benimde en çok kullandığım özelliklerden birisi)

Uragun inceleme (Erken erişim)

Uragun’un grafikleri low-poly (düşük poli) olduğundan dolayı fazla bir grafik seçeneği içermiyor. Ama elbette bu oyunun mükemmel görünmediği anlamına gelmesin sakın. Grafikler oyun akışıyla harika bir uyum içerisinde. Şöyle diyebilirsiniz aslında, erken erişimde ki bir oyun için çok kaliteli grafikler barındırıyor.

Oyun içinde sürekli aksiyonu yükseklerde tutan bir müzik ortamı var. Hani saatlerce arka planda tekrar tekrar çalan müzikler olur ya işte aynı onlardan. Ama aksiyon ortamında olduğumuz için kulağı tırmalamıyor hatta fark edilmiyor bile diyebiliriz. Uyarı sesleri içinde aynı şeyleri söylemek mümkün. Mesela canınız azaldığında resmen kulağınıza üflüyor ve sizi hafifçe uyarıyor. Oyunda ki sürekli düşman dalgasıyla uğraşırken bir yandan hasar aldım mı? Canım azaldı mı? Ölecek miyim? Diye düşünmüyorsunuz sesi duyduğunuz anda istemsizce can basıyorsunuz kendinize.

Sonuç

Uragun inceleme (Erken erişim)

Aslında söylediğim gibi erken erişim oyunu olmasına rağmen gerçekten sizi kendisine esir alan bir oyun. Belli bir zamandan sonra oyunun başından kalkmak istemiyorsunuz. Hele birde eğer bölümü geçemeyip baştan başlıyorsanız farklı stratejilerle oyunu tekrar tekrar denemek şart oluyor ve her defasında değişik bir sistem kurup düşmanlarınızı alt ediyorsunuz. Her bölüm sonunda bir puanlama ekranı geliyor ve başarınızı görüyorsunuz. Eğer o puan size yeterli gelmiyorsa yükseltmek için aynı bölümü bir kez daha baştan oynuyorsunuz. Üniversitede okurken gaza gelip düşük notları yükseltmek adına bütlere girerdim ve nedense hep mevcut notumdan daha düşük puan alırdım yani oyunda bu da mümkün, gaza gelip puan yükselteceğim derken düşürebilirsin aman ha iyi düşünün ??  

Aralıksız oynadığım saatlerin ardından diyebilirim ki Uragun önümüzdeki aylarda çok fazla oyuncuya ulaşacak ve çoğundan da olumlu not alacak. Çünkü günümüz oyunlarında en büyük sorun kendini tekrarlayan görevler, düşük yapay zekâ ve yetersiz hikâye bu oyunda yok. Şimdi asıl merak uyandıran erken erişim sürecinde oyuna gelecek olan iyileştirme ve geliştirmeler. 

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 08:56
Kalan Karakter: 300 Gönder
Uragun inceleme (Erken erişim)
İlginizi Çekebilir