Vivendi ve Activision, Activision Blizzard’ı Yaratan Birleşmeyi Tamamladılar

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Vivendi ve Activision, Activision Blizzard’ı Yaratan Birleşmeyi Tamamladılar
Vivendi (Euronext Paris: VIV) ve Activision, Inc. (Nasdaq: ATVI) 2 Aralık 2007’de dünyanın en kârlı online ve konsol oyun yayıncısı Activision Blizzard ismini yaratmak üzere başlattıkları birleşme işleminin tamamlandığını açıkladılar. Activision Blizzard, dünyanın önde gelen bağımsız interaktif eğlence yayıncılarından Activision ile, bünyesinde Blizzard Entertainment’ın dünyanın 1 numaralı aboneliğe-dayalı devasa online oyunu olan World of Warcraft®’ı da bulunduran, Vivendi’nin interaktif eğlence kolu olan Vivendi Games’in birleşmesiyle ortaya çıktı. Activision Blizzard, Nasdaq borsasında ATVI tahtası altında halka açık olarak işlem görmeye devam edecek.

Vivendi CEO’su Jean-Bernard Lévy yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu birleşmeyle online ve konsol oyunları alanında bir dünya lideri yaratmış olduk, ayrıca bu iki firmanın güçlerinin birleşmesinin oldukça ciddi bir büyüme potansiyeline de sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yeni yönetici ekibimizle birlikte bu yeni oluşumun dünyanın dört bir yanındaki hızla gelişen pazarlarda kendisine çok iyi bir konum elde edeceğine olan güvenim tam.”

Activision Blizzard Yönetim Kurulu Başkanı René Pénisson ise şunları ekledi: “Birleşme işleminin tamamlanmasından çok mutluyuz. Activision Blizzard ile daha geniş bir eğlence yazılımı platformu oluşturma imkanına sahip olma fikri bizleri heyecanlandırıyor. Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarının lideri olarak, hızla büyümekte olan Asya pazarında da ciddi anlamda söz sahibi olacağız. Kendimizi “büyük düşünmeye” adamış durumdayız.”

“Bu birleşmenin tamamlanması, interaktif eğlence tarihinde yeni bir sayfanın da açılmasını temsil ediyor,” diyor Activision Blizzard Başkanı ve CEO’su Robert Kotick. “Geniş Pazar kitlelerine yönelik eğlenceler ve aboneliğe dayalı online oyunlar alanlarındaki liderlerin birleşmesiyle oluşan Activision Blizzard büyümekte olan interaktif eğlence yazılım endüstrisindeki tüm kategorilerde pazar lideri konumunu eline geçirmiş durumda. 10.7 milyon aboneye World of Warcraft ve onlarca milyon insanın oynadığı Guitar Hero gibi Activision Blizzard oyunları geleneksel oyun anlayışlarını yıkarak, bir eğlence çeşidi olarak daha önce olmadığı kadar popüler hale geliyorlar. Hissedarlarımız, müşterilerimiz ve tüketicilerimiz için yeni değerler yaratmak üzere markalarımızı geliştirmek için sabırsızlanıyoruz.”

“En başından beri amacımız dünyanın en iyi oyunlarını yapmaktı, bu birleşme de tam da bunu yapabilme yeteneğimizi güçlendiriyor,” diyor Blizzard Entertainment kurucu ortağı ve CEO’su Mike Morhaime. “Activision Blizzard’ın bir parçası olarak oyunlarımızı çok daha geniş kitlelerle paylaşabilecek kaynaklara sahip olacağız ama bu esnada oyuncularımıza yüksek kaliteli eğlence ve hizmet sunmaya da devam edeceğiz.”

NPG Group, Chart Track ve The GFK Group’un 2005 – 2007 takvim yılları arasındaki araştırmalarına dayanarak dünyanın 1 numaralı aboneliğe dayalı devasa online rol yapma oyunu World of Warcraft’ın yanı sıra, bu birleşme sonucunda aile eğlencesi ve müziğe dayalı serilerde lider Guitar Hero®, birinci şahıs aksiyon serilerinde lider Call of Duty®, aksiyon sporları serilerinde lider Tony Hawk, süper kahraman serilerinde lider Spider-Man, avcılık serilerinde lider Cabela’s® ve filme dayalı çocuk serileri ilk onundan iki isim, Shrek ve Madagascar™ gibi dünyanın önde gelen interaktif eğlence serileri de aynı çatı altında buluşmuş oluyor.

Birleşme, 8 Temmuz 2008’de düzenlenen özel bir hissedar toplantısı ile Activision hissedarları tarafından onaylandı ve 9 Temmuz 2008’de yürürlüğe girdi.

Birleşmenin Yapısı ve Koşulları

Anlaşma koşulları altında, Vivendi Games, Activision’ın tamamen sahip olduğu bir koluyla birleşti ve birleşme sonucunda Vivendi Games hisseleri, 295.3 milyonluk yeni Activision hissesine dönüştürüldü. Birleşmeyle birlikte Vivendi, Activision’ın sunulmuş olan 62.9 milyon hissesini hisse başı 27.50 dolardan satın alarak nakit 1.7 milyar dolar ödedi ve bu işlemlerin sonucunda Vivendi, Activision Blizzard’ın tüm hisselerinin yaklaşık olarak %52, vadesi gelmemiş hisselerin ise yaklaşık %54’ine sahip olmuş oldu.

Anlaşmanın şartlarına bağlı olarak birleşmenin tamamlanmasının ardından beş iş günü içerisinde Activision Blizzard, hisse başına 27.50 dolardan 146.5 milyon Activision Blizzard hissesi için 4 milyar dolarlık satın alma önerisinde bulunacak. Activision’ın hissedarları bu satın alma önerisini kabul ettikleri taktirde, satın alma işlemi Activision Blizzard’ın mevcut nakit sermayesi ve Vivendi’nin kredi sağlayıcıları tarafından finanse edilecek ve Vivendi’ye 700 milyon dolar değerinde ek hisse çıkarılabilecek. Eğer satın alma önerisi tamamen kullanılırsa, Vivendi, Activision Blizzard’ın tüm hisselerinin yaklaşık %68’ine sahip olmuş olacak.

Activision hissedarları için birleşmenin, GAAP-dışı verilen göz önüne alınıp öz sermayeye dayalı tazminatlar, birleşmeyle ilgili tek seferlik maliyetler, gayri maddi giderlerin karşılanmasının satın alma fiyatı üzerindeki etkileri, değişimin net kar üzerindeki etkileri ve online oyunlar ile ilgili satış maliyetleri hariç tutulduğunda, ilk yıl sonunda ekonomik olarak değer kazanması bekleniyor.

Hem Activision, hem de Blizzard Entertainment’in ticari durumları ivmesini korumakta ve Activision Blizzard birleşmiş firmalar tarafından konulmuş olan mali hedeflere rahatlıkla ulaşabilecek konumda bulunmaktadır.

Kurumsal İdare ve Yönetim

Activision Blizzard’ın yönetim kurulu on bir üyeden oluşmaktadır: Vivendi tarafından belirlenmiş altı müdür, iki Activision yönetim müdürünün yanı sıra, Activision’ın yönetim kurulunda bulunan üç bağımsız yönetici. Vivendi Games Başkanı ve Vivendi Yönetim Kurulu üyesi olan Rene Penisson, Activision Blizzard Başkanlığını yürütecek. Activision Başkan Yardımcısı olan Brian Kelly, Activision Blizzard Başkan Yardımcılığı görevini yürütecek. Üç bağımsız müdürün isimleri Richard Sarnoff, Robert J. Corti ve Robert Mogrado. Diğer Activision Blizzard yöneticileri ise Robert Kotick (Activision Blizzard Başkan ve İcra Başkanı), Bruce Hack (Activision Blizzard Başkan Yardımcısı ve Şirket Yöneticisi), Jean-Bernard Levy (Vivendi Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Başkanı), Doug Morris (Universal Music Group Başkanı ve İcra Başkanı), Philippe Capron (Vivendi Yönetim Kurulu Üyesi ve Finans Yöneticisi) ve Frédéric Crepin (Vivendi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Hukuk Sorumlusu) olacak.

Activision Blizzard her iki firmadan da başarılarını kanıtlamış lider kadrolarını bünyesinde barındıracak: Robert Kotick, Activision Blizzard Başkanı ve CEO’su olurken, Mike Griffith bünyesinde Activision işlerinin yanı sıra Sierra Entertainment, Sierra Online ve Vivendi Games Mobile’i de bulunduran Activision Publishing’in Başkanlık ve CEO görevlerini yürütecek.

Vivendi Games CEO’su görevini yerine getirmiş olan Bruce Hack, Activision Blizzard Başkan Yardımcısı ve Şirket Yöneticisi görevlerini yürütecek ve birleşme entegrasyonu, finans, insan kaynakları ve hukuki işlemlerden sorumlu olacak. Mike Morhaime, Blizzard Entertainment Başkanı ve İcra Başkanı görevine devam edecek. Eskiden Activision Publishing Finans Yöneticisi olan Thomas Tippl, Activision Blizzard Finans Yöneticiliğine atandı, Vivendi Games Finans Yöneticisi olan Jean-François Grollemund ise Activision Blizzard Muhasebe Yöneticisi görevine getirildi.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 02:09
Kalan Karakter: 300 Gönder
Vivendi ve Activision, Activision Blizzard’ı Yaratan Birleşmeyi Tamamladılar
İlginizi Çekebilir