CompuChess 2004

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
800 yıldır kuralları hiç değişmeyen oyun! Satranç!
Platformlar PC
CompuChess 2004
  • Yapımcı - Yayıncı Magnussoft - X-Ing
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Strateji
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 66
Artılar Çok başarılı yapay zeka sayesinde zorlu karşılaşmalar yapıyorsunuz.
Eksiler Görsel yönden çok zayıf. Biraz daha kaliteli grafiklere sahip olsa daha çok ilgi çekerdi.
800 yıldır kuralları değişmeyen satranç'ın oyun piyasasında örneklerini sık sık rastlamayız. Fakat son dönemde ne şanşlıyız ki; Chessmaster ve Fritz 8 gibi başarılı yapımlar piyasada bulunmakta. Şimdi bu zincire yeni bir halka daha eklendi. CompuChess 2004 !

Öncelikle bir satranç oyununda grafiğin ne kadar yeri olduğunun irdelenmesi gerekiyor. CompuChess'ten kaliteli tasarımlar beklerseniz yanılırsınız. Öyleki; satranç, bir FPS oyunu olmadığı için ortalamanın üzerindeki görsellik gerçekçiliği yansıtacaktır. Bunun dışında yapılabilecekler Chessmaster serisinin, hem göze hem zihne hitap ettiğiyle sınırlıdır. Ayrıca Fritz 8'de, ortalamanın üzerindeki grafikleri ve başarılı oyun zekasıyla, satranç severlerin gönlünde taht kurmayı başardı. Çünkü gerçek satranç tutkunu işin stratejik kısmıyla ilgilenir.

Piramitlerdeki kabartmalar gösteriyor ki Satranç, 4000 yıllık bir tarihe sahip

CompuChess 2004 içerisinde çok fazla özellik barındırmıyor? Zaten ne beklenilebilir ki? Bizlere kaliteli şekilde satranç oynama fırsatı versin yeter. Açıkcası CompuChess biraz zor bir yapım. Benim diyen satranç ustası dahi oldukça zorlanacaktır. Rakibimizin oyuna başlangıç stilini de belirleyebildiğimiz oyunda, bilgisayar dilerseniz dengeli, alışılmamış, hesaplı, saldırgan veya kapalı oynayabiliyor.

"Balanced" seçeneği ile oynadığınızda genellikle bilgisayar sizin yaptığınız hamlelere karşın açık vermeden ve stratejik oyunuyor. Böyle bir durumda en kullanışlı taşlarınızı kısa sürede kaptırabiliyorsunuz. Dengeli'de bilgisayar pek açık vermiyor.

"Unusual'ı" seçerseniz işiniz biraz daha kolay. Çünkü rakibiniz bazen çok önemli açıklar veriyor. Eğer değerlendirirseniz kısa süre sonra intikamını fena alıyor. Bu seçenekte bilgisayarın dağınık oyun planından dolayı, hamle yaparken çok iyi düşünmelisiniz. Hiç ummadığınız bir taş, şah'ınızın başına bela olabilir.

"Gambit'i" seçip oynarsanız, rakibinizden çok sizin hesaplı bir başlangıç yapmanız gerekiyor. Aksi halde kendinizi bir şah, bir kaçta piyonla bulmanız muhtemel. Çünkü yapacağınız her hamle bilgisayar tarafından ölçülüp biçiliyor. Sonrasında öyle bir hamle ile karşılaşıyorsunuz ki, 2-3 tur sonrasında mat olacağınız gözlerinizin önüne geliyor.

"Aggressive" oyunu tercih ettiğinizde, rakibiniz üzerinize akın akın geliyor. Hal böyle olunca atakları en az kayıpla atlatmanız gerek. Fakat ne mümkün? Düşman dalga dalga tüm taşlarınızın etrafını sarıyor!

"Closed" ise daha defansif strateji olarak karşımıza çıkıyor. Belki de en kolay seçenek bu. Çünkü başlangıç olarak kapalı oyun tarzını benimsemiş rakibiniz, sadece bir kaç taşla strateji geliştiriyor. Geri kalan taşlar başladıkları yerde uzun süre duruyorlar. Tabii sizin karşı tarafa yaptığınız hamleler, oyun planında bazı değişiklere sebep oluyor.

Şah ve Mat!

Genel olarak bakıldığında CompuChess 2004 işin stratejik kısmında gayet başarılı. Fakat işin içine görselliği de katarsak, basit 3 boyutlu tasarımlardan öteye gidemiyor. Bu durum aslında CompuChess'in kötü bir yapım olduğunu göstermez. Çünkü en az rakipleri kadar güçlü bir stratejik zekaya sahip. Bir başka önemli artıda, yapımın çok zayıf sistemlerde çalışabilmesi. İçerisinde görsel veya işitsel teknoloji namına bir şey bulunmadığı için CompuChess P1 makinlarda dahi kullanılabilir. Eğer satranç oynayacak rakip bulamıyorsanız, CompuChess'i deneyin. Oldukça zorlu bir deneyim olacak.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 23:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
CompuChess 2004
İlginizi Çekebilir