Yeni oyun bilgisayarı ile neler yapabilirsiniz?

Murat Oktay 6.03.2023 - 14:01
Büyük heyecanla satın aldığınız yeni oyun bilgisayarı ile yapabilecekleriniz sınırsız değil ama o sınırları genişletmek sizin elinizde.

20'li yaşlarımın başındayken yeni oyun bilgisayarı aldığımdaki heyecanımı unutmuyorum. Bütçemin elverdiği ölçüde en iyisini toplamaya özen göstermiştim. Oynamayı planladığım o kadar çok şey varkı ki. Ama bununla yetinmeyip onu daha verimli kullanabilmek için de çaba göstermiştim. Şimdi geriye baktığımda ne kadar doğru bir karar olduğunu da görebiliyorum.

Bu sebeple bugünkü yazımda sizlere yeni bir oyun bilgisayarı aldığınızda neler yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Yeni oyun bilgisayarı ile başka neler yapabilirsiniz?

Yeni oyun bilgisayarı ile başka neler yapabilirsiniz?

Öncelikle değinmek istediğim konu oyun canavarınızın performansı ne kadar yeterli gibi görünse de daha iyisini her zaman hak ediyor. Bu sebeple ilk olarak bilgisayarınızın hızını daha da artırabilecek bazı önerilerde bulunmak olacak.

Bilgisayarınızı parça parça toplasanız da hazır sistem alsanız da işletim sisteminizi kurduktan sonra gözden geçirmeniz bazı özellikler vardır. Bunları detaylıca anlatmayacağım. Zira daha önce hazırladığımız Bilgisayar Hızlandırma Yolları başlıklı makalemizde hepsi bulunuyor. Ancak bunlardan bazılarını özellikle gözden geçirmeniz lazım.

Yazılımsal kontroller

1 - Hızlı açılış için başlangıç ayarlarınızı kontrol edin

Yeni oyun bilgisayarı olsa da yüklenen uygulamalar bilgisayarınızın hızına etkiyecektir. Birkaç saniyede sisteminizi açabilecek olsanız da zaman içinde bu uygulamalar sisteminize büyük yük getirecek ve sadece açılışı değil, diğer tüm işlemlerin performansını etkileyecektir.

Ctrl-Shift-Esc tuşlarına aynı anda basarak Görev Yöneticisi ekranına girdiğinizde "Daha Fazla Ayrıntı" yazan bölümü göreceksiniz.

Windows Açılışı Programları

Burada Windows'u başlattığınızda otomatik olarak çalışan programların ve hizmetlerin bir listesi göreceksiniz. İçlerinden açılışta hiçbir işinize yaramayacak uygulamaları görebilirsiniz. Bunların birçoğu, yüklenen yazılımların etkisi ile orada bulunmakta ve açılışta da sisteminizi yavaşlatmaktadır. Kapatmak istediğiniz uygulamaya sağ tuş ile tıklayıp "Devre Dışı Bırak" seçeneği ile kapatabilirsiniz.

2 - Windows ipuçlarını kapatın

Windows, kullanım alışkanlıklarınıza bağlı olarak uyarılar yollamayı seviyor. Ancak bunu yapabilmek için de sizi sürekli takip ediyor. Bu da sisteminizde ister istemez bir yavaşlamaya sebep olmaktadır.

Windows tuşuna basarak ya da Windows arama kutusuna "Sistem" yazarak arama yapın. Sistem bölümü altında bulunan "Windows'u kullanırken ipuçları, püf noktaları ve öneriler alın" kutusunun işaretini kaldırın.

Yavaşlayan Bilgisayarı Hızlandırma

3 - Gölgeleri ve efektleri devre dışı bırakın

Windows görsellik olarak birçok göz alıcı öğeye sahip olsa da bunları kullanıyor olmak yeni oyun bilgisayarınız için pek de faydalı değildir. Zira fazladan her işlem performansa direkt etki yapar. Bu sebeple kapalı olmasında fayda vardır.

  • Windows 10 arama kutusuna sysdm.cpl yazın ve Enter tuşuna basın
  • Gelişmiş sekmesine tıklayın
  • Performans bölümünde Ayarlar'a tıklayın
  • Karşınıza çıkan menüdeki öğeleri isteğinize göre azaltın

4 - Saydamlığı kapatın

Windows aramasına "Saydamlık Efektleri" yazın ve karşınıza çıkan ekrandaki "Açık" kısmını "Kapalı'ya çevirin.

Donanımsal Kontroller

Tüm ayarları yaptıktan sonra biraz da donanımsal olarak geliştirme yaparsak, yeni oyun bilgisayarı maksimum performansa ulaşacak ve biraz önereceğimiz diğer tüm işleri rahatlıkla yapabileceksiniz. Ancak ilk olarak biraz test yapmakta fayda var.

Sürücülerinizi güncelleyin

Her ne kadar yeni sürücüler sisteme fazladan yük getirse de kullandığınız uygulamalar sırasında performansa büyük katkıları oluyor. Özellikle ihmal ettiğimiz CPU güncellemeleri çok zaman hem işlemcişmizin ömrünü uzatır hem de daha performanslı çalışmasına destek olur. Intel CPU güncellemesi linkini kullanabilirsiniz.

Intel CPU güncellemesi

Sisteminizi Test Edin

Kıyaslama programları, sisteminizin sınırlarını zorlar. Bu zorlu işlemler, sistem bileşenlerini ağır iş yükleriyle yorar ve onları baskı altında performans gösterme becerilerine göre puanlandırır. PC'nizin yapısının güçlü yanlarını değerlendirmek için kıyaslamaları kullanabilir ve hatta bunları, yapınızı çevrimiçi olarak diğer kişilerin yapılarına göre sıralamak için kullanabilirsiniz.

Sisteminizin işlem sürelerini test edin

Bunu iş ve eğlence ortamlarınızı simüle ederek yapabilirsiniz. Örneğin PCMark 10 uygulaması ile yaratıcı iş akışlarından internette gezinirken görüntülü arama yapmaya kadar çeşitli kullanım durumlarını ne kadar iyi işleyebileceğine göre sisteminizi puanlar. Elde edeceğiniz skora bağlı olarak, bir sorun görürse, sisteminizi optimize etmeye çalışabilirsiniz.

CPU'nuza stres testi yapın

Bu içeriği hazırlarken kullandığımız oyun bilgisayarındaki işlemcimiz Intel olduğu için biz de çalışmalarımızı Intel Extreme Tuning Utility ile gerçekleştirdik. Elde ettiğiniz sonuçlar işlemcinizin hangi uygulamalarda zorlandığını gösterecek ve bilgisayarınızı hangi alanlarda daha rahat kullanabileceğiniz hakkında size ipuçları verecektir.

CPU'nuza stres testi yapın

GPU'nuzu test edin

Özellikle oyunlarda grafik performanı birçok oyuncu için oldukça önemli. Bu sebeple satın aldığınız yeni oyun bilgisayarı "istediğiniz performansı sunabilecek mi?" diye endişenmeye gerek yok. GPU testini gönül rahatlığı ile yapın ve sonucunu görün. Sıralama grafik performansı. GPU merkezli kıyaslama testleri, bilgisayarınızın karmaşık 3B ortamlar oluşturma becerisini derecelendirir. Bu alanda en çok kullanılan uygulamalardan biri olan 3DMark uygulaması size bu konuda önemli verileri sunacaktır.

Depolama birimlerini test edin

Dosyalarımızı istediğimizde kullanıma sokabilmek için çağrılan donanımların hızı, sistem performansımızda oldukça önemli bir yer tutar. CPU ve GPU'nuz en yeni ürünlerden oluşsa da uygulamalarınızı onları yeterli hızda çağıramazsanız performansınız düşecektir. Çok klişe olacak belki ama bu konuda en doğru ve ekonomik yöntemin hibrit yapı kullanmak olduğunu düşünüyoruz. İşletim sisteminizi SSD, uygulamalarınızı GDD üzerinde saklamak efektif bir çözüm olacaktır.

Ayrıca düzenli olarak bu birimlerin hem sağlığı hem de performansı için disklerinize bakım yapmak önemli. Windows aramasına "Defrag" yazarak HDD düzenleme yazılımını çalıştırabilirsiniz. Biraz zaman alacağı için sabırlı olmanız gerekecektir. Bu yazılımı özellikle her uygulama kurup kaldırdığında çalıştırmanız, sistem performansınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Yeni oyun bilgisayarı ile başka neler yapabiliriz?

Bilgisayarınızda gerekli optimizasyonları yaptıktan sonra sıra geldi ondan başka nasıl faydalanabileceğinize.

Yayıncı

Aşağıdaki maddeler yeni oyun bilgisayarınızda rahatlıkla yapılabilecek şeylerdir:

  • Video içerik üretimi
  • Photoshop kullanımı
  • 3D modelleme/ CAD
  • Hafif video düzenleme
  • Okul çalışmaları
  • İletişim (messenger, FB, e-posta vb.)
  • Netflix, Disney+ ve Youtube gibi video platformalarında içerik izlemek
  • Müzik dinlemek
  • Word, Excel gibi ofis uygulamaları
  • Programlama (Arduino, Java, Python, vb.)
  • Oyun
  • Twitch ya da Youtube için içerikler üretin

O kadar yatırım yaptınız ve biraz da karşılığını almak istiyorsunuz değil mi? O halde birçok oyun severin de tercih ettiği yöntem olan içerik üreticiliğini deneyebilirsiniz. Nasıl olsa hem oynayıp hem de video kayıdını rahatlıkla yapabileceksiniz. Oyun sırasında görüntü alabileceğiniz birçok yazılım olmasına rağmen içlerinde en etkilisi OBS'dir (https://obsproject.com/). Yazılımla gelen birçok güzel özellik de yayınlarınızda çok işinizi görecektir. Bunlar içinde arka fonu kaldırmaktan, canlı olarak ses ve görüntü düzenlemeleri de yapabiliyorsunuz.

Youtube Para Kazanma yöntemleri yazımıza göz atmatı unutmayın.

Grafik ve video düzenleme

Photoshop gibi uygulamalar ile grafik düzenlemeyi öğrenmek ilerleyen dönemlerrde çok işinize yarayabilir. Özellikle bu alanda bir iş ypamayı tercih ederseniz ya da ettiyseniz, bu bilginin elinizin altında olması elinizi çok güçlendirecektir.

Ayrıca Adobe Premiere ya da After Effects gibi uygulamalarda başarılı projeler üretebilmek gelecekte bu alanda çok ciddi bir iş potansiyeli sağlayacaktır. Adobe üzerinden uygun fiyatlara edinebileceğiniz bu uygulamalarnı kullanımı için Youtube'da da birçok eğitim videosunu rahatlıkla bulabilirsiniz.

İnternetten para kazanmayı deneyin

İnternetten para kazanmak sanıldığı kadar zor değil. Bu konuda hazırladığımız içerikte birçok yöntemi anlatıyoruz. Biraz sabır ve gayret ile geleceğinizi bunun üzerine bile kurgulayabilirsiniz.

Blog oluşturun

Yeni oyun bilgisayarı ile yapabilecekleriniz sınırı epey genişlemiştir. Bunlardan biri de blog açmak. İlginiz olan herhangi bir konuda ki oyun bilgisayarı aldığınıza göre oyun blogu da açabilirsiniz, oynadığınız oyunları inceleyebilir, onlar hakkında içerikler üretebilirsiniz. Bir de üzerine video gibi içerikleri de eklerseniz Google'dan bile kazanç elde edebilirsiniz. "Oyun blogu nasıl açılır?" makalemize göz atmayı unutmayın.

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 00:38
Kalan Karakter: 300 Gönder
RecLast
RecLast 7.03.2023 11:25
Şu yazıda özellikle beklediğim şey Oyun Geliştirme idi. Üzdü açıkcası. Oyun içeriği üreten bir platformun ilk önce aklına bu gelmesi lazım diye düşünmüştüm. Oyun bilgisayarları oyun motorlarını çok rahat bir şekilde çalıştırabileceği gibi en azından modlama tarzı şeyler yapabilir oyuncular. Oyun oynamaktan ziyade kendinizde oyunlar geliştirebilir yada modlayabilirsiniz. Bu sayede yaratıcılığınız gelişebileceği gibi ayrıca Türkiye deki az olan başarılı oyun ve mod sayılarını arttırmak bizim için önemli olmalı. Eğer bir oyun bilgisayarı alırsanız en azından bir kurcalayın derim. Kişisel tavsiye sadece.
RecLast
RecLast 9.03.2023 11:19
Programlama ile Oyun geliştirme aynımı? Oyun geliştirmede oyun motorları kullanılır en azından onların yazılması gerekiyordu ki belirgin olsun. Java, Python gibi yazılım dilleri oyun için kullanılmaz. En azından popüler değildir. Oyun geliştirmede ağırlıkla C++ ve C# kullanılır. Sen nerenle okudun benim yazımı? Kötü bir amaçla yazmadım, en öne koyulması gereken şeyi belirttim. Yazmak için yazmak yerine yapıcı eleştirilere laf etmekde garipmiş gerçekten...
MK Okuru
MK Okuru 8.03.2023 03:01
nerenle okudun sonda oyun diyor ya oyun geliştirme demedi diye sen ne anladın java python falan neki?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.03.2023 08:35
mesela aldıktan 1 sene sonra satıp araba bile alabilirz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.03.2023 15:57
2 gün önce yeni kasa topladıktan sonra bu makale ile karşılaşmak şaşırttı. Teşekkürler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.03.2023 15:17
İnterten para kazanmayı deneyin yazmışsınız. Düzeltin isterseniz.

----------

Çok teşekkürler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.03.2023 14:56
Yeni bilgisayar değil ama ekran kartı için şunu söyleyebilirim; bir oyunu 1080p de en düşük ayarlarda 50fps oynadığım sürece, ekran kartını yükseltmek bende hep hüsan duygusunu hissettirmiştir. Bu yüzden ne zaman en düşük ayarlarda 50'nin altında kalsam ancak o zaman değişikliğe gidiyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Yeni oyun bilgisayarı ile neler yapabilirsiniz?
İlginizi Çekebilir