Yerli Oyun Üreticileri Dertli

Murat Oktay 26.08.2015 - 15:53
Platform üreticilerinden destek alabiliyorlar mı?
Geçtiğimiz günlerde 'Yerli oyun üreticilerinin, Microsoft ya da Sony' gibi konsol üreticilerinden destek alamadıkları yönünde bir haber okumuştum. Haberde geliştiricilerin, bu platformalara içerik üretebilmesi için gereken SDK'ları bu firmalardan temin edemedikleri anlatıyordu. Bunun üzerine konuyu biraz araştırmaya karar verdim. Konuyu öncelikli olarak ilgili firmalara (Sony ve Microsoft) ilettim. Microsoft konuya en açık cevabı veren firma idi.

'Öncelikle XBOX SDK’ları belirli bir programın ve kriterlerin sağlanması durumunda dünya genelinde çok sınırlı Game Studio’lara ve Indie game developerlara veriliyor. Bununla ilgili tüm detayları başvurmak isteyen developerlar, id@xbox programı dahilinde https://www.xbox.com/en-GB/Developers/id şu adresten bulabilirler.
 
Buna ek olarak, Windows 10 ile beraber, Xbox One uygulamalarını isteyen tüm developerlar geliştirebilecekler. Windows 10 ile birlikte gelen Universal Windows Platform (UWP) sayesinde tek bir uygulama bundan sonra telefondan masaüstü bilgisayara, tabletten akıllı cihazlara ve XBOX’a kadar tüm platformlara kendisini adapte ederek çalışabilecek. Bu da uygulama ve oyun geliştiriciler için önemli bir fırsat olarak ön plana çıkıyor.'


Sony tarafından ise 'Bu tarz özel ürünlerin temininde Türkiye'de faaliyet gösteren Sony Euraisa firmasının bir etkisinin olmadığı, bunun Sony'nin genel merkezi kanaatinde olan bir sistemle çözüldüğü' şeklinde bir açıklama geldi.

Elbette bu cevaplar bize çok tatmin edici gelmedi. Ancak konunun peşini bırakmadık ve bu sefer de yapımcıların kapılarını çaldık. Projelerinin gizliliği nedeni ile ne yazık ki hangi yerli üretici firmalar ile konuştuğumuzu söyleyemiyoruz ancak 'Ellerinde SDK cihazı bulunduğunu ve bunu yurt dışında firmaların yönetimleri ile görüşerek elde ettiklerini' belirttiler. Ayrıca önemli bir ayrıntıyı da eklemeden geçmiyorlar 'Bu cihaza sahip olunabilmesi için, projenizin hem çok iyi sunulması hem de gerçekten iş yapacağına inandırabilmeniz gerekiyor' konusunu da ekliyorlar.

Bizim bu noktada çıkardığımız sonuç, yerli üreticilere destek verilmemesi gibi bir durum yok. Sadece ihtiyaç olan SDK vs gibi ürünlere ulaşabilmenin yolunu henüz bilmiyoruz.
Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 15:28
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2015 20:12
Steam'e yapıp koyun patlarsa zaten kapınızı çalıyorlar bize de bize de diye ne uğraşıyorsunuz ... .
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2015 21:33
aynen, NE DİYE uğraşıyorsunuz..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2015 19:08
yok yok zaten bu alanlara daha uzun yolumuz var önce daha önemli sorunlarımızı halledelim sonra başlarız bu işlere. Almanya daki üniversitelerde gamer bölümleri falan var ve eminim Avrupa nın diğer kısımlarında da vardır. bu işe ortasından şak diye başlayamayız ve microsoft, sony son derece haklı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2015 19:03
Ne güzel işte google play store gibi mi olsun ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2015 16:18
Kısacası iki firma da haklı olarak konsollarına çöp çıkarılmasını istememişler. Makul bir gerekçe.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Yerli Oyun Üreticileri Dertli
İlginizi Çekebilir