World of Warcraft'ta kanlı para

Murat Halilbeyoğlu 26.05.2011 - 16:16
WoW'da aldığınız altınların nereden geldiğini bilin
Bugün İngiliz gazetesi Guardian'ın internet sayfasında ilginç bir haber yer aldı. Habere göre Çin'deki mahkumlar ağır maden işçiliğinin yanında ağır "harvest" işçiliği de yapıyor.

Jixi işçi kampında bulunun Liu Dali, Çin'in kuzey doğusunda bulunan bölgede günlerini taş kırıp kömür madenlerini açarak geçirirken geceleri şeytan avlayıp goblin öldürüyor. Ne alaka mı diyorsunuz? Şöyle anlatalım.

Bahsedilen hapishanedeki pek çok işçi gündüzleri rutin işlerini yaptıktan sonra gece biraz dinlenme umuduyla koğuşlarına gittiklerinde gardiyanlar tarafından tüm gece boyunca MMO oyunlarında altın toplamaya zorlanıyorlar. Toplanan altınlar ise gardiyanlar tarafından başka oyunculara gerçek para karşılığında satılıyor.

World of Warcraft'ta kanlı para
2004 yılında 3 yıllık hapis cezasına çarptırılan 54 yaşındaki Liu, hapishanenin eski bir mahkumu olarak başından geçenleri şöyle anlatıyor:

"Hapishane patronları mahkumları zorla oyun oynatarak daha fazla para kazanmaya çalışıyorlar, üstelik bu konuyu gündelik işlerin devamından daha çok önemsiyorlar. Zorla oyun oynatılan 300 mahkum vardı. 12 saatlik vardiyalar ile çalışıyorduk. Bir ara konuşmalarından günde 5000 - 6000 rbm (1,200 - 1,500 TL)ye kadar kazandıklarını duydum. Elbette biz bu paranın ucundan bile tadamadık. Bilgisayarlar hiç kapanmıyordu."

"Eğer kotamızı tamamlayamazsak bizi fiziksel olarak cezalandırıyorlardı. Ellerim havaya kalmış bir şekilde ayakta durduruyorlardı. Daha sonra koğuşuma döndüğümde beni plastik borularla dövüyorlardı. O kadar çok oynuyorduk ki masadan kalktığımızda gözlerimiz hiçbir şey görmüyordu."

Bahsedilen oyunlar içinde elbette ki en büyük payı World of Warcraft alıyor. Ancak gardiyanlar için belli bir kriter bulunmuyor. Para nereden gelecekse o oyuna ilgi gösteriliyor.
Yorumlar 46
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 22:32
Kalan Karakter: 300 Gönder
World of Warcraft'ta kanlı para
İlginizi Çekebilir