WWE 2K24 İnceleme

Samet Basri Taşlı 13.03.2024 - 13:05
WWE 2K24 incelemesi ile ringlere sağlam bir giriş yapıyoruz. Görülen o ki oyun sonunda kendini toparlama yoluna girmiş.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
WWE 2K24
  • Yapımcı - Yayıncı 2K Games - 2K Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 80
Artılar - Gelişmiş animasyonlar
- Showcase of Immortals modu
- İki farklı MyRise hikayesi
- 200’den fazla güreşçi seçeneği
- Karakter oluşturma seçenekleri
- Müzikler
Eksiler - Yapay zeka hala garip
- Ses problemleri yaşanabiliyor

WWE 2K24 inceleme: Oyunun son sürümü, 2020 yılında gerçekleştirdiği kötü çıkışın ardından dinlenmeye çekilen ver ardından yayınladığı her oyun ile kendini biraz daha iyi hale getirmeyi başaran WWE 2K serisinin en yeni oyunu. Geçtiğimiz yıl, WWE 2K23 incelememizde da belirttiğimize göre, kapak yüzü olarak John Cena’yı seçen serinin yeni odak noktası ise Cody Rhodes oluyor.

WWE 2K24 İnceleme / PS5

Serinin her yıl daha iyi hale geldiğini söylüyoruz ama bunlar eski oyundan çok farkı olmayan kadro güncellemelerinden ibaret mi yoksa yeni bir oyun olarak satılacak kadar iyi mi derseniz, haydi birlikte inceleyelim.

WWE 2K24 İnceleme / PS5 -1
WWE 2K24 İnceleme / PS5

Ölümsüzlerin Ringi

WWE 2K serisinde “Showcase” adı verilen, bir güreşçinin kariyeri boyunca yer alan önemli maçları oynama şansı edindiğimiz keyifli bir bölüm bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda Rey Mysterio ve John Cena’nın kariyerlerini tecrübe ettiğimiz Showcase modu bu yıl daha geniş bir skalaya sahip. WWE’nin 40 yılı şerefine, “Showcase of the Immortals” modunda amerikan güreşi tarihinin efsanevi güreşçileri ile ikonik etkinlikleri oynayabiliyoruz. Bunların arasında “1987 Hulk Hogan - Andre The Giant”, “1989 Rick Rude - Ultimate Warrior” gibi eski maçların yanı sıra “2023 Bianca Belair - Asuka” ve “2023 Roman Reigns - Cody Rhodes” gibi daha yeni ve farklı alanlardaki maçlar da bulunuyor. Videolardan oyun anına geçişlerin bu oyunda çok daha iyi gözüktüğünü de belirtmek istiyorum.

Bu maçlarda özellikle sunucunun başarılı anlatımı ve gerçekleşen olaylar ile, maçların çoğunu izlememiş olan benim bile gaza gelmemi sağlayacak kadar keyifliydi. Son yıllarda bu oyunları oynadıkça normalde ilgim olmayan amerikan güreşi dünyasını daha yakından tanır hale gelmemi sağladılar, bunu oyun tarafına bir başarı olarak yazıyorum.

WWE 2K24 İnceleme / PS5 -2
WWE 2K24 İnceleme / PS5

WWE 2K24 bir sürü farklı oyun moduna sahip, yalnızca kendi karakterimizi oluşturup oynayabileceğimiz MyGM, MyFACTION, MyRISE gibi modlar bile uzun süre oyun başında durmamızı sağlıyor. Burada MyRISE modundan özellikle bahsetmemiz gerekiyor.

Bu yıl MyRISE modu iki ayrı hikaye sunuyor, Undisputed ve Unleashed. Unleashed bildiğimiz kariyer modları gibi, yeni bir güreşçi olarak başladığımız kariyerimizde, zirveye ulaşmak için mücadele ediyoruz. Undisputed’da ise işler biraz farklı, zaten güreş dünyasında usta bir güreşçiyi kontrol ediyoruz. Roman Reigns’in “Evrensel Şampiyonluk” ünvanını bırakması ile birlikte hikayemiz başlıyor ve en yüksek noktaya ulaşmaya çalışıyoruz.

WWE 2K24 İnceleme / PS5 -3
WWE 2K24 İnceleme / PS5

MyRISE modu oynanış olarak diğer 2K oyunlarından çok da farklı değil, yine ana hedefimize ulaşmaya çalışırken insanlar ile karşılaşıyor, çeşitli seçimler yapıyor, ve bunların sonuçlarına göre kariyerimizde ilerliyoruz. Hikayelerin sunumu, yaptığımız seçimler çok ayrıntılı değil, hatta bir noktada fazla lineer bile diyebilirim ama sunduğu seçim şansları ve insanı bir önceki seçimlerin sonuçlarını görmek için baştan oynatacak seviyede ilgi çekici olması da güzel. 

Hakem Güreşçiyi Dövüyor

MyGM modu geçtiğimiz yıla göre pek değişmiş gibi gözükmüyor. Kendi ajansımızı kurup seçtiğimiz güreşçiler ile diğer rakip ajanslardan daha iyi şovlar sergilemeye, güreşçilerinizi popüler hale getirmeye ve bir yandan da rakibin şovlarına müdahele etmeye fırsat sunan bir menajerlik oyunu ve kendi başına da oldukça eğlenceli bir mod. Yeni GM’ler, güncellenen güreşçiler dışında çok büyük değişiklikler görmedim ama şu haliyle bile başında bolca vakit harcatacak bir mod ve yine en çok bu modda vakit geçirdim.

WWE 2K24 İnceleme / PS5 -4
WWE 2K24 İnceleme / PS5

MyFaction modu, kartlara (şimdilik) gerçek para ödemediğimiz mücadeleci moddu ve çok da beğenmemiştim. Bu yıl üzerinde bazı değişiklikler yapıp, geçtiğimiz yıl bulunan ve oyuncular tarafından sevilmeyen bazı özellikleri düzenleyerek geri dönüyor. Kontrat kartları kaldırılmış, arama özellikleri geliştirilmiş ve MyRISE içerisinde kazandığınız özel güreşçilerin kartları bu modda kullanılmak üzere aktif hale getirilmiş.

Oyuna yeni eklenen maç türleri, farklı tarzda mücadeleler isteyenler için oldukça eğlenceli fırsatlar sunuyor. Casket Undertaker’ın bizlere tanıttığı bir tür ve ana amacımız rakibi tabuta tıkıp çıkmamasını sağlamak. Ambulance da benzer tarzda, bu defa rakibi hastaneye yetiştirebilsin diye ambulansın içine tıkmaya çalıştığımız mücadele türü. İkisi de oynaması keyifli ve komik maç tipleri. Kendi içinde üç farklı mücadele barındıran Gauntlet modu ve dört kişinin mücadele ettiği Backstage Brawl modu da diğer seçenekler.

WWE 2K24 İnceleme / PS5 -5
WWE 2K24 İnceleme / PS5

En çok eğlendiğim dövüş türü ise Special Guest Referee oldu. Maçın hakemi olarak istediğimiz kadar oyalanabiliyor, geri sayımı geç ya da hızlı yapabiliyor hatta canımız isterse bir anda güreşçi moduna geçip istediğimiz bir tanesini dövebiliyoruz. Durumu fazla abartınca seyirciler kızıyor ve sahaya bizi çıkarıp maçı düzgün yönetecek başka hakem yolluyorlar ama işin eğlencesi de bunun dengesini oturtmak. 

200’den fazla güreşçiye sahip olan WWE 2K24 ile yalnızca güreş kısmındayım, kendi karakterimi oluşturmaya falan uğraşmayacağım diye düşünen oyuncular memnun olacaktır. Gelecek DLC karakterlerini de hesaba katarsak, oynanacak karakter bulamamak gibi bir seçenek görmüyorum, action figür bile oynayabiliyoruz. Kendi karakterinizi oluşturmak isterseniz bunun için yine çok ayrıntılı bir karakter oluşturma menüsü bulunuyor. İstediğiniz erkek ya da kadın güreşçiyi rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

WWE 2K24 İnceleme / PS5 -6
WWE 2K24 İnceleme / PS5

Ses - Grafik - Performans

Playstation 5 sürümünü incelediğimiz WWE 2K24 gayet iyi bir performans sunuyor. Geçen senelere göre daha akıcı menüler var, bekleme süreleri de eskisi kadar rahatsız edici değil. Daha önce maç esnasında ters bir hareket yapıp kolu spagettiye dönen karakterlere bu yıl hiç denk gelmedim. Animasyonların da akıcı ve pürüzsüz olduğunu düşünürsek, teknik anlamda gerçekten kendilerini geliştirmişler.

Oyunun seslendirme kısmı genel anlamda oldukça başarılı. Sunucular ve güreşçiler konusunda zaten kusursuz bir iş var diyebilirim, MyRise modundaki bir iki karakterin oyunculukları dışında herkes başarılı seslendirmelere sahip. Dövüş sırasında ise kimi zaman seslerde gecikmeler olduğu ya da anlamsız bir şekilde garip seslerin çıktığı oldu. Çok dikkat çekici şekilde değil, kimi zaman hiçbir şey yokken coşan kalabalık sesleri gibi ufak ayrıntılar. Kulaklıkla oynayana kadar çok dikkat etmemiştim hatta.

WWE 2K24 İnceleme / PS5 -7
WWE 2K24 İnceleme / PS5

Oyunun en can sıkıcı tarafı, geçen yıl olduğu gibi, yapay zekanın davranışları. Geçen oyunda WarGames modunda yapay zekanın kafayı yediğinden bahsetmiştim, burada da benzer durum kalabalık maçlarda geçerli. Özellikle 2v2 gibi dövüşlerde rakibi bırakıp beni dövmeye başlaması komik oluyor. Bir de rakip yapay zeka tamamen bizi dövmeye odaklanmış, bu yüzden özel kondisyonlara sahip maçlarda (Ambulance ve Casket gibi) “bayılıyorum, ayıltıp geri dövüyor” seviyesinde kavgalar dönüyor. Arkadaşlarınızla ya da online maçlarda oynayınca böyle sorunlar olmuyor tabi. 

Sonuç

WWE 2K24 her yıl daha da gelişip güçlenen bir serinin son oyunu olarak karşımızda. Sadece kadro güncellemesi yapan, oyuna göz boyamalık bir iki özellik ekleyen diğer serilerden (ki bunu 2K’in kendi oyunları da yapıyor) farklı olarak, içerik zengini, eğlenceli ve kaliteli bir dövüş oyunu olmuş. Yapımcı ekip Visual Concepts’i bu konuda tebrik etmek gerekiyor.

WWE 2K24 İnceleme / PS5 -8
WWE 2K24 İnceleme / PS5

Bizim de incelediğimiz PlayStation 5 sürümünü de barındıran WWE 2K24 Cross-Gen Edition Playstation 5 Store üzerinden 1.879TL fiyat etiketiyle satışta. Xbox sürümü de aynı fiyattan Xbox Store’dan  alınabilir durumda.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 22:36
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.03.2024 18:22
En kötü sürümüne 60 dolar istiyor üstelik Türkçe bile değil.
MK Okuru
MK Okuru 14.03.2024 14:08
60 doları sokakta dağıtmıyorlar?
MK Okuru
MK Okuru 14.03.2024 10:21
Sokak ingilizcesi var?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.03.2024 02:07
Bence kisa ozet: Brock Lesnar, Edge, Dolph Ziggler, Goldberg, Daniel Bryan, Shelton Benjamin, Bam Bam Bigelow, Big Show, Christian, Cesaro, Mark Henry, Samoa Joe, Great Khali ve Sting oyunda yok.. Saka yapmiyorum ciddiyim. Mukemmel oyun olsa ne fark ederki artik :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
WWE 2K24
İlginizi Çekebilir