Twitch, Youtube Gaming ve Facebook Gaming gibi yayın platformları düşüşte

Emir Özkayalar 6.05.2022 - 17:05
Twitch, Youtube Gaming ve Facebook Gaming halen popüler oyun platformları olmaya devam ediyor ancak son zamanlarda beklenmedik bir düşüşle karşı karşıyalar.

Twitch’in kaptan köşküne oturduğu yayın platformları sektörü, özellikle de Covid-19 salgını nedeniyle kapanmaya gidildiğine kullanıcı sayısında artış yaşamıştı. Ancak araştırmalar, yayın platformlarının büyümesinde bir düşüş olduğunu gözler önüne seriyor. Streamlabs’in son yayınladığı raporla birlikte, hangi yayıncıların en çok izlendiği, en iyi kategorileri ve geçen yıla nazaran büyüme oranlarını gösteriyor. Rapora göre Twitch, Youtube Gaming ve Facebook Gaming gibi eğlence yayınları yapan platformların izlenme sürelerinde düşüşler yaşanmakta. İçlerinden yalnızca bir tanesi geçen çeyreğe kıyasla ufak bir büyüme ile karşı karşıya. 

Eğlence yayını sektöründeki liderliği göz önüne alındığında, Amazonun sahip olduğu Twitch’in, geçen çeyreğe nazaran büyüme gösteren tek hizmet olması pek de şaşırtıcı değil. Ancak Twitch’de geçen yıl bu zamanlarla kıyaslandığında yine bir düşüş ile karşı karşıya. Dr Disrespect ve Asmangold gibi popüler yayıncıların eleştirdiği Youtube Gaming ise Twitch’e göre gerilerde seyrediyor. Facebook Gaming hızlı bir ivme yakalamış olsa dahi Twitch’e yetişmek için önünde uzun bir yol var gibi gözüküyor. 

Yayın platformları düşüşte

Yayın platformları neden düşüşte ? 

Neden izlenme oranlarında düşüş yaşanıyor sorusuna gelirsek, cevabını raporda yazdığı gibi vermek mantıklı olacaktır. Covid-19 salgını önlemlerinin azalması ve kapanmaların bitmesinin ardından insanlar normalleşme sürecine girdi. Bu da insanların bilgisayardan ve evlerinden ziyade dışarıda vakit geçirmesi, aktif olarak işlerine gidip gelmesi demek oluyor.

Bunun yanında önemli beş Twitch yayıncısının Youtube Gaming ile anlaşması da durumları biraz daha dengelediği söylenilebilir. Ayrıca Twitch, yayıncıların abonelerden daha az ancak reklamlardan daha çok kazanabilecekleri (Twitch yeni ödeme yöntemi) yeni bir ödeme sistemi üzerinde çalışıyor. Bunun olumlu ya da olumsuz etkilerini ilerleyen zamanlarda göreceğiz. 

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 04:04
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2022 13:25
Bunun nedenlerinden biri son 2 senede çıkan oyunların tatmin etmemesi ve heyecan uyandırmaması olabilir. Üstüne ekran kartı sıkıntısı ve ekonomik sorunlarla birleşince insanlar yavaş yavaş oyun sektöründen soğumaya başlıyor .
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.05.2022 17:12
düşüşün en büyük nedeni ekonomik sorunlar sorunlar kat kat arttıkça dünya geneli " bizde 100kat" tabiki insanlar artık zaman ayıramaz oluyorlar sıkıntılar yüzünden ikinci nedeni ise artık yayıncıların birşey üretememesi örnek 10 yayıncıdan 5 i Türkiye için söylüyorum sırf video izliyorlar
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2022 12:08
3. Yorum: Bu gençler, çocuklar bunları sizinle öğrenmesi görmesi gerekiyor. Yeni bir oyun çıkmış, aç stüdyosunu 1-2 saat araştır, devlog videolarını izle. Yayın sırasında bu bilgileri izleyiciye aktar. Ne kadar güzel olur değil mi ? Küfürü de azaltın artık, illa siyasete girmenizi mi bekleyelim...
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2022 12:03
2. Yorum: Hazır başlamışken şunları da söyleyeyim de içimde kalmasın. Tüketici toplumun daha çok tüketen fenomenleri var artık. Sponsorlu yayın yapmaktan veya populizme uzaklaşırım korkusuyla yayıncıların çoğu keyif aldığı oyunu yayından sonra oynuyor. Bizzat tanıdıklarım var. Korkmayın açın oynayın
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2022 11:59
Yalan söylüyorsunuz. Türkiye'de 10 yayıncıdan 5'i video izlemiyor, 10'u da video izliyor. Oyun için yaratılmış bir platformda ben şimdiye kadar oynadığı oyunla ilgili teknik veya tarihi bilgi veren Türk yayıncıya rastlamadım. 83 milyondan bir tane CohhCarnage çıkmaz mı..
Kalan Karakter: 300 Gönder
Yayın platformları düşüşte
İlginizi Çekebilir