YouTube yayıncılarının başı SEGA ile dertte

Osman Kırpat 6.02.2015 - 04:10
Geniş çaplı bir Content ID avı başladı
"Oyun oynarken niye başkaları da beni izlemesin?" diyenlerin favori video paylaşım platformu YouTube birçok oyun videosuna ev sahipliği yapıyor. Her gün sayısız oyun içeriği YouTube sunucularına yükleniyor. Sitenin sunduğu partnerlik programları ile içerik sahipleri videolarında yayınlanan reklamlardan kar payı da alabiliyorlar. Günümüzde geçimlerini YouTube üzerinde yayınladığı videolardan sağlayan kullanıcılar var.

YouTube yayıncılarının başı SEGA ile dertte
Tabi her şey öyle güllük gülistanlık değil. Oyuncular videolarını yayınlamadan önce telif hakları konusunda detaylıca araştırma yapmak zorundalar. Sonuçta her oyun firması oyunlarına ait içeriklerin sağda solda izin alınmadan yayınlanmasını istemiyor.

Birçok oyun firmasında olduğu gibi SEGA'nın da YouTube üzerinde fanları tarafından yapılmış oyun videoları bulunuyor. Şirketin bu duruma karşı tutumu da oldukça ılımlı. SEGA'nın, sitesindeki resmi ifadelerine göre olarak Kuzey Amerika ve Avrupa'da yayına sokulan YouTube videosu ve benzeri içeriklerden rahatsız değiller. Ancak hak sahibi oldukları ve piyasaya henüz çıkmamış ürünlerinin medyaya sızdırılması veya oyunların içeriklerinin uygunsuz kullanımı durumlarında içeriğin kaldırılması için hak talep etme yetkisine sahipler.

Buraya kadar her şey normal. Birçok firma benzer ifadelerde bulunuyor zaten. Ancak geçtiğimiz günlerde birçok SEGA oyununa ait videonun para kazanma seçeneği elicense ismindeki bir firma tarafından kapatıldı. Oyunların müziklerinin telif haklarını elinde bulunduran firma, videolardan gelen reklam gelirini Content Id eşleştirmeleri sayesinde kendi kasasına yönlendiriyor. İçerik üreticileri de haliyle gelir kaynaklarında oluyorlar.

YouTube yayıncılarının başı SEGA ile dertte
Oyuncuların forumlardaki bu konuya ait hararetli tartışmalarından çeşitli spekülasyonlar da doğdu. Bir kısım, Sega Japonya'nın Elicense'i bilerek tuttuğunu ve bu durumu desteklediğini savunuyor. Bir diğer iddia ise Sega'nın müziklerin lisansını oyunlarda kullanabilmek için aldığını ama telif hakkı sahibi olmadığı yönünde.

İlerleyen günlerde bu durum nerelere varacak göreceğiz.


Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 18:19
Kalan Karakter: 300 Gönder
YouTube yayıncılarının başı SEGA ile dertte
İlginizi Çekebilir