Windows 8.1 görücüye çıktı

Mert Günhan 28.06.2013 - 10:08
İlk detaylar ve tanıtım videosu içeride
Microsoft, dün gerçekleştirdiği Build etkinliği ile Windows 8.1 sürümünü resmen tanıttı. Bu sürüm ile beraber birçok yeniliğin yanı sıra yüksek çözünürlük desteği de gelmiş oldu. Şu anda geliştiricilerin denediği bu sürüm, sonbahar ayında tüm kullanıcılara sunulmuş olacak.

Buradan şunu görmüş olduk ki, Microsoft, Metro arayüzü konusunda geri adım atmayacak.  Bu bağlamda Metro üzerine gelecek güncelleştirmelere hazırlıklı olmamız gerekiyor. 8.1 ile Microsoft’un önemli programlarından Xbox Music ve Mail güncellenmiş durumda, bir de daha değiştirilmiş ve güncellenmiş “Office” geliyor.

Windows 8.1 görücüye çıktı
Belki de Windows 8.1 sürümünün önde gelen yenilikleri arasında başlat tuşunun geri getirilmesi, Facebook ve Flipboard gibi yeni uygulamalar, kullanıcı arayüzündeki iyileştirmeler ve özelleştirme ayarları geliyor. Bu sürümle geri gelen başlat tuşuna bastığınızda masaüstü menüsüne geri dönülüyor ve  Modern Live Tile arayüzüne ulaşmak bu sayede kolay hale geliyor. Ayrıca başlat tuşuğuna sağ tıkladığınızda bilgisayarınıza restart atma veya log off olmak mümkün.

Tabletten büyük ekrana anlayışı ise Windows 8.1’de hala hakim. Start ekranında bazı değişiklikler var, ekranda farklı programları farklı şekillerde dizebiliyorsunuz. “Lock” ekranı fotoğraf galerisine dönüşmüş durumda.

Windows Media Center ile Windows 8 Photo programı nasıl çalışıyorsa bu da böyle çalışıyor. Aslında en güzel şeylerden biri şifre ile uğraşmadan Skype’ aramalarınıza cevap verebilmek ve kamerayı açabilmek olmuş, gerçekten kullanışlı.

Windows 8.1 görücüye çıktı
Start ekranı artık daha büyük karelere sahip, gönlünüzce değiştirebileceğiniz ve ayarlayabilececğiniz ekranı farklı renklerle özelleştirebiliyorsunuz, bu konuda da gerçekten güzel değişimler var. Görsellik son derece ön planda tutulmuş durumda.

Hala eskisi gibi birden fazla kare seçebiliyoruz fakat tablet modunda bazı hareketlerin açtığı menüler değişmiş durumda. Arayüz konusunda en önemli iki değişimden biri “Smart Search” sistemi.

Bu sistemi kullandığınız vakit Windows bilgisayarın içerisinde aradığı şeyi bulamasa bile size en yakın sonuçları çıkartıyor ve bunu oldukça hızlı yapıyor. Ayrıca arama sonuçlarını gördüğünüz ekran da değişmiş durumda, size sadece bir liste çıkartmıyor aynı zamanda tam ekran görüntü sunuyor. Bing aramaları ise PC ve SkyDrive'dan gelen sonuçları kullanarak arama yapıyor. Windows 8.1 çıktığı vakit, smart search sistemi e-mail ve mesajlarınızı da tarıyor olacak fakat henüz bu özellik çalışır durumda değil.

Bir başka yenilik olan Bing Heroes arama seçeneklerinin etkileyici grafikleri bulunuyor. Tam ekran arayüzde gözüken ünlü resimleri, biyografileri ve medya seçenekleriyle normal arama seçenekleri bulunuyor.
Windows 8.1‘in ön bakış videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.


Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 20:29
Kalan Karakter: 300 Gönder
Windows 8.1 görücüye çıktı
İlginizi Çekebilir