Windows 11 çıkış tarihi, özellikleri ve sistem gereksinimleri

Ersin Kılıç 25.06.2021 - 00:18
Microsoft akşam saatlerinde Windows 11 işletim sistemini duyurduğu gibi çıkış tarihi, sistem gereksinimleri ve yükseltme hakkında bilgiler de yayınladı.

Windows 11 duyuruldu. Microsoft daha önce açıkladığı gibi 24 Haziran, yani bugün yeni işletim sisteminin tanıtımını gerçekleştirdi. İşletim sisteminin öne çıkan özelliklerine değinilen bir sunum sonrasında Windows 11'e dair bir çok detay da gün yüzüne çıkmaya başladı. Biz de bu içeriğimizde yapılan değişikliklere, özelliklerine, çıkış tarihine kısacası Windows 11 ile ilgili bilinmesi gereken tüm konulara değinmek istedik.

Windows 11 hakkında bilinmesi gereken her şey

Her ne kadar geliştirme aşamasına ait bir Windows 11 iso dosyası geçtiğimiz günlerde sızdırılmış olsa da Microsoft planlarında herhangi bir sapma yapmadan işletim sisteminin tanıtımını gerçekleştirdi. Microsoft'un baş ürün müdürü olan Panas Panay tarafından yapılan sunumda Satya Nadella dahil olmak üzere firmanın önemli pozisyonunda yer alan birçok ismi bu tanıtımda yer aldı.

Üzerinde durulan en önemli faktörlerden birisi de işletim sisteminin çıkacağı tüm platformlara uygun olarak geliştirilmesi. Yani masaüstü, dizüstü ya da tablet fark etmeksizin Windows 11 yüklü olduğu tüm cihazlarda tam uyumlu olarak çalışacak. Windows 11 çıkış tarihi sonbahar aylarında son kullanıcıya ulaşacak ve başlıca özellikler ise şu şekilde olacak;

Yenilenen başlat menüsü

Windows 11 çıkış tarihi, özellikleri ve sistem gereksinimleri

Windows 11 sızıntılarında en çok dikkat çeken nokta başlat menüsündeki değişim olmuştu. Daha sade ve renkli bir görünüme kavuşan başlat menüsü görev çubuğunun orta kısmına konumlandırılacak. Uygulamaların sabitlendiği bu başlat menüsünde ayrıca özelleştirilmiş kullanım ve önerilerle de karşılaşacağız. Ayrıca bilgisayarınıza ikinci bir monitör bağladınız diyelim. Kabloyu çektiğiniz anda buradaki çalışmaları tek bir simge haline küçülten Windows 11, monitörü tekrar taktığınızda çalışma düzeninizi hatırlayacak ve en son bıraktığınız şekilde uygulamaları ikinci ekrana yansıtacak.

Kullanımdaki sadelik ve Teams entegrasyonu

Windows 11 çıkış tarihi, özellikleri ve sistem gereksinimleri

Tıpkı başlat menüsünde olduğu gibi bu sade yapı Windows 11'in her anına yansıtılacak. Daha yumuşak animasyonlar gördüğümüz gibi Windows seslerinde de bu akıcılığı hissedeceğiz. Mevcut Windows sürümlerinde bildiğiniz gibi bazı uyarı sesleri ya da USB taktığınızda işletim sisteminin davul zurna çaldığını duyabiliyorsunuz. Görünümdeki bu sadeliğin ses, uyarı ve animasyonlara yansıtılacağını da söyleyebiliriz. Bu animasyonlar dışında Windows simgelerinde ve pencerelerinde de bazı değişiklikler göze çarpıyor. Windows logosu daha önce belirtildiği gibi düz bir şekilde karşımıza çıkacak. Ayrıca artık aynı ekranda farklı uygulamalar ile çalışırken pencere yönetimini de dilediğiniz şekilde özelleştirebileceksiniz.

Windows'un özellikle pandemi döneminde daha da üzerinde durduğu Teams uygulaması Windows 11'e gömülü bir şekilde gelecek ve tam uyumlu çalışacak. Bu uygulamayı hangi cihazda kullanıyor olursanız olun diğer cihazlar ile tam uyumlu görüşmeler yapabileceksiniz.

Windows 11 çıkış tarihi, özellikleri ve sistem gereksinimleri

Widget desteği ve kullanım detayları

Microsoft'un Windows Vista'dan beri entegre etmeye çalıştığı Widget desteği Windows 11 ile birlikte yeniden gündeme geliyor. Bu sefer yapılan değişikliğe baktığımızda ise tablet ve telefonlardakine benzer bir özellik sayfası kullanılacağını görüyoruz. Sürüklediğimiz takdirde ekranın tamamını kapsayacak olan bu Widget ekranını dilediğimiz gibi özelleştirebileceğiz.

Hava durumu, trafik kontrolü gibi gündelik hayatta kullanacağımız birçok kestirmeyi ekleyebileceğimiz Widget penceresinde ayrıca ilgi alanımıza giren haberlerin listesiyle de karşılaşacağız. Tabi bu haber feed kısmı için de bir özelleştirme durumu söz konusu olacak. Bu widget ekranını Android telefonlardaki asistan penceresine benzetebiliriz. Hem görünüm hem de kullanım olarak benzer bir yapıda olduklarını söylemek mümkün.

Windows 11 çıkış tarihi, özellikleri ve sistem gereksinimleri

Android uygulamaları ve marketi Windows 11 ile geliyor

Windows 11 duyurusunun en sevindirici ve şaşırtıcı açıklaması Android marketinden geldi. Windows 11 tüm Android uygulamalarını başlangıçtan itibaren destekleyecek. Uygulamaları tablet ya da telefonda gözüktüğü şekliyle masa üstünüzden kullanabileceksiniz. Bu noktada kullanım açısından da büyük kolaylık sağlanacak. örneğin sunumda Tiktok üzerinden gidildiği için onunla ilgili örnek verecek olursak, bilgisayarınızda montajladığınız bir videoyu direkt olarak uygulama üzerinden tıpkı telefonda olduğu gibi yükleyebileceksiniz.

Diğer taraftan bahsi geçmese de muhtemelen bu özellikle birlikte Android oyunlarının da kapısı açılmış olacak. Özellikle dizüstü bilgisayarlar ya da Windows 11 kullanacak tabletler için böylelikle geniş bir oyun ve uygulama yelpazesi de sunulmuş olacak.

Xbox uygulaması ve oyun performansı

Hali hazırda kullandığımız Xbox uygulaması Windows 11 ile bütünleşik bir şekilde çalışacak. Buradaki mağazadan oyunlar alabileceğiz ya da kullanıyorsan Game Pass avantajlarından yararlanabileceğiz. Oyun performansına baktığımızda ise özellikle otomatik HDR etkinleştirmenin dikkat çektiğini söyleyebiliriz. DirectX 12 Ultimate, Direct Storage gibi özelliklere de sahip olan Windows 11 HDR destekleyen ekranlarda SDR olan oyunları bile HDR olarak açacak ve bu konuda bazı geliştirmeler sunacak.

Windows 11 çıkış tarihi, özellikleri ve sistem gereksinimleri

Windows 11 fiyatı ve çıkış tarihi

Önümüzdeki hafta geliştirici sürümü yayınlanacak olan Windows 11 çıkış tarihi olarak sonbahar aylarında son kullanıcıya ulaşması bekleniyor. Windows 11 fiyatı henüz belli değil, açıklama yapılmadı bu konuda fakat Microsoft daha önce Windows 10 geçişinde yaptığı gibi Windows 11 geçişinde de hali hazırda kullanıcılara ücretsiz bir geçiş sunacak. Yani Windows 10 lisanslı sürümlerine sahipseniz Windows Update uygulaması ile Windows 11'e ücretsiz olarak geçiş yapabileceksiniz.

Windows 11 sistem gereksinimleri

Minimum sistem gereksinimi

  • İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı, 2 veya daha fazla çekirdekli, uyumlu bir 64 bit işlemci ya da Çip Üzerinde Sistem (SoC)
  • Bellek: 4 GB RAM
  • Depolama: 64 GB veya daha büyük depolama cihazı
  • Grafik kartı: DirectX 12 uyumlu grafikler / WDDM 2.x
  • Ekran: 9 inçten büyük, HD Çözünürlük (720p)
  • İnternet bağlantısı: Windows 11 Home kurulumu için Microsoft hesabı ve internet bağlantısı gereklidir
Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 00:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.06.2021 20:00
8. Nesil ve daha üstü işlemcileri destekleyecek. Amd 3000 serisi ve daha üstü
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.06.2021 09:59
DualSense reklamı yapan koca yürekli Microsoft. Bkz. 1:40 :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
Windows 11 çıkış tarihi, özellikleri ve sistem gereksinimleri
İlginizi Çekebilir