Dualsense inceleme

Ersin Kılıç 17.11.2020 - 19:54
Bu videomuzda Haptic Feedback ve Adaptive Trigger gibi özellikler ile karşımıza çıkan DualSense'in genel tasarımına ve sahip olduğu bu teknolojilere göz atalım istedik.

DualSense yeni bir kontrolcüden yenilikleri içerisinde barındıran bir cihaz. Tasarımına baktığımızda aslında DualShock 4'ün izinden gittiğini görüyoruz. Yani Sony, klasik hatlarından vazgeçmezken, bu kontrolcüye farklı dokunuşlarda bulunmaya çalışmış.

Dualsense inceleme

Öncelikle 280 gram ağırlığındaki DualSense artık daha ele oturan bir yapıya sahip. Yani kontrolcüyü elinize aldığınızda hem daha ergonomik hem de daha tok bir tutuş ile karşılaşıyorsunuz. Yeri gelmişken bu tutamaç kısımlarına çok ufak bir şekilde Playstation işaretleri işlenmiş. Ergonomik açıdan DualShock 4'e göre çok daha iyi olmuş diyebilirim. Tabi tasarıma baktığımızda analog çubukların yine simetrik olarak konumlandırıldığını görüyoruz. Sony bu klasik çizgisinden anlaşılan uzun vadede vazgeçmeyecek.

Kontrolcüdeki bu analog çubuklar DualShock 4 ile aynı boyuta sahip. Yani daha önce özel balıklar aldıysanız DualSense analog çubukları üzerinde de kullanabilirsiniz. Tasarımda yön ve normal tuş takımı dışında options ve bir paylaşım tuşuna yer verilmiş. Bu paylaşım tuşunu dilediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. Tek bastığınızda ya da iki kez bastığınızda ekran görüntüsü alma, video kaydı alma gibi özelliklere atayabiliyorsunuz. 

Tasarımsal olarak baktığımızda Playstation tuşunun ana menü işlevi gördüğünü söyleyebiliriz. Oyunlarda etkinliklere ulaşmanın yanı sıra ana menüye dönüş gibi işlevleri de bu tuş sayesinde yapıyorsunuz. Bu tuşun hemen üzerinde hoparlör mazgalları, altında ise mikrofon tuşu bulunuyor. Hoparlör kısmı oyunlarda farklı kullanımlarda karşımıza çıkıyor. Telsiz ya da telefon konuşmalarını ya da yağmur damlalarını bu kısımdan duyabiliyorsunuz. Örneğin Demon's Souls oyununda silahınızı bir yere vurduğunuzda da o çınlama sesinin DualSense üzerinden geldiğini duyabiliyorsunuz. Mikrofon tuşu ile tek hamlede bu özelliği açıp kapatmanıza izin verilmiş. Bu tuşun hemen altında da zaten mikrofon girişini görüyoruz. Mikrofon ayrıca oyunlarda üfleme gibi dinamiklere de atanmış. 

Dualsense inceleme

Kontrolcünün alt kısmında ise 3.5 mm'lik kulaklık girişi bulunuyor. Bu da Sony'nin ürettiği özel aksesuarlar dışında 3.parti kulaklıklarınızı da kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Tabi 3d ses için bu teknolojiye sahip bir kulaklık takmanız gerekiyor. Bu kulaklık girişinin yanlarında ise şarj istasyonunun kullandığı dolum noktalarını görüyoruz.

DualSense'in dokunmatik alanı daha da büyütülmüş ve etrafına ışıklandırılabilen bir şerit çekilmiş. Genelde dokunmatik yüzeyin alt kısmında bildirim ışığını görüyor olsak da oyunlarda farklı kullanımlara göre tüm şerit kısmının ışıklandırma desteğine sahip olduğunu belirtelim. Dou-kunmatik alan genel olarak kontrolcünün bütünlüğünü de bozmamış. Gerçekten de şık bir görünüme sahip. 

Dualsense inceleme

Kontrolcünün üst kısmında ise Tip C portu ile birlikte tabi ki R1, L1 ve tetik tuşlarını görüyoruz. Kontrolcyü kutu içerisinden de çıkan Tip C kablosu ile şarj edebiliyorsunuz. Tam doldurduğunuzda 15 saate yakın bir oynanış sunuyor. Bu süre gayet yeterli olmasının yanı sıra kontrolcüyü zaten kablolu olarak kullanmak da mümkün. Yani batarya uyarısı aldığınızda kabloyu takarak hem oyununuza devam ediyor hem de bataryanın dolmasını beklememiş oluyorsunuz.

Tetik tuşlarına baktığımızda tasarım olarak farklı bir dizilim ile karşılaşıyoruz. Aradaki boşluklar alınmış ve daha kolay bir kullanım sağlanmış. DualSense saydığım bu özellikler dışında içerisinde iki önemli teknolojiyi barındırıyor. Bu teknolojiler hem bir kontrolcü için heyecan verici hem de oyunlarda kullanım açısından farklılık yaratmayı başarmış.

Haptic Feedback

Öncelikle Haptic Feedback özelliğinden bahsedelim. Haptik feedback aslında kontrolcülerde karşılaştığımız titreşim olayının bir sonraki seviyesi diyebiliriz. DualSense çok farklı titreşim dalgalarını deneyimlemenize olanak sağlıyor. Öyle ki yönlendirdiğiniz karakterin çimde ya da kumda gidişini bile avuçlarınızda hissediyorsunuz. Soldan bir rüzgar estiğinde kontrolcü de soldan titremeye başlıyor. Ya da yağmur yağdığında kontrolcüde yağmur damlalarını bile tek tek hissedebileceğiniz bir titreşim sistemine yer verilmiş.

Dualsense inceleme

Adaptive Triger 

Adaptive triger özelliği ise adından da anlaşılabileceği gibi Triger tuşları üzerinden işleyen bir teknoloji sunuyor. Dualsense kapalı durumdayken ya da ana menüde, tetik tuşlarının gayet yumuşak bir basıma sahip olduğunu görüyorsunuz. Fakat oyunlara geçtiğinizde çok farklı kullanım şekli karşınıza çıkıyor. Tetik tuşları bulunduğunuz duruma göre parmağınıza baskı oluşturuyor. Yani bir yay gerdiğinizde, silah kullandığınızda ya da örümcek Adam ile ağ attığınızda o baskıyı parmağınızda hissediyorsunuz. Normalde yağ gibi akan tetik tuşları parmağınızı zorluyor ve girdiğiniz aksiyona göre pozisyon alıyorlar.

Haptik feedback özelliği Adaptive trigger ile birleşince ortaya gerçekten de anlatması zor bir deneyim ortaya çıkıyor. Dualsense hakikaten heyecan verici özelliklere sahip. Sony'nin 1.parti oyunlarında bu özellikleri muhakkak bol bol göreceğiz. Çok güzel özellikler var o yüzden gönül istiyor ki diğer firmalar da bu özellikleri es geçmesin.

Yorumlar 16
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 22:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 21.11.2020 04:39
Çok güzel bir teknoloji.Anlatımda güzel ve net idi.Konsol piyasada yok.Olsada alıp deneyimleyebilsek keşke.
MK Okuru
MK Okuru 21.11.2020 14:05
oyunların türkçe gelmesini istemiyordun ingilzce olmasını savunuyordun şimdide boş beleş titreşim yok pc de 50 yıldır olan SSD yi falan savununyorsun bariz SONY çalışanısın
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.11.2020 14:03
kol titriyormuş bunu öyle bir anlattılar öyle bir övdülerki her yer her oyun kanalı böyle bu özellik ps1 de bile vardı kimi koparıyorsunuz hayırdır siz bu mu yeni özellik artık tüm oyun mecralarının taraflı olduğunu düşünüyorum takip edip etmemeyi sorguluyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.11.2020 20:34
Tek kelimeyle konuyu kapatıyorum
Yahu çoğu insan titreşimi kapatıyo
Bana grafikle gel sen yeni nesilsin ya lan ps4 mü oynuyom xboxone mi oynuyom fark yok aynı taaaassss aynı hamaaaammm
Nerde real foto nerde gerçek yaşama kaçan grafik ...
Nerde abi real foto soruyorum bırakın geyiği nerdeeeeeeee
Naru61
Naru61 21.11.2020 04:40
Sen önce tecrübe esin öyle gel.Deneyimleyemediğin şeyin hakkında bol boş konuşma.
MK Okuru
MK Okuru 19.11.2020 14:21
VRR HDMI 2.1 Destekli 4K destekli bir tvde oynamadığın daha yorumundan belli sen önce böyle bir tv de oyna sonra gel
MK Okuru
MK Okuru 19.11.2020 09:41
Sen önce düzgün türkçe öğren, real i sonra düşünürsün
Spider_hip
Spider_hip 19.11.2020 07:18
Millet 4K diye tutturunca biraz böyle oldu. Sonuçta 10tflops makine ile hem 4K, hem 60fps, hem rtx olsun deyince de grafiklerin gelişmesi hayal oldu. Ki zaten bu 3 ünü bir arada veremiyor, verebilecek bir güçte değil. Daha yeni çıkan oyunlar bile Dinamik 4K diye çıkmaya başladı. Yani ne gerçekten 4K verebilir oldu, ne 60fps verebilir oldu. Şunu 2K olarak çıkarsalardı hiç bir problem olmazdı aslında. 2K 60fps verebilecek bir cihaz. Dinamik çözünürlük dalaveresine de gerek kalmazdı. Gerçek 4K isteyen de gider pc'sini toplardı.
MK Okuru
MK Okuru 19.11.2020 01:14
Bende sana soruyorum real nedir aslında biz realimi yaşıyoruz yoksa bunların hepsi similasyonmu ne diyorsun real kardeş
Kalan Karakter: 300 Gönder
ultrAslan
ultrAslan 20.11.2020 00:48
Dualsense gerçekten çok iyi duruyor. Ama bu kadar teknolojisi olmasına karşın ne kadar dayanıklı bir kontrolcü? Burada ciddi soru işaretlerim var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.11.2020 16:00
Tırnahları yemiyeydin eyiydi he
Kalan Karakter: 300 Gönder
Dualsense inceleme
İlginizi Çekebilir