XCom 2 Collection iOS inceleme

Ersin Kılıç 11.01.2021 - 16:49
Sıra tabanlı oynanışı ile büyük beğeni toplayan XCom 2 Collection bu sefer de mobil platformlarda karşımıza çıktı.
Platformlar Android, iOS, PC
XCom 2 Collection iOS inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı 2K Games - 2K Games
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Strateji
Merlin Puanı 80
Artılar - Dokunmatik ekran ile daha keyifli
- Düşman çeşitleri
- Eğlenceli savaş stratejileri
- Karakter ve üs özelleştirmeleri
Eksiler - Frame problemi
- Hedefleme sıkıntısı devam ediyor

Sıra tabanlı strateji türündeki oyun XCom 2 Collection, iOS sürümü ile birlikte ekibin kontrolünü parmaklarımızın ucuna kadar getirmiş oldu. Hem iPhone hem de iPad üzerinden test ettiğimiz oyunun mobil platformda nasıl bir değişim geçirdiğine gelin birlikte bakalım.

XCOM 2 mobil platformlara geldi

XCom 2 inceleme

Oyunun daha ilk videosundan aslında dünyanın nasıl bir karmaşa içerisinde olduğunu anlıyorsunuz. Daha önce sıkı bir mücadeleye girdiğimiz uzaylılar, iyiden iyiye palazlanmış ve kendi amaçları doğrultusunda at koşturmaya devam ederken karşımıza çıkıyorlar. Biz de büyük darbeler alan ama pes etmeye hiç niyeti olmayan XCom ekibini yeniden ayağa kaldırmaya ve operasyonlarımıza devam etmeye çalışıyoruz.

XCom 2 Collection iOS inceleme

Tabi hikayenin bu denli değişmesi oynanış anlamında da rolleri biraz değiştirmiş. Artık biz saldıran taraftayız ve operasyonların büyük bir bölümü de bu şekilde ilerliyor. Kaçırılan birini kurtarıyor, uzaylıların kontrolünde olan üslere sızıyor ve önümüze çıkan engelleri bir bir atlatmaya çalışıyoruz. Gizlilik demişken burada strateji kısmı baya baya ön plana çıkıyor. Özellikle bu şekilde ilerlemeniz gereken bölümlerde yanlış bir hamle yaparsanız kendinizi büyük bir ablukanın ortasında bulabiliyorsunuz. Bu da hiç istemeyeceğiniz bir veda ile karşılaşma ihtimalinizi oldukça kuvvetlendirmiş oluyor.

XCom 2'de görev işleyişi bölümler halinde ilerliyor. Yani her görev sonrasında ana üssünüz dönüyor ekip, mühimmat seçimi ve güncelleme gibi işlemleri yaptıktan sonra bir sonraki göreve doğru yola çıkıyorsunuz. Üssünüzü geliştirdiğiniz gibi radyo kuleleri ile birlikte yeni oluşumlara ve güncellemelere de kapı açmış oluyorsunuz. Üs gelişimi yine dokunmatik ekran sayesinde çok keyifli bir hale gelmiş. Başlı başına bir Shelter oyunu mantığına sahip ve burada da hatırı sayılır bir süre geçiriyorsunuz. Tabi gelişim kısmı ile birlikte askerlerinizin sahip oldukları sınıfların da stratejiniz için önemi oldukça büyük. Ben genelde bomba atar, ağır silah konularında uzman olan bir sınıf ile birlikte daha çok iyileştirme ve takıma destek sunan Support ve tabi ki olaylara uzaktan müdahale etmede usta olan Specialist sınıfını mutlaka takıma katıyorum. Siz de stratejinize ve tabi ki ileleyiş tarzınıza göre kendi ekibinizi özelleştirebiliyorsunuz. Her sınıfın kendine has farklı özelliklere sahip olması çatışma dinamiklerini de çeşitlendiriyor.

XCom 2 Collection iOS inceleme

Tabi sizinle birlikte karşılaştığınız rakiplerin sınıflarına, türlerine de dikkat etmeniz gerekiyor. Zaten bir süre oynadıktan sonra hangi sınıfın çok tehlikeli olduğunu ve nasıl müdahale etmeniz gerektiğini çözmeye başlıyorsunuz. Bu çözme döneminde ise önemli olan minimum hasar ile bölümleri geçebilmek. Bazı noktalarda gerçekten de zorlu mücadelelerin sizi beklediğini söylemem gerekiyor.

XCom 2 başta da belirttiğim gibi sıra tabanlı bir oynanışa sahip. Yani hem sizin hem de rakiplerin hamlesini bir satranç oyunundaymışsınız gibi takip etmeniz gerekiyor. Yapacağınız yanlış hamleler ekibe büyük darbe vururken attığınız doğru adımlar ise dakikalarca sürecek çatışmaları çok kısa bir sürede geçmenizi sağlayabiliyor. Karakterlerin oyun alanındaki pozisyonlarını belirleme ve hangi sınıfı haritada nasıl konumlandıracağınız oldukça önemli.

XCom 2 Collection iOS inceleme

Ana dinamiklerden sonra biraz da oyunun mobil sürümüne ve grafik tarzına geçelim. Öncelikle dediğim gibi oyunu hem iPhone hem de iPad üzerinden denedim. Görsel olarak her ikisinde de oldukça iyi gözüküyor. iPad sürümünü ise 7.nesil bir modelde oynamama rağmen frame konusunda biraz sıkıntıları olduğunu da belirtmem lazım. Bazı anlarda çok akıcı oluyor fakat bazı görevlerde oyunu 20-25 frame olarak oynuyorsunuz. Bu da görsel anlamda keyfinizi biraz baltalıyor diyebilirim. Onun dışında dediğim gibi teknik anlamda mobil platform için hem oynanış detayları hem de görsellik olarak keyif verici bir yapım olduğunu söylemem gerek.

Tabi mobil platformun en büyük avantajı dokunmatik özelliği ile birlikte geliyor. Bu tarz sıra tabanlı bir oyunu dokunmatik olarak oynamak oyunun genel yapısını daha keyifli bir hale sokmuş. Harita hakimiyeti ya da karakter pozisyonlarına dokunmatik ekran sayesinde tam olarak hakim olabiliyorsunuz. Ayrıca sınıf özellikleri, saldırı menülerine ulaşma ve bunlar arasından yapacağınız seçimler de dokunmatik ekran sayesinde daha efektif olmuş diyebilirim. Oynaması ve kontrol etmesi oldukça keyifli.

XCom 2 Collection iOS inceleme

Sonuç olarak XCom 2 Collection mobil sürümü hali hazırda kendini kanıtlayan bir işleyişi mobil platformlara da başarılı bir şekilde aktarmış. Oyunun ülkemizdeki en büyük handikabı ise tabi ki kurdan dolayı fiyatlandırmasında yatıyor. Eğer türü seviyorsanız, serinin PC sürümlerini severek oynadıysanız ya da daha önce ilk XCom oyununun mobil sürümünden keyif aldıysanız kaçırmamanız gereken bir oyun olduğunu söyleyebilirim. 

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 09:19
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.01.2021 11:11
Oyun baya iyi. PC'deki keyfi mobile aktarmayı başarmışlar
Kalan Karakter: 300 Gönder
allalla
allalla 11.01.2021 17:00
aim accuracy: %90
shot result: miss
MK Okuru
MK Okuru 11.01.2021 20:41
%10 luk ihtimal olmuş işte
Kalan Karakter: 300 Gönder
XCom 2 Collection iOS inceleme
İlginizi Çekebilir