Yazarından Witcher yapımcısına 16 milyon dolarlık dava açıldı

Ersin Kılıç 2.10.2018 - 12:16
Seri bitti, dava süreci başladı

Witcher kitaplarının yazarı olan Andrzej Sapkowski'nin CD Projekt Red firmasına yeni bir dava açtığı ortaya çıktı. Yazarın açılan bu yeni dava ile birlikte firmadan tam 16 milyon dolar talep ettiği belirtiliyor.

Kitabın yazarından Witcher yapımcısına dava açıldı

Oyun dünyasının en iyi serilerinden biri olan Witcher serisi, kart oyunu ile devam etse de Witcher 3 ile birlikte hikayesini tamamladı. Firma ilk oyuna başladığında ise kitabın haklarını almak için Andrzej Sapkowski'ye düşük bir ödeme (250.000$ olduğu belirtiliyor) yapmıştı. Bu ödemedeki asıl kilit nokta ise Sapkowski'nin daha sonra herhangi bir kâr talebinde bulunmaması ama parayı peşin istemesi olmuş. Yani firma bir kâr teklifi yapmasına rağmen Sapkowski, tüm parayı peşin almak için bu talebi reddetmiş. Zaten daha sonra yaptığı bazı açıklamalarda bu davranışını "salakça" bulduğunu da belirtiyor. Ödeme için düşük diyoruz ama o zamanın şartlarına göre bağımsız bir firma için bu ödemenin büyük olduğunu da hatırlatmamız lazım. Tabi oyunun bu kadar gelişeceği ve muhtemelen tüm dünyada fenomen haline geleceği de tahmin edilmiyordu.

Witcher yazarı CD Projekt'e 16 milyon dolarlık dava açtı!

Kitabın haklarını aldıktan sonra ilk oyunu çıkaran CD Projekt Red, özellikle 2. ve 3. oyun sonrasında ise oldukça büyük bir firma haline geldi. Tabi oyunun kitaplar üzerindeki etkisini de unutmamak lazım. Yani oyunun popülerliği aynı zamanda dünya genelinde kitaplara da yansıdı ve bir bakıma Andrzej Sapkowski'nin tanınmasına da yardımcı oldu diyebiliriz.

İşte tüm bu sürece rağmen Andrzej Sapkowski'nin CD Projekt Red firmasına dava açtığı ve kitap hakları için 60,000,000.00 PLN, yani 16 milyon dolar civarında bir para talep ettiği belirtiliyor. Bu talebin gerekçesi olarak ise yazarın sadece ilk oyun için kitap haklarını verdiğini iddia etmesinden kaynaklanıyor. 

CD Projekt Red ise yaptığı açıklamada Sapkowski'nin şirket ile yapmış olduğu anlaşmada belirtilenden daha fazla telif hakkı ödenmesini beklediğini belirtmiş. Fakat belirtilen miktarların ve taleplerin sözleşmede imzalanan maddelerden çok daha farklı olduğu ve dayanaksız olduğu da firma yetkilileri tarafından dile getirilmiş. Ayrıca CD Projekt Red'in anlaşmanın tüm maddelerine uyduğu ve belirtilen yükümlülükleri yerine getirdiği de bu açıklamaya eklenmiş.

Şirket tarafından yapılan açıklamada asıl dikkat çeken nokta ise CD Projekt Red'in tavrı. Firmanın yapımlarında esinlenen kaynakların yazarları ile her daim iyi bir ilişki içerisinde olmak istedikleri belirtildiği gibi bu durum için özel bir kurum oluşturulduğu da açıklanmış. Bu kurulun amacı ise her iki taraf için de dostane bir çözüm yolu bulabilmek. Tabi bununla birlikte her iki tarafın da önceden belirtilen sözleşme şartlarına saygılı olması gerektiği belirtilmiş.

Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2024 00:35
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.10.2018 09:09
Oyunlar kitapları işlemiyor ki oradan esinlenip yeni hikayeler bir sürü detay eklemişler firmanın inanılmaz bir emeği var, haklarını satın alıp işi çok ileriye götürdüler.Bu kadar detaylı bir oyun yaparak ve fenomen olarak kitaplara gereken saygıyı göstermiş oldular.Ekstra parayı haketmiyor yazar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.10.2018 17:35
Haklı olmasada açıkçası banada koyardı ama 16 milyon dolar ne arkadaş 2 milyon falan isteseydin.
etemelkuran
etemelkuran 3.10.2018 03:27
ora türkiye değil, zloty tlden çok daha iyi performans gösteriyor. gayet makul bi fiyat istemiş.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.10.2018 14:37
Andrzej Sapkowski...bak güzel kardeşim...kabul et işte..malı 3 kuruşa sattın..sattın gitti işte hayatının hatasını yaptın işte...adamlar senden legal yollarda satın aldı..sana güzel teklifte bulundu zamanında...sen parayı peşin alıp aklın sıra polonyada müteayyitliğe soyunacaktın..olmayınca ağlama..
MK Okuru
MK Okuru 3.10.2018 01:45
Ahaha Polonya'da mutahitlik iyiymis
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ghost86
Ghost86 3.10.2018 00:37
Adamlar kâr teklifinde bulunmuş, kabul edeydin hacı. Edip etmemek tamamen senin kararına bağlıymış belli ki. Öte yandan bu serinin bu denli popüler olup büyümesi de bir bakıma aslında CD Project yapımcılarının çalışkanlığı ve üretkenliği sayesinde. Adamlar öyle özenli bir çalışma ortaya çıkarmasalardı şu an Netflix ile kaybettiğin paraları telafi edecek şansa sahip olur muydun tartışılır? Öte yandan kitaplarının satışlarında da hatrı sayılır bir faydaları dokunmuştur elbet. Adamlarla kanka olacağın yerde kanlı bıçaklı olmak da neyin nesi?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.10.2018 23:50
Madem sadece ilk oyun için verdin hakları be şişko diğer iki oyun yapılırken nerdeydi aklın? Adama bak ilk oyun 2008 de çıktı 10 sene sonramı uyandın? Tabi baktın adamlar paraları götürdü sende bahaneyle 16 milyon istiyon. Deve. Ulan gözü doymaz adamlar sayesinde kitabın ün yaptı daha ne istiyosun?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Witcher yazarı CD Projekt'e 16 milyon dolarlık dava açtı!
İlginizi Çekebilir