Valve oyun fiyatlarını yüksek tuttuğu için dava edildi

Ersin Kılıç 1.02.2021 - 16:56
Valve, Steam platformunda oyun fiyatlarını yüksek tuttuğu ve bunu yapımcılara direttiği, kötüye kullandığı iddiası ile davalık oldu.

Oyun dünyasının en büyük şirketlerinden biri olan Valve, Steam sebebiyle dava edildi. Davanın nedeni ise firmanın Steam aracılığı ile oyun fiyatlarını yüksek tutması ve bu konuda tek el olmaya çalışması. Davalı tarafın iddiasına göre Valve firması Steam'de oyun fiyatlarını yüksek tuttuğu gibi oyunun çıktığı diğer sistemlerde de oyunun daha ucuza satılmasını engellemeye çalışıyormuş. Yani iddiaya göre firma oyunun çıktığı her yerde en az Steam fiyatı ile eşdeğer olmasını şart koşarak bir nevi tekelcilik yapıyor da diyebiliriz.

Valve, Steam tekelciliği sebebiyle davalık oldu

The Hollywood Reporter sitesinin haberine göre Ohio merkezli bir hukuk bürosu olan Vorys Sater bu maddeler sebebi ile Valve firmasına dava açmış durumda. Davanın birçok maddesi olsa da ana maddesi Steam'in diğer platformlarda da oyun fiyatları üzerinde bir yaptırım uygulamaya çalışması olarak gösterilmiş. Steam'de oyununu yayınlamak isteyen firmalara "diğer sistemlerde de en az bu fiyattan çıkmalısın" şartı koştuğu iddia ediliyor. Bu da Epic Games Store, Microsoft Store gibi platformlarda rekabeti kötüye kullandığı gerekçesini ortaya çıkartmış.

Örneğin Epic Games bir yayıncı ile anlaşıp bu oyunu uygun fiyat ile satarak Steam rekabetine girmeye çalışsa da bazı oyunlarda bunu başaramayacağı belirtilmiş. Kısacası Steam'in pazarda baskın olmasından dolayı bu baskınlığı kötüye kullandığı ve rekabet ortamını zedelediği iddia ediliyor.

Valve oyun fiyatlarını yüksek tuttuğu için dava edildi

Dava açıklamasında şu ifadelere yer verilmiş; "Pazara yeni giren bir şirket rekabet ortamı oluşması için fiyatlarda düşüş sağlayarak tüketiciye fayda sağlayabilir. Tüketicilere daha düşük fiyatta oyun satmak bir firmanın pazar payını arttırmasını sağlayabilir. Bu pazar düzgün çalışsaydı, yani Steam'in bu şartları mevcut olmasaydı ve platformlar fiyat üzerinden rekabet edebilseydi, Steam ile rekabet etmek isteyen bu firmalar oyun geliştiricilerine aynı (veya daha yüksek) marjlar sağlarken, aynı zamanda daha düşük fiyatlarla da tüketicilere bu oyunları sunabilirlerdi."

Yorumlar 15
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 16:34
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2021 14:09
Sadece saçma mobil oyun dolu olan iade politikası leş gibi olan Microsoft Storeun o davada olması saçmalık. Forza Alicam 240 tl vericem iadeye uygun değil diyor. Fly sim ayrı laucher üzerinden indiği için 2 saati geçiyor iade edemiyorsun Steam de. gereksiz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2021 14:06
Steamin bize olan kur politikası olmasa oyun alamicaz ağlaşmasınlar biz yanındayız steamk krdşm
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2021 13:36
Kapitalizm oyunları
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2021 10:49
Şart koştuğu için aynı fiyat olduğu bence doğrudur. Eğer bu durum düzeltilirse Epic Games en az 10tl daha azına satarak oyuncu çeker.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.02.2021 19:26
Epic Store olmasa bunun sözü dahi edilmezdi Epic sevmem Çin tabanlı olması buna en büyük neden ama rekabet iyidir.
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2021 09:15
katılıyorum
MK Okuru
MK Okuru 2.02.2021 02:59
%50'den fazlası Amerikalı birinin(kurucusunun) olan şirketin Çin'den %40 yatırım almış olması onu Çin tabanlı yapmaz. O kelime için Çin sadece sıraya girer.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Valve oyun fiyatlarını yüksek tuttuğu için dava edildi
İlginizi Çekebilir